Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Ciasta i desery Zapiekane jabłka w sosie karmelowym

Ciasta i desery


Zapiekane jabłka w sosie karmelowym

Jesień to czas potraw na bazie jabłek, gruszek, śliwek i orzechów. Dlatego postanowiłam przygotować aromatyczny deser, podawany na ciepło. Sos jaki powstał podczas pieczenia jabłek zachwyca swym smakiem. A wszystko dzięki połączeniu mleka skondensowanego i dobrze dobranych przypraw.


Przygotowanie:
 

Krok 1: Wybieramy jabłka podobnych rozmiarów.

Krok 2: Owoce myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wydrążamy gniazda nasienne.

Krok 3: Do miseczki wlewamy mleko, dodajemy skórkę cytryną, cukier cynamonowy i cynamon.

Krok 4: Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nich jabłka.

Krok 5: Do środka jabłek wkładamy żurawinę, posiekane orzechy włoskie, następnie wlewamy mleko z przyprawami.

Krok 6: Jabłka skrapiamy likierem, na wierzch kładziemy trochę masła.

Krok 7: Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni i wkładamy nasze jabłka przykryte folią aluminiową.

Krok 8: Pieczemy około 25 minut, zdejmujemy folię, pieczemy jeszcze 5-10 minut.

Krok 9: Jabłka podajemy z sosem, który powstał podczas pieczenia jabłek, posypujemy cukrem pudrem.



Jeżeli nie lubicie karmelu możecie zastąpić go miodem lub czekoladą. 
 

Komentarze


3.50/5 2 2
5

delicje, zdrowy, prosty deser - podoba się!


2

o tak, to przepis na jesień

Zobacz również


Przegrzebki ze śliwką i koprem włoskim


Wielu z nas niechętnie przyrządza dania z owoców morza. Uważając, że są one trudne...

Zupa krem z suszonych pomidorów z talarkami z ziemniaków


Nie znam nikogo, kto nie lubi pomidorowej. Wersji jest mnóstwo, ale najgorsze są te na...

Mini tarty z figami i szynką


Mała tarta, w sam raz na jeden kęs, na delikatny głód, na chęć posmakowania czegoś...