Zapiekane jabłka w sosie karmelowym
Jesień to czas potraw na bazie jabłek, gruszek, śliwek i orzechów. Dlatego postanowiłam przygotować aromatyczny deser, podawany na ciepło. Sos jaki powstał podczas pieczenia jabłek zachwyca swym smakiem. A wszystko dzięki połączeniu mleka skondensowanego i dobrze dobranych przypraw.
Przygotowanie:
Krok 1: Wybieramy jabłka podobnych rozmiarów.
Krok 2: Owoce myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wydrążamy gniazda nasienne.
Krok 3: Do miseczki wlewamy mleko, dodajemy skórkę cytryną, cukier cynamonowy i cynamon.
Krok 4: Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nich jabłka.
Krok 5: Do środka jabłek wkładamy żurawinę, posiekane orzechy włoskie, następnie wlewamy mleko z przyprawami.
Krok 6: Jabłka skrapiamy likierem, na wierzch kładziemy trochę masła.
Krok 7: Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni i wkładamy nasze jabłka przykryte folią aluminiową.
Krok 8: Pieczemy około 25 minut, zdejmujemy folię, pieczemy jeszcze 5-10 minut.
Krok 9: Jabłka podajemy z sosem, który powstał podczas pieczenia jabłek, posypujemy cukrem pudrem.
Jeżeli nie lubicie karmelu możecie zastąpić go miodem lub czekoladą.
delicje, zdrowy, prosty deser - podoba się!
o tak, to przepis na jesień