Czekoladowy krem podany z karmelizowanym ananasem
Chciałem stworzyć coś smakowitego na jesienne wieczory we dwoje. Postanowiłem połączyć banalne składniki i otrzymać spektakularny efekt. Smak jest naprawdę fantastyczny.
Przygotowanie:
Krok 1: Myjemy pomarańczę i filetujemy ją by otrzymać niewielkie cząstki.
Ktok 2: Kroimy ananasa w plasterki grubości 2 cm.
Krok 3: Na patelni karmelizujemy cukier, a nastepnie dodajemy do niego połowę pokrojonych plasterków ananasa.
Krok 4: Skarmelizowanego ananasa wyciągamy. Do ciepłego karmelu dodajemy 3 kostki czekolady, po jej roztopieniu pudding czekoladowy.
Krok 5: Mieszamy do powstania gładkiej, czekoladowej masy.
Krok 6: Studzimy krem czekoladowy i w tym czasie kroimy nasze wyfiletowane pomarańcze oraz połowę zostawionych platerków ananasa w kawałki, by później nabić je na wykałaczkę.
Krok 7: Przestudzony krem podajemy z owocami.
Ten przepis przypomina troszkę fondue, lecz na zimno. Założe się, że na pewno przypadnie wam do gustu.
spoko, ale nic specjalnego
mi sie wydaje ze w tym własnie urok - prosta w przygotowania przekąka. A czekolada to przeciez doskonaly afrodyzjak! :D ;) :)