Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Dania główne / Cannelloni z pora z sosem z pistacji i rukoli

Dania główne

Cannelloni z pora z sosem z pistacji i rukoli

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 45 min

Cannelloni z pora powstało przez czysty przypadek... bardzo często zdarza mi się gotować z tak zwanego "mistery boxa" - po prostu zaglądam do lodówki i staram się zagospodarować jej zawartość. Dzisiejsze danie to sposób na wykorzystanie farszu, który często pozostaje po ravioli, czy pierogach....Wielkim plusem tego dania jest oszczędność czasu, ponieważ w porównaniu do normalnych cannelloni, robi się je w zdecydowanie szybciej.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 1-2 duże pory

-100g mielonego mięsa z ud kurcząt

- 100g mielonej karkówki wieprzowej

- 100g mielonej karkówki wołowej

- 100ml białego wytrawnego wina

- oliwa z oliwek

- 1 marchewka

- 1/2 pietruszki

- 1/2 małego selera

- 100g parmezanu

- 4 suszone pomidory

- 1 duża cebula

- 30g pistacji

- garść rukoli

- 200ml śmietany kremówki

- 1 ząbek czosnku

- gałka muszkotołowa

- sól

- pieprz

Przygotowanie:

 

Krok 1: Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o małych oczkach.

 

Krok 2: Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oliwy z oliwek, połączyć z warzywami i dalej smażyć przez około 3 minuty .

 

Krok 3: Dodać mięso i kontynuować smażenie, aż zacznie się ono rumienić.

 

Krok4: Zalać winem, poczekać aż odparuje się alkohol i zdjąć z ognia do ostudzenia.

 

Krok 5: Ser zetrzeć i podzielić na dwie części. Połowę parmezanu dodać do nadzienia.

 

Krok 6: Pomidory posiekać i wymieszać z farszem.

 

Krok 7: Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

 

Krok 8: Odciąć zieloną część pora, oraz korzonek.

 

Krok 9: Naciąć każdego z nich wzdłuż z jednej strony, tak aby powstały "arkusze" porowe, wielkości ciasta do lasagne.

 

Krok 10: Dno naczynia żaroodpornego wysmarować oliwą.

 

Krok 11: Na każdy płat pora położyć 2 łyżki farszu i zwinąć jak cannelloni.

 

Krok 12: Układać w naczyniu do pieczenia dość ciasno, jeden obok drugiego.

 

Krok 13: Oprószyć resztą sera i zapiekać w temperaturze 180 stopni, aż nabiorą złotego koloru.

 

Krok 14: W międzyczasie przygotować sos.

 

Krok 15: Pistacje zmiksować na gładko z rukolą i czosnkiem, połączyć ze śmietaną i gotować, aż sos się zagęści.

 

Krok 16: Sos doprawić solą i pieprzem.

 

Krok 17: Gotowe cannelloni podawać z gorącym sosem.

 

 

 

Nie tylko farsz mięsny sprawdzi się idealnie w tej roli. Farsz z pierogów ruskich będzie również dobry. Do tego sos czosnkowy i kolejna kompozycja gotowa. Z pora można robić również sakiewki, do ich wiązania najlepiej użyć tasiemek robionych z ciemnej części pora, którą wcześniej odcięliśmy.

Zobacz również

Krokiety ze szpinakiem, fetą i szynką szwarcwaldzką

Krokiety ze szpinakiem, fetą i szynką...

Przygotowanie: Krok 1 (naleśniki): Do misy wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy...

Tarta z grzybami, buraczkami i makrelą

Tarta z grzybami, buraczkami i makrelą

Przygotowanie tarty:   Krok 1: Mąkę, masło, proszek, sól i mleko zagniatamy dokładnie,...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena