Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Dania główne Cannelloni z pora z sosem z pistacji i rukoli

Dania główne


Cannelloni z pora z sosem z pistacji i rukoli

Cannelloni z pora powstało przez czysty przypadek... bardzo często zdarza mi się gotować z tak zwanego "mistery boxa" - po prostu zaglądam do lodówki i staram się zagospodarować jej zawartość. Dzisiejsze danie to sposób na wykorzystanie farszu, który często pozostaje po ravioli, czy pierogach....Wielkim plusem tego dania jest oszczędność czasu, ponieważ w porównaniu do normalnych cannelloni, robi się je w zdecydowanie szybciej.


Przygotowanie:

 

Krok 1: Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o małych oczkach.

 

Krok 2: Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oliwy z oliwek, połączyć z warzywami i dalej smażyć przez około 3 minuty .

 

Krok 3: Dodać mięso i kontynuować smażenie, aż zacznie się ono rumienić.

 

Krok4: Zalać winem, poczekać aż odparuje się alkohol i zdjąć z ognia do ostudzenia.

 

Krok 5: Ser zetrzeć i podzielić na dwie części. Połowę parmezanu dodać do nadzienia.

 

Krok 6: Pomidory posiekać i wymieszać z farszem.

 

Krok 7: Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

 

Krok 8: Odciąć zieloną część pora, oraz korzonek.

 

Krok 9: Naciąć każdego z nich wzdłuż z jednej strony, tak aby powstały "arkusze" porowe, wielkości ciasta do lasagne.

 

Krok 10: Dno naczynia żaroodpornego wysmarować oliwą.

 

Krok 11: Na każdy płat pora położyć 2 łyżki farszu i zwinąć jak cannelloni.

 

Krok 12: Układać w naczyniu do pieczenia dość ciasno, jeden obok drugiego.

 

Krok 13: Oprószyć resztą sera i zapiekać w temperaturze 180 stopni, aż nabiorą złotego koloru.

 

Krok 14: W międzyczasie przygotować sos.

 

Krok 15: Pistacje zmiksować na gładko z rukolą i czosnkiem, połączyć ze śmietaną i gotować, aż sos się zagęści.

 

Krok 16: Sos doprawić solą i pieprzem.

 

Krok 17: Gotowe cannelloni podawać z gorącym sosem.

 

 

 

Nie tylko farsz mięsny sprawdzi się idealnie w tej roli. Farsz z pierogów ruskich będzie również dobry. Do tego sos czosnkowy i kolejna kompozycja gotowa. Z pora można robić również sakiewki, do ich wiązania najlepiej użyć tasiemek robionych z ciemnej części pora, którą wcześniej odcięliśmy.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Grillowane hot dogi z kiełbaskami jagnięcymi


Kolejna odsłona fast food'a z nieco zmienioną koncepcją smakową. Tym razem...

Kopytka na słodko


Wracając dzisiaj do mieszkania, stwierdziłam że kapituluje nic dziś nie gotuje,...

Pikantna zupa z suszonych pomidorów z kurczakiem i...


Tym razem postanowiłem pomieszać trochę smaki orientalne ze śródziemnomorskim...