Frittata z chorizo i rucolą
Frittata to propozycja na konkretne śniadanie. Prawdziwie hiszpańska wersja, to ta z dodatkiem ziemniaków. Kaloryczna, ale nie w sposób się jej oprzeć. Można ją pokroić jak pizze lub nie dzieląc się z nikim, zjeść w całości. Jajka i ziemniaki to składniki, które znajdziemy chyba w każdym domu, więc nie będziemy mieć problemu z jej przygotowaniem.
Przygotowanie:
Krok 1: Na maśle szklimy cebulę i dodajemy kiełbasę pokrojoną w małe cząstki. Następnie dorzucamy pokrojone w plastry ziemniaki i podsmażamy, aż wszystko się odpowiednio zarumieni.
Krok 2: Rozbełtane jajka z solą i pieprzem, wylewamy na patelnię. Ważne jest, żeby wszystko trzymać na średnim ogniu.
Krok 3: Kiedy spód jajek się zetnie, nakrywamy patelnię pokrywką, przewracamy patelnie do góry nogami, tak żeby frittata wylądowała na pokrywce.
Krok 4: Następnie zsuwamy ją płynnym ruchem z powrotem na patelnię. Dzięki temu będziemy mieć delikatnie ścięte obie strony frittaty.
Krok 5: Danie podajemy udekorowane rucolą.
Spolszczona wersja frittaty można uzyskać dodając szynkę, kindziuka lub nawet suchą krakowską.
srednio wyglada
tluste