Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Dania główne / Frittata z chorizo i rucolą

Dania główne

Frittata z chorizo i rucolą

Ulubione0
Trudność

Frittata to propozycja na konkretne śniadanie. Prawdziwie hiszpańska wersja, to ta z dodatkiem ziemniaków. Kaloryczna, ale nie w sposób się jej oprzeć. Można ją pokroić jak pizze lub nie dzieląc się z nikim, zjeść w całości. Jajka i ziemniaki to składniki, które znajdziemy chyba w każdym domu, więc nie będziemy mieć problemu z jej przygotowaniem.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 3 jajka
- 6 plastrów kiełbasy chorizo
- 2 średnie, ugotowane ziemniaki
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz

- rucola

Przygotowanie: 

Krok 1: Na maśle szklimy cebulę i dodajemy kiełbasę pokrojoną w małe cząstki. Następnie dorzucamy pokrojone w plastry ziemniaki i podsmażamy, aż wszystko się odpowiednio zarumieni.

Krok 2: Rozbełtane jajka z solą i pieprzem, wylewamy na patelnię. Ważne jest, żeby wszystko trzymać na średnim ogniu.

Krok 3: Kiedy spód jajek się zetnie, nakrywamy patelnię pokrywką, przewracamy patelnie do góry nogami, tak żeby frittata wylądowała na pokrywce.

Krok 4: Następnie zsuwamy ją płynnym ruchem z powrotem na patelnię. Dzięki temu będziemy mieć delikatnie ścięte obie strony frittaty.

Krok 5: Danie podajemy udekorowane rucolą. 


Spolszczona wersja frittaty można uzyskać dodając szynkę, kindziuka lub nawet suchą krakowską.

Zobacz również

Ziemniaki pieczone z pieczarkami i mango

Ziemniaki pieczone z pieczarkami i mango

Przygotowanie: Krok 1: Ziemniaki myjemy i gotujemy w skórce. Nie gotujemy do całkowitej...

Cukinia zapiekana z ryżem

Cukinia zapiekana z ryżem

Przygotowanie:   Krok 1: Kilka cukinii obieramy, kroimy w grube plastry i wrzucamy do...
Komentarze (2)
2
Gość
tomkulinarny
2013-06-27 14:41:13

tluste

Gość
maciej.ka
2013-06-25 13:17:14

srednio wyglada

Twój komentarz
Ocena