Gofry z powidłami, pieczonym camembertem i rozmarynem
Moja ulubiona część dnia to śniadanie. To ten posiłek dodaje mi sił na resztę dnia. To właśnie na śniadaniu pozwalam sobie na większą rozpustę jeśli chodzi o ilość spożywanych kalorii. Często pojawia się połączenie w smakach między czymś słodkim a słonym. Dlatego mam dla Was propozycję gofrów w takiej właśnie odsłonie.
Przygotowanie gofrów:
Krok 1: Oddzielamy białka od żółtek.
Krok 2: Białka ubijamy na sztywną pianę.
Krok 3: Żółtka, masło i sól mieszamy na jednolitą masę.
Krok 4: Do masy z żółtek dodajemy maślankę i mąkę, wszystko mieszamy.
Krok 5: Białka mieszamy delikatnie z masą z żółtkami.
Krok 6: Wylewamy gotową masę do gofrownicy.
Przygotowanie pieprznych powideł ze śliwki:
Krok 1: Zasypujemy śliwki cukrem, z których wcześniej wyjęliśmy pestki. Odstawiamy na 4h.
Krok 2: Śliwki stawiamy na najmniejszy ogień i smażymy nie mieszając przez około 4h.
Krok 3: Na sam koniec dodajemy czarny pieprz, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 4: Jeśli chcemy uzyskać jednolitą masę, możemy przetrzeć powidła przez sito.
Przygotowanie całych gofrów:
Krok 1: Przygotowane gofry smarujemy powidłami.
Krok 2: Camembert rozcinamy w poprzek na pół i wkładamy do piekarnika nagrzanego do maksa, na kilka minut, wyciągamy wtedy kiedy zobaczymy że ser się rozpuszcza.
Krok 3: Kładziemy upieczony ser na gofry z powidłami i posypujemy świeżym rozmarynem.
Coraz więcej z Was chomikuje sprzęt do wykonania gofrów, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami tym właśnie przepisem.
nie ogarniam ... :O