Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Dania główne / Gofry z powidłami, pieczonym camembertem i...

Dania główne

Gofry z powidłami, pieczonym camembertem i rozmarynem

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 20 min

Moja ulubiona część dnia to śniadanie. To ten posiłek dodaje mi sił na resztę dnia. To właśnie na śniadaniu pozwalam sobie na większą rozpustę jeśli chodzi o ilość spożywanych kalorii. Często pojawia się połączenie w smakach między czymś słodkim a słonym. Dlatego mam dla Was propozycję gofrów w takiej właśnie odsłonie.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki na masę ok. 8szt.:

- 5 jaj

- 8 łyżek maślanki

- 150g mąki

- 100g miękkiego masła

- łyżeczka soli

 

Składniki na powidła śliwkowe z pieprzem:

- 500g śliwek (mogą być mrożone)

- 100g cukru

- łyżeczka czarnego pieprzu

 

Składniki na wierzch:

- ser camembert

- świeży rozmaryn

Przygotowanie gofrów:
 

Krok 1: Oddzielamy białka od żółtek.
 

Krok 2: Białka ubijamy na sztywną pianę.
 

Krok 3: Żółtka, masło i sól mieszamy na jednolitą masę.
 

Krok 4: Do masy z żółtek dodajemy maślankę i mąkę, wszystko mieszamy.
 

Krok 5: Białka mieszamy delikatnie z masą z żółtkami.
 

Krok 6: Wylewamy gotową masę do gofrownicy.

 

Przygotowanie pieprznych powideł ze śliwki:
 

Krok 1: Zasypujemy śliwki cukrem, z których wcześniej wyjęliśmy pestki. Odstawiamy na 4h.
 

Krok 2: Śliwki stawiamy na najmniejszy ogień i smażymy nie mieszając przez około 4h.
 

Krok 3: Na sam koniec dodajemy czarny pieprz, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
 

Krok 4: Jeśli chcemy uzyskać jednolitą masę, możemy przetrzeć powidła przez sito.
 


Przygotowanie całych gofrów:
 

Krok 1: Przygotowane gofry smarujemy powidłami.
 

Krok 2: Camembert rozcinamy w poprzek na pół i wkładamy do piekarnika nagrzanego do maksa, na kilka minut, wyciągamy wtedy kiedy zobaczymy że ser się rozpuszcza.
 

Krok 3: Kładziemy upieczony ser na gofry z powidłami i posypujemy świeżym rozmarynem.


 

Coraz więcej z Was chomikuje sprzęt do wykonania gofrów, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami tym właśnie przepisem. 

Zobacz również

Bigos z młodą kapustą

Bigos z młodą kapustą

Przygotowanie: Krok 1: Do garnka wrzucamy odciśniętą kapustę kiszoną, doprawiamy pieprzem,...

Polędwiczki wieprzowe na puree kalafiorowo-truflowym

Polędwiczki wieprzowe na puree...

Przygotowanie: Krok 1: Polędwiczkę umyć, osuszyć, a następnie oczyścić z błon. Krok 2:...
Komentarze (1)
1
Gość
soja
2013-12-10 13:03:21

nie ogarniam ... :O

Twój komentarz
Ocena