Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Dania główne Gofry z powidłami, pieczonym camembertem i...

Dania główne


Gofry z powidłami, pieczonym camembertem i rozmarynem

Moja ulubiona część dnia to śniadanie. To ten posiłek dodaje mi sił na resztę dnia. To właśnie na śniadaniu pozwalam sobie na większą rozpustę jeśli chodzi o ilość spożywanych kalorii. Często pojawia się połączenie w smakach między czymś słodkim a słonym. Dlatego mam dla Was propozycję gofrów w takiej właśnie odsłonie.


Przygotowanie gofrów:
 

Krok 1: Oddzielamy białka od żółtek.
 

Krok 2: Białka ubijamy na sztywną pianę.
 

Krok 3: Żółtka, masło i sól mieszamy na jednolitą masę.
 

Krok 4: Do masy z żółtek dodajemy maślankę i mąkę, wszystko mieszamy.
 

Krok 5: Białka mieszamy delikatnie z masą z żółtkami.
 

Krok 6: Wylewamy gotową masę do gofrownicy.

 

Przygotowanie pieprznych powideł ze śliwki:
 

Krok 1: Zasypujemy śliwki cukrem, z których wcześniej wyjęliśmy pestki. Odstawiamy na 4h.
 

Krok 2: Śliwki stawiamy na najmniejszy ogień i smażymy nie mieszając przez około 4h.
 

Krok 3: Na sam koniec dodajemy czarny pieprz, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
 

Krok 4: Jeśli chcemy uzyskać jednolitą masę, możemy przetrzeć powidła przez sito.
 


Przygotowanie całych gofrów:
 

Krok 1: Przygotowane gofry smarujemy powidłami.
 

Krok 2: Camembert rozcinamy w poprzek na pół i wkładamy do piekarnika nagrzanego do maksa, na kilka minut, wyciągamy wtedy kiedy zobaczymy że ser się rozpuszcza.
 

Krok 3: Kładziemy upieczony ser na gofry z powidłami i posypujemy świeżym rozmarynem.


 

Coraz więcej z Was chomikuje sprzęt do wykonania gofrów, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami tym właśnie przepisem. 

Komentarze


2.00/5 1 1
2

nie ogarniam ... :O

Zobacz również


Risotto z zielonym pieprzem, pomidorkami i serem kozim


Czasami pewne zapachy i smaki przęśladują mnie na tyle mocno, że jestem zmuszona do...

Puree grzybowe z polędwiczką wieprzową marynowaną


Odwiedzając targ z warzywami, nie mogłam oprzeć się wszechobecnemu grzybowemu...

Cannelloni z pora z sosem z pistacji i rukoli


Cannelloni z pora powstało przez czysty przypadek... bardzo często zdarza mi się...