Grillowana polenta z miodowym salami
Czasami nie warto iść na skróty, skoro możemy uzyskać znacznie lepszy smak wkładając w to minimalny wysiłek. Tak właśnie jest z polentą. Możemy dostać gotową, ale przy pomocy mąki kukurydzianej przygotujemy ją w ciągu kilkunastu minut. Polenta potem może być grillowana, smażona, czy po prostu podana na gorąco zaraz po przygotowaniu. Pełen wachlarz możliwości.
Przygotowanie:
Krok 1: Zagotowujemy wodę, do gotującej się dodajemy łyżkę masła i sól.
Krok 2: Powoli wsypujemy mąkę, ciągle mieszając.
Krok 3: Trzymamy kaszę na małym ogniu, mieszamy dość często i czekamy aż uzyskamy gęstą, jednolitą masę, na sam koniec dodajemy łyżkę masła.
Krok 4: Gotową masę przelewamy do pojemnika, w którym polenta zastygnie.
Krok 5: Cebulę kroimy w piórka, smażymy na oliwie z oliwek, dodajemy po chwili salami.
Krok 6: Po 5 minutach dodajemy miód i ocet balsamiczny, smażymy wszystko na średnim ogniu kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Krok 7: Polentę wyciągamy z pojemnika, kroimy w mniejsze prostokąty i smażymy na patelni grillowej posmarowaną delikatnie oliwą z oliwek.
Krok 8: Polentę podajemy z usmażonym salami.
Jeśli pojawią się Wam grudki w trakcie jej gotowania, pozbędziecie się ich poprzez zblendowanie.
Doskonałe. Eleganckie i sycące.
zgadza się - nie powstdzimy sie takim daniem na kolacji albo przyjeciu