Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Dania główne / Grillowana polenta z miodowym salami

Dania główne

Grillowana polenta z miodowym salami

Ulubione2
Trudność
Czas przygotowania 25 min

Czasami nie warto iść na skróty, skoro możemy uzyskać znacznie lepszy smak wkładając w to minimalny wysiłek. Tak właśnie jest z polentą. Możemy dostać gotową, ale przy pomocy mąki kukurydzianej przygotujemy ją w ciągu kilkunastu minut. Polenta potem może być grillowana, smażona, czy po prostu podana na gorąco zaraz po przygotowaniu. Pełen wachlarz możliwości.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- szklanka mąki kukurydzianej

- 4 szklanki wody

- 2 łyżki masła

- sól

- oliwa z oliwek

- 100g salami

- 3 czerwone cebule

- łyżka miodu

- 2 łyżki octu balsamicznego

- czarny pieprz

Przygotowanie:
 

Krok 1: Zagotowujemy wodę, do gotującej się dodajemy łyżkę masła i sól.
 

Krok 2: Powoli wsypujemy mąkę, ciągle mieszając.
 

Krok 3: Trzymamy kaszę na małym ogniu, mieszamy dość często i czekamy aż uzyskamy gęstą, jednolitą masę, na sam koniec dodajemy łyżkę masła.
 

Krok 4: Gotową masę przelewamy do pojemnika, w którym polenta zastygnie.
 

Krok 5: Cebulę kroimy w piórka, smażymy na oliwie z oliwek, dodajemy po chwili salami.
 

Krok 6: Po 5 minutach dodajemy miód i ocet balsamiczny, smażymy wszystko na średnim ogniu kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając.
 

Krok 7: Polentę wyciągamy z pojemnika, kroimy w mniejsze prostokąty i smażymy na patelni grillowej posmarowaną delikatnie oliwą z oliwek.
 

Krok 8: Polentę podajemy z usmażonym salami.




Jeśli pojawią się Wam grudki w trakcie jej gotowania, pozbędziecie się ich poprzez zblendowanie. 

Zobacz również

Gofry z powidłami, pieczonym camembertem i rozmarynem

Gofry z powidłami, pieczonym camembertem i...

Przygotowanie gofrów:   Krok 1: Oddzielamy białka od żółtek.   Krok 2: Białka ubijamy...

Pizza na cienkim cieście z karmelizowaną cebulą i ricottą

Pizza na cienkim cieście z karmelizowaną cebulą...

Przygotowanie: Krok 1: Drożdze rozpuszczamy z cukrem, odrobiną wody i 3 łyżkami ciepłej...
Komentarze (2)
2
dorka
dorka
2014-01-23 15:29:47

zgadza się - nie powstdzimy sie takim daniem na kolacji albo przyjeciu

stary.ygary
stary.ygary
2014-01-23 12:56:23

Doskonałe. Eleganckie i sycące.

Twój komentarz
Ocena