Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
INFOLINIA: 
17 777 39 20
Strona główna Przepisy Dania główne Kruchy indyk w potrawce z limonką
Dania główne

Kruchy indyk w potrawce z limonką

Jeśli chodzi o mięso z indyka to ujmuje mnie jego różnorodność. Filet z piersi indyczej po obróbce termicznej jest bardzo kruchy i soczysty – typowe właściwości ptasich mięs, natomiast udziec z indyka bardzo mocno przypomina szynkę wieprzową zarówno kolorem jak i konsystencją. Filet możemy wykorzystać zarówno do tradycyjnych kotletów panierowanych w bułce i smażonych na patelni jak i do różnego rodzaju delikatnych potrawek. Udziec zaś doskonale sprawdza się podczas pieczenia w formie nafaszerowanej różnymi specyfikami lub też do przygotowania gulaszu. Tym razem zapraszam na pyszną potrawkę, lecz zaznaczam że to dopiero początek indyczych pyszności.


Przygotowanie:

Krok 1: Filet myjemy, czyścimy z błonek i kroimy w kostkę.

Krok 2: Na rozgrzaną patelnię o wysokich ściankach wrzucamy masło i wlewamy oliwę. Następnie dodajemy skrojone w kostkę mięso indycze i smażymy na dużym ogniu aż uzyska złoty kolor.

Krok 3: Po intensywnym podsmażeniu mięsa dodajemy startą drobno marchewkę, oraz powidło śliwkowe, które doda lekkiej słodyczy. Następnie wrzucamy świeży tymianek, a także dodajemy pieprz i skrapiamy sokiem z limonki aby zrównoważyć słodycz. Smażymy ok. 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wlewamy bulion warzywny i dusimy całość pod przykryciem ok 30 minut.

Krok 4: Na koniec mięso zalewamy słodką śmietanką, dodajemy koper i redukujemy płyny do uzyskania gęstej konsystencji. Podajemy z kaszą lub makaronem farfalle oraz świeżą sałatką.




Należy pamiętać aby do potrawy nie dodawać soli, ponieważ bulion jest dość słony i wystarczająco doprawi naszą potrawę.

Komentarze


2.00/5 1 1
2

ok

Zobacz również


Kasza perłowa z pastą curry i miętą


Okrzyknęłam się obrończynią kasz, ponieważ uwielbiam je, a jednak niechętnie są w...

Farfalle z suszonymi pomidorami i pastą szpinakową


Kiedy czas nie pozwala na dłuższe obcowanie z kuchenną scenerią, a głód mocno daje...

Babeczka z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną


Babeczki na słono to jedna z moich ulubionych propozycji na ciepły obiad. Lubię...