Kruchy indyk w potrawce z limonką
Jeśli chodzi o mięso z indyka to ujmuje mnie jego różnorodność. Filet z piersi indyczej po obróbce termicznej jest bardzo kruchy i soczysty – typowe właściwości ptasich mięs, natomiast udziec z indyka bardzo mocno przypomina szynkę wieprzową zarówno kolorem jak i konsystencją. Filet możemy wykorzystać zarówno do tradycyjnych kotletów panierowanych w bułce i smażonych na patelni jak i do różnego rodzaju delikatnych potrawek. Udziec zaś doskonale sprawdza się podczas pieczenia w formie nafaszerowanej różnymi specyfikami lub też do przygotowania gulaszu. Tym razem zapraszam na pyszną potrawkę, lecz zaznaczam że to dopiero początek indyczych pyszności.
Przygotowanie:
Krok 1: Filet myjemy, czyścimy z błonek i kroimy w kostkę.
Krok 2: Na rozgrzaną patelnię o wysokich ściankach wrzucamy masło i wlewamy oliwę. Następnie dodajemy skrojone w kostkę mięso indycze i smażymy na dużym ogniu aż uzyska złoty kolor.
Krok 3: Po intensywnym podsmażeniu mięsa dodajemy startą drobno marchewkę, oraz powidło śliwkowe, które doda lekkiej słodyczy. Następnie wrzucamy świeży tymianek, a także dodajemy pieprz i skrapiamy sokiem z limonki aby zrównoważyć słodycz. Smażymy ok. 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wlewamy bulion warzywny i dusimy całość pod przykryciem ok 30 minut.
Krok 4: Na koniec mięso zalewamy słodką śmietanką, dodajemy koper i redukujemy płyny do uzyskania gęstej konsystencji. Podajemy z kaszą lub makaronem farfalle oraz świeżą sałatką.
Należy pamiętać aby do potrawy nie dodawać soli, ponieważ bulion jest dość słony i wystarczająco doprawi naszą potrawę.
ok