Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Dania główne / Kruchy indyk w potrawce z limonką

Dania główne

Kruchy indyk w potrawce z limonką

Ulubione2
Trudność
Czas przygotowania 60 min

Jeśli chodzi o mięso z indyka to ujmuje mnie jego różnorodność. Filet z piersi indyczej po obróbce termicznej jest bardzo kruchy i soczysty – typowe właściwości ptasich mięs, natomiast udziec z indyka bardzo mocno przypomina szynkę wieprzową zarówno kolorem jak i konsystencją. Filet możemy wykorzystać zarówno do tradycyjnych kotletów panierowanych w bułce i smażonych na patelni jak i do różnego rodzaju delikatnych potrawek. Udziec zaś doskonale sprawdza się podczas pieczenia w formie nafaszerowanej różnymi specyfikami lub też do przygotowania gulaszu. Tym razem zapraszam na pyszną potrawkę, lecz zaznaczam że to dopiero początek indyczych pyszności.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 1 duży filet z piersi indyczej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z limonki
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 1 duża marchewka
- 2 łyżki powidła śliwkowego
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- 1 pęczek świeżego kopru
- Świeży tymianek
- Świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Filet myjemy, czyścimy z błonek i kroimy w kostkę.

Krok 2: Na rozgrzaną patelnię o wysokich ściankach wrzucamy masło i wlewamy oliwę. Następnie dodajemy skrojone w kostkę mięso indycze i smażymy na dużym ogniu aż uzyska złoty kolor.

Krok 3: Po intensywnym podsmażeniu mięsa dodajemy startą drobno marchewkę, oraz powidło śliwkowe, które doda lekkiej słodyczy. Następnie wrzucamy świeży tymianek, a także dodajemy pieprz i skrapiamy sokiem z limonki aby zrównoważyć słodycz. Smażymy ok. 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wlewamy bulion warzywny i dusimy całość pod przykryciem ok 30 minut.

Krok 4: Na koniec mięso zalewamy słodką śmietanką, dodajemy koper i redukujemy płyny do uzyskania gęstej konsystencji. Podajemy z kaszą lub makaronem farfalle oraz świeżą sałatką.




Należy pamiętać aby do potrawy nie dodawać soli, ponieważ bulion jest dość słony i wystarczająco doprawi naszą potrawę.

Zobacz również

Podpłomyki alla pizza z patelni

Podpłomyki alla pizza z patelni

Przygotowanie : Krok 1: Ze składników zagnieść ciasto. Powinno być dość zwarte,...

Grillowana polenta z miodowym salami

Grillowana polenta z miodowym salami

Przygotowanie:   Krok 1: Zagotowujemy wodę, do gotującej się dodajemy łyżkę masła i...
Komentarze (1)
1
ok
ok
2014-06-18 14:39:42

ok

Twój komentarz
Ocena