Pieczony ziemniak z ricottą i emulsją z bazylii
Ziemniak to warzywo, które chętnie pojawia się w naszych domowych kuchniach. Jednak powoli staje się nudne, kiedy 5 dzień z rzędu dostajemy na talerzu zgniecione ziemniaki rzucone wprost na talerz. To warzywo, które można przygotować prostym sposobem w dużo ciekawszej formie.
Przygotowanie:
Krok 1: Ziemniaki dokładnie myjemy i nacinamy ziemniaki gęsto i głęboko, ale nie do końca.
Krok 2: Smarujemy ziemniaki oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni na około 30 min.
Krok 3: Liście bazylii, czosnek i szczyptę soli blendujemy w 1/3 szklance oliwy z oliwek.
Krok 4: Emulsję z bazylii łączymy z serkiem, niedokładnie mieszamy.
Krok 5: Upieczonego ziemniaka podajemy z ricottą.
Użyłam czerwonych ziemniaków, ale zwykłe też świetnie będą smakować.
To rozumię !! Arrr!