Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Dania główne / Pieczony ziemniak z ricottą i emulsją z bazylii

Dania główne

Pieczony ziemniak z ricottą i emulsją z bazylii

Ulubione3
Trudność
Czas przygotowania 35 min

Ziemniak to warzywo, które chętnie pojawia się w naszych domowych kuchniach. Jednak powoli staje się nudne, kiedy 5 dzień z rzędu dostajemy na talerzu zgniecione ziemniaki rzucone wprost na talerz. To warzywo, które można przygotować prostym sposobem w dużo ciekawszej formie.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 10 ziemniaków

- 250 g serka ricotta

- pęczek listków bazylii

- oliwa z oliwek

- sól

- pieprz

- 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
 

Krok 1: Ziemniaki dokładnie myjemy i nacinamy ziemniaki gęsto i głęboko, ale nie do końca.
 

Krok 2: Smarujemy ziemniaki oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni na około 30 min.
 

Krok 3: Liście bazylii, czosnek i szczyptę soli blendujemy w 1/3 szklance oliwy z oliwek.
 

Krok 4: Emulsję z bazylii łączymy z serkiem, niedokładnie mieszamy.
 

Krok 5: Upieczonego ziemniaka podajemy z ricottą.




Użyłam czerwonych ziemniaków, ale zwykłe też świetnie będą smakować. 

Zobacz również

Pierogi z kaszą jęczmienną i kminkiem smażone na kiszonej kapuście

Pierogi z kaszą jęczmienną i kminkiem smażone...

Przygotowanie:   Krok 1: Mąkę, jajko, sól i wodę zagniatamy na elastyczne ciasto.   Krok...

Podpłomyki alla pizza z patelni

Podpłomyki alla pizza z patelni

Przygotowanie : Krok 1: Ze składników zagnieść ciasto. Powinno być dość zwarte,...
Komentarze (1)
1
kapitan
kapitan
2014-01-16 11:13:15

To rozumię !! Arrr!

Twój komentarz
Ocena