Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Dania główne Pieczony ziemniak z ricottą i emulsją z bazylii

Dania główne


Pieczony ziemniak z ricottą i emulsją z bazylii

Ziemniak to warzywo, które chętnie pojawia się w naszych domowych kuchniach. Jednak powoli staje się nudne, kiedy 5 dzień z rzędu dostajemy na talerzu zgniecione ziemniaki rzucone wprost na talerz. To warzywo, które można przygotować prostym sposobem w dużo ciekawszej formie.


Przygotowanie:
 

Krok 1: Ziemniaki dokładnie myjemy i nacinamy ziemniaki gęsto i głęboko, ale nie do końca.
 

Krok 2: Smarujemy ziemniaki oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni na około 30 min.
 

Krok 3: Liście bazylii, czosnek i szczyptę soli blendujemy w 1/3 szklance oliwy z oliwek.
 

Krok 4: Emulsję z bazylii łączymy z serkiem, niedokładnie mieszamy.
 

Krok 5: Upieczonego ziemniaka podajemy z ricottą.




Użyłam czerwonych ziemniaków, ale zwykłe też świetnie będą smakować. 

Komentarze


3.00/5 1 1
3

To rozumię !! Arrr!

Zobacz również


Puszyste ciasto z malinami i maślanką


Trzeba wykorzystać w stopniu maksymalnym dary natury, które można świeżo zerwać z...

Grillowane filetowane udo z kurczaka na szpinaku


Wakacje tuż tuż, to znakomity czas na wielkie grillowanie. Aby uniknąć tradycyjnych...

Szaszłyki z kurczaka w sezamie z dipem z mięty i cytryny


Szaszłyki kojarzą się raczej z sezonem grillowym. Ja przyrządzam je przez cały rok....