Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Dania główne / Polędwiczki wieprzowe na puree...

Dania główne

Polędwiczki wieprzowe na puree kalafiorowo-truflowym

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 25 min

Uwielbiam trufle w każdej postaci. Co rok jeżdżę na targi truflowe do ich światowej stolicy Acqualagna. Świeże trufle to wspaniały, aczkolwiek dość kosztowny rarytas. Nie dajmy się skusić niską ceną. Chiny zalewają nas podróbkami nie tylko znanych marek mody, ale i trufli. Tuber sinense, T. indicum and T. himalayense to nazwy chińskich trufli. Wyglądają identycznie jak ich europejskie odpowiedniki. Różnica jest taka, że brak im smaku i zapachu, a ich cena jest o wiele niższa.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

Składniki dla 4 osób:
- 600g polędwiczki wieprzowej
- 2 szklanki różyczek z kalafiora
- 1/2 łyżki pasty z trufli czarnej letniej
- 400ml śmietany 36%
- sól
- pieprz
- świeży tymianek
- oliwa extravergine
- kilka kropli oliwy truflowej

Przygotowanie:

Krok 1: Polędwiczkę umyć, osuszyć, a następnie oczyścić z błon.

Krok 2: Kalafiora ugotować w osolonej wodzie, z odrobiną cukru. Odcedzić i rozdrobnić blenderem na gładkie puree.

Krok 3: Na patelni połączyć kalafiora ze śmietaną kremówką oraz pastą truflową. Zagotować i doprawić solą oraz pieprzem.

Krok 4: Mięso pokroić w plastry o grubości 1,5cm i rozbić lekko nasadą dłoni. Oprószyć solą i pieprzem.

Krok 5: Smażyć na złoty kolor z każdej strony.

Krok 6: Mięso ułożyć na gorącym puree. Posypać liśćmi świeżego tymianku i skropić delikatnie oliwą truflową.


 

Pasta truflowa to świetna alternatywa dla świeżych trufli. Aby długo przechowywała się w lodówce, należy zalać jej wierzch oliwą i szczelnie zakręcić słoiczek. Najbardziej praktyczna w przechowywaniu jest oliwa truflowa. Ważne aby była wysokiej jakości. Pamiętajmy jednak, że jak każda oliwa, nie lubi ciepła ani światła.

Zobacz również

Kacze udo duszone w winnej zaprawie z jabłkami, czerwoną cebulą i rozmarynem

Kacze udo duszone w winnej zaprawie z jabłkami,...

Przygotowanie: Krok 1: Mięso myjemy i nacieramy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem (skórę...

Frittata z chorizo i rucolą

Frittata z chorizo i rucolą

Przygotowanie:  Krok 1: Na maśle szklimy cebulę i dodajemy kiełbasę pokrojoną w małe...
Komentarze (1)
1
ok
ok
2014-03-26 09:52:11

ok

Twój komentarz
Ocena