Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Dania główne Polędwiczki wieprzowe na puree...

Dania główne


Polędwiczki wieprzowe na puree kalafiorowo-truflowym

Uwielbiam trufle w każdej postaci. Co rok jeżdżę na targi truflowe do ich światowej stolicy Acqualagna. Świeże trufle to wspaniały, aczkolwiek dość kosztowny rarytas. Nie dajmy się skusić niską ceną. Chiny zalewają nas podróbkami nie tylko znanych marek mody, ale i trufli. Tuber sinense, T. indicum and T. himalayense to nazwy chińskich trufli. Wyglądają identycznie jak ich europejskie odpowiedniki. Różnica jest taka, że brak im smaku i zapachu, a ich cena jest o wiele niższa.


Przygotowanie:

Krok 1: Polędwiczkę umyć, osuszyć, a następnie oczyścić z błon.

Krok 2: Kalafiora ugotować w osolonej wodzie, z odrobiną cukru. Odcedzić i rozdrobnić blenderem na gładkie puree.

Krok 3: Na patelni połączyć kalafiora ze śmietaną kremówką oraz pastą truflową. Zagotować i doprawić solą oraz pieprzem.

Krok 4: Mięso pokroić w plastry o grubości 1,5cm i rozbić lekko nasadą dłoni. Oprószyć solą i pieprzem.

Krok 5: Smażyć na złoty kolor z każdej strony.

Krok 6: Mięso ułożyć na gorącym puree. Posypać liśćmi świeżego tymianku i skropić delikatnie oliwą truflową.


 

Pasta truflowa to świetna alternatywa dla świeżych trufli. Aby długo przechowywała się w lodówce, należy zalać jej wierzch oliwą i szczelnie zakręcić słoiczek. Najbardziej praktyczna w przechowywaniu jest oliwa truflowa. Ważne aby była wysokiej jakości. Pamiętajmy jednak, że jak każda oliwa, nie lubi ciepła ani światła.

Komentarze


1.00/5 1 1
1

ok

Zobacz również


Pieczona wieprzowina w sosie z grillowanej papryki i...


Uwielbiam pieczoną lub duszoną pajdę wieprzowiny. Oczywiście musi mieć jakiś ciekawy...

Ratatouille z różnymi rodzajami mięs


Bardzo lubię potrawy, które cechuje różnorodność składników, zarówno mięs jak i...

Polędwiczki wieprzowe w warzywach z nutą orientu


Nie da się ukryć, że uwielbiam kuchnię orientalną. Nie mogę się oprzeć, aby co...