Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Dania główne / Puree grzybowe z polędwiczką wieprzową...

Dania główne

Puree grzybowe z polędwiczką wieprzową marynowaną

Ulubione1
Trudność

Odwiedzając targ z warzywami, nie mogłam oprzeć się wszechobecnemu grzybowemu aromatowi, roznoszącemu się po wszystkich straganach. Zapachy same namawiają do komponowania typowo jesiennych smaków. Szybkie puree grzybowe to świetny pomysł na obiad, który z pewnością docenią wsyszczy domownicy.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 1 kg ziemniaków

- opakowanie suszonych grzybów

- 150ml śmietany 12%

- 1/2 szklanki mleka

- 200g polędwicy wieprzowej

- łyżka czerwonego pieprzu

- garść tymianku

- łyżka miodu

- 50g masła

- cebula

- sól

- pieprz

- oliwa z oliwek

- olej rzepakowy

Przygotowanie:
 

Krok 1: Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na bok.
 

Krok 2: Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
 

Krok 3: Mięso czyścimy z błon i kroimy na cienkie plastry w poprzek włókien.
 

Krok 4: Zalewamy 1/3 szklanki oliwy z oliwek, dodajemy zgnieciony czerwony pieprz, 2 gałązki tymianku, miód, mieszamy i dostawiamy na bok.
 

Krok 5: Namoczone grzyby smażymy na oleju wraz z posiekaną cebulą.
 

Krok 6: Jak grzyby będą miękkie, blendujemy je razem z ziemniakami, mlekiem, masłem i śmietaną.
 

Krok 7: Zamarynowane mięso smażymy na patelni wraz z marynatą, bez gałązek tymianku.
 

Krok 8: Jak mięso się zarumieni, dodajemy wodę z zalanych grzybów, dusimy tak około 10 min.
 

Krok 9: Siekamy drobno tymianek i dodajemy do mięsa na koniec smażenia.
 

Krok 10: Podajemy z puree grzybowym.




Pamiętajcie by tymianek dodać na sam koniec, po to by zioła się nie przypaliły. 

Zobacz również

Schabowy z szałwią i plackami ryżowymi

Schabowy z szałwią i plackami ryżowymi

Przygotowanie schabowych: Krok 1: Porcje schabu rozbijamy tłuczkiem (najlepiej przez papier...

Pieczony ziemniak z ricottą i emulsją z bazylii

Pieczony ziemniak z ricottą i emulsją z bazylii

Przygotowanie:   Krok 1: Ziemniaki dokładnie myjemy i nacinamy ziemniaki gęsto i głęboko,...
Komentarze (2)
2
chefnatasza
chefnatasza
2013-10-03 16:05:38

o feeeee

Gość
ewelina.siwiec
2013-09-30 16:52:40

hmmm nie moje smaki

Twój komentarz
Ocena