Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Dania główne Puree grzybowe z polędwiczką wieprzową...

Dania główne


Puree grzybowe z polędwiczką wieprzową marynowaną

Odwiedzając targ z warzywami, nie mogłam oprzeć się wszechobecnemu grzybowemu aromatowi, roznoszącemu się po wszystkich straganach. Zapachy same namawiają do komponowania typowo jesiennych smaków. Szybkie puree grzybowe to świetny pomysł na obiad, który z pewnością docenią wsyszczy domownicy.


Przygotowanie:
 

Krok 1: Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na bok.
 

Krok 2: Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
 

Krok 3: Mięso czyścimy z błon i kroimy na cienkie plastry w poprzek włókien.
 

Krok 4: Zalewamy 1/3 szklanki oliwy z oliwek, dodajemy zgnieciony czerwony pieprz, 2 gałązki tymianku, miód, mieszamy i dostawiamy na bok.
 

Krok 5: Namoczone grzyby smażymy na oleju wraz z posiekaną cebulą.
 

Krok 6: Jak grzyby będą miękkie, blendujemy je razem z ziemniakami, mlekiem, masłem i śmietaną.
 

Krok 7: Zamarynowane mięso smażymy na patelni wraz z marynatą, bez gałązek tymianku.
 

Krok 8: Jak mięso się zarumieni, dodajemy wodę z zalanych grzybów, dusimy tak około 10 min.
 

Krok 9: Siekamy drobno tymianek i dodajemy do mięsa na koniec smażenia.
 

Krok 10: Podajemy z puree grzybowym.




Pamiętajcie by tymianek dodać na sam koniec, po to by zioła się nie przypaliły. 

Komentarze


1.00/5 2 2
1

hmmm nie moje smaki


1

o feeeee

Zobacz również


Barszcz biały z domowymi kiełbaskami na ostro


Barszcz biały gotujemy według rodzinnej lub ulubionej receptury z kawałkiem wędzonego...

Pieczona wieprzowina w sosie z grillowanej papryki i...


Uwielbiam pieczoną lub duszoną pajdę wieprzowiny. Oczywiście musi mieć jakiś ciekawy...