Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Dania główne / Schabowy z szałwią i plackami ryżowymi

Dania główne

Schabowy z szałwią i plackami ryżowymi

Ulubione1
Trudność

Pamiętacie jak wspominałam Wam o imprezach kulinarnych z pospolitymi smakami? To właśnie kolejny przepis z tego cyklu. Szałwia w tym wypadku daje wyważoną świeżość i zawsze będzie pasować do schabu. Z kolei takie placki ryżowe można wykorzystać do wielu rodzajów mięs. Wszystko zależy od Waszych chęci.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- schab bez kości (4 x 2cm plastry)
- 2 jajka
- bułka tarta
- pęczek świeżej szałwii (ewentualnie może być suszona)
- 2 jajka
- torebka ryżu
- sól
- pieprz
- olej

Przygotowanie schabowych:

Krok 1: Porcje schabu rozbijamy tłuczkiem (najlepiej przez papier pergaminowy albo folię), solimy i pieprzymy delikatnie.

Krok 2: Na jednym talerzu rozbijamy i roztrzepujemy jajko, do drugiego wysypujemy trochę bułki tartej i dodajemy do niej posiekaną drobno szałwię. Kotlet najpierw moczymy w jajku, a potem w bułce tartej z szałwią, aby stworzyć panierkę.

Krok 3: Następnie wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię z olejem.

 
 

Przygotowanie placków ryżowych:

Krok 1: Ryż gotujemy w normalny sposób, a następnie studzimy, dodajemy jajko, sól i pieprz.

Krok 2: Na rozgrzaną patelnię nakładamy porcje ryżu, tak by uformować cienkie placki. Smażymy z każdej strony, aż się ładnie przyrumienią.


Jeśli w ilości moich gości przeważają mężczyźni, ale są też wśród nich tacy którzy lubią być kulinarnie zaskoczeni, zawsze sięgam po ten przepis. Nasyci i zaskoczy idealnie.

Zobacz również

Wieprzowina z sosem chrzanowym

Wieprzowina z sosem chrzanowym

Przygotowanie: Krok 1: Łopatkę myjemy i dokładnie osuszamy. Zalewamy oliwą, piwem i...

Kładzione kluski z pastą z czerwonej fasoli i boczkiem

Kładzione kluski z pastą z czerwonej fasoli i...

Przygotowanie:   Krok 1: Gotujemy osoloną wodę.   Krok 2: Mąkę, jajka, sól i pieprz...
Komentarze (3)
3
rewolucyjnaaneta
rewolucyjnaaneta
2013-07-29 13:53:00

W końcu jakaś rewolucja!! :P Propozycja jest genialna- pyszny schabowy:) Ja do tego dodałabym jeszcze sałatkę grecką :D

Gość
tomkulinarny
2013-06-27 14:46:50

zaden schabowy nie jest zly!

Gość
kinga.wie
2013-05-22 15:54:20

Super przepis, dodałabym do niego jeszcze surówkę z kapusty pekińskiej, jogurtu naturalnego i świeżych warzyw!

Twój komentarz
Ocena