Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Dania główne Schabowy z szałwią i plackami ryżowymi

Dania główne


Schabowy z szałwią i plackami ryżowymi

Pamiętacie jak wspominałam Wam o imprezach kulinarnych z pospolitymi smakami? To właśnie kolejny przepis z tego cyklu. Szałwia w tym wypadku daje wyważoną świeżość i zawsze będzie pasować do schabu. Z kolei takie placki ryżowe można wykorzystać do wielu rodzajów mięs. Wszystko zależy od Waszych chęci.


Przygotowanie schabowych:

Krok 1: Porcje schabu rozbijamy tłuczkiem (najlepiej przez papier pergaminowy albo folię), solimy i pieprzymy delikatnie.

Krok 2: Na jednym talerzu rozbijamy i roztrzepujemy jajko, do drugiego wysypujemy trochę bułki tartej i dodajemy do niej posiekaną drobno szałwię. Kotlet najpierw moczymy w jajku, a potem w bułce tartej z szałwią, aby stworzyć panierkę.

Krok 3: Następnie wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię z olejem.

 
 

Przygotowanie placków ryżowych:

Krok 1: Ryż gotujemy w normalny sposób, a następnie studzimy, dodajemy jajko, sól i pieprz.

Krok 2: Na rozgrzaną patelnię nakładamy porcje ryżu, tak by uformować cienkie placki. Smażymy z każdej strony, aż się ładnie przyrumienią.


Jeśli w ilości moich gości przeważają mężczyźni, ale są też wśród nich tacy którzy lubią być kulinarnie zaskoczeni, zawsze sięgam po ten przepis. Nasyci i zaskoczy idealnie.

Komentarze


3.33/5 3 3
5

Super przepis, dodałabym do niego jeszcze surówkę z kapusty pekińskiej, jogurtu naturalnego i świeżych warzyw!


5

zaden schabowy nie jest zly!


W końcu jakaś rewolucja!! :P Propozycja jest genialna- pyszny schabowy:) Ja do tego dodałabym jeszcze sałatkę grecką :D

Zobacz również


Risotto z groszkiem i serem owczym


Risotto powinno mieć kremową konsystencję. Nie być ani za suche ani zbyt wodniste....

Polędwiczki wieprzowe w warzywach z nutą orientu


Nie da się ukryć, że uwielbiam kuchnię orientalną. Nie mogę się oprzeć, aby co...

Risotto z zielonym pieprzem, pomidorkami i serem kozim


Czasami pewne zapachy i smaki przęśladują mnie na tyle mocno, że jestem zmuszona do...