Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Dania główne Schabowy z szałwią i plackami ryżowymi

Dania główne


Schabowy z szałwią i plackami ryżowymi

Pamiętacie jak wspominałam Wam o imprezach kulinarnych z pospolitymi smakami? To właśnie kolejny przepis z tego cyklu. Szałwia w tym wypadku daje wyważoną świeżość i zawsze będzie pasować do schabu. Z kolei takie placki ryżowe można wykorzystać do wielu rodzajów mięs. Wszystko zależy od Waszych chęci.


Przygotowanie schabowych:

Krok 1: Porcje schabu rozbijamy tłuczkiem (najlepiej przez papier pergaminowy albo folię), solimy i pieprzymy delikatnie.

Krok 2: Na jednym talerzu rozbijamy i roztrzepujemy jajko, do drugiego wysypujemy trochę bułki tartej i dodajemy do niej posiekaną drobno szałwię. Kotlet najpierw moczymy w jajku, a potem w bułce tartej z szałwią, aby stworzyć panierkę.

Krok 3: Następnie wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię z olejem.

 
 

Przygotowanie placków ryżowych:

Krok 1: Ryż gotujemy w normalny sposób, a następnie studzimy, dodajemy jajko, sól i pieprz.

Krok 2: Na rozgrzaną patelnię nakładamy porcje ryżu, tak by uformować cienkie placki. Smażymy z każdej strony, aż się ładnie przyrumienią.


Jeśli w ilości moich gości przeważają mężczyźni, ale są też wśród nich tacy którzy lubią być kulinarnie zaskoczeni, zawsze sięgam po ten przepis. Nasyci i zaskoczy idealnie.

Komentarze


3.33/5 3 3
5

Super przepis, dodałabym do niego jeszcze surówkę z kapusty pekińskiej, jogurtu naturalnego i świeżych warzyw!


5

zaden schabowy nie jest zly!


W końcu jakaś rewolucja!! :P Propozycja jest genialna- pyszny schabowy:) Ja do tego dodałabym jeszcze sałatkę grecką :D

Zobacz również


Cukinia zapiekana z ryżem


Przygotowując ten przepis chciałem pokazać wiele pozytywnych zalet cukinii. Nie zawsze...

Klopsiki z bazylią w sosie z pieczonej papryki i pomidorów


Bardzo lubię pieczoną paprykę. Jest miękka i soczysta, możemy ją wykorzystać na...

Pieczona słodka pierś z indyka w marynacie miodowej


Lubię słodki akcent mięs, bardzo często występuje w kuchni orientalnej, ale tym razem...