Schabowy z szałwią i plackami ryżowymi
Pamiętacie jak wspominałam Wam o imprezach kulinarnych z pospolitymi smakami? To właśnie kolejny przepis z tego cyklu. Szałwia w tym wypadku daje wyważoną świeżość i zawsze będzie pasować do schabu. Z kolei takie placki ryżowe można wykorzystać do wielu rodzajów mięs. Wszystko zależy od Waszych chęci.
Przygotowanie schabowych:
Krok 1: Porcje schabu rozbijamy tłuczkiem (najlepiej przez papier pergaminowy albo folię), solimy i pieprzymy delikatnie.
Krok 2: Na jednym talerzu rozbijamy i roztrzepujemy jajko, do drugiego wysypujemy trochę bułki tartej i dodajemy do niej posiekaną drobno szałwię. Kotlet najpierw moczymy w jajku, a potem w bułce tartej z szałwią, aby stworzyć panierkę.
Krok 3: Następnie wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię z olejem.
Przygotowanie placków ryżowych:
Krok 1: Ryż gotujemy w normalny sposób, a następnie studzimy, dodajemy jajko, sól i pieprz.
Krok 2: Na rozgrzaną patelnię nakładamy porcje ryżu, tak by uformować cienkie placki. Smażymy z każdej strony, aż się ładnie przyrumienią.
Jeśli w ilości moich gości przeważają mężczyźni, ale są też wśród nich tacy którzy lubią być kulinarnie zaskoczeni, zawsze sięgam po ten przepis. Nasyci i zaskoczy idealnie.
Super przepis, dodałabym do niego jeszcze surówkę z kapusty pekińskiej, jogurtu naturalnego i świeżych warzyw!
zaden schabowy nie jest zly!
W końcu jakaś rewolucja!! :P Propozycja jest genialna- pyszny schabowy:) Ja do tego dodałabym jeszcze sałatkę grecką :D