Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Dania główne Tarta z pieczarkami, serem feta i świeżą...

Dania główne


Tarta z pieczarkami, serem feta i świeżą roszponką

Nie ma co sobie utrudniać życia, trzeba szukać prostych rozwiązań. Tak właśnie jest z tą tartą. Potrzeba niewiele składników i poświęconego czasu, a efekt smakowy jest rewelacyjny! Jestem uzależniona od tego przepisu do takiego stopnia, że służy mi czasem do spodu na pizzę. Uwaga, uzależnienie jest zaraźliwe!


Przygotowanie: 

Krok 1: Mąkę, proszek, masło i sól mieszamy, a potem dodajemy mleko.

Krok 2: Wyrabiamy elastyczne ciasto, które następnie wykładamy na okrągłą formę do tarty.

Krok 3: Nakłuwamy je widelcem w kilku miejscach, żeby ciasto nie urosło i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Najpierw na 15 min, a później jeszcze na 5 min z przygotowanym wcześniej farszem pieczarkowym.


Przygotowanie farszu:

Krok 1: Na maśle szklimy posiekaną w kostkę cebulę (ja dodaję szczyptę cukru, by wydobyć z cebuli aromat), do tego dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i sporo pieprzu.

Krok 2: Smażymy do momentu, aż pieczarki będą prawie miękkie. Jeśli obawiamy się, że pieczarki mogą się nam przypalić, to w trakcie smażenia możemy dodać odrobinę wody.

Krok 3: Na końcu dodajemy ser feta i mieszamy aż do jego rozpuszczenia. Roszponkę mieszamy z odrobiną oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, podajemy z przygotowaną tartą.


Kolejnym atutem tarty jest możliwość wcześniejszego jej przygotowania. Nie musicie się przejmować, że odgrzewana będzie mniej smaczna. Wystarczy kilka minut w piekarniku i można się zajadać.

Komentarze


1.33/5 3 3
4

no tu to jest wypas


Mm..to są prawdziwe rarytasy. Smak jest rewelacyjny...Polecam każdemu kto czasem ma ochotę oderwać się od standardów żywienia dnia codziennego :)


Niestety ale mnie czegoś tu brakuje. Trochę bym tą potrawę ubogaciła. Można powiedzieć, że to "postna" tarta :P

Zobacz również


Kaczka na puree z topinamburu


Topinambur powoli pojawia się zarówno na półkach sklepowych.. Warto wprowadzić go do...

Pieczony pstrąg w cytrynie z puree ziemniaczanym


Ryby to bardzo trudny temat w kuchni polskiej. Wielu z nas ich nie lubi ich, a co za tym...

Tatar z wędzonego łososia na zimno


Dzisiaj zaproponuję wam bardzo szybką, a zarazem bardzo elegancką przystawkę....