Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Kluski kładzione z orzechami włoskimi

Przepisy

Kluski kładzione z orzechami włoskimi

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 20 min

Zapomniane kluski kładzione, jeżeli już pojawiają się na naszych talerzach, to goszczą wyłącznie w zupach. W mojej kuchni pojawiają się często, w rozmaitych odsłonach. Robię je na słono lub na słodko, w zależności od nastroju. Moja współlokatorka zakochała się w tym pomyśle i bardzo często sama takie przygotowuje. Oznacza to, że przepis przyjął się na dobre. Spróbujecie?

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki na 2 porcje:


- 100g mąki
- 2 jajka
- garść orzechów włoskich i laskowych
- 2 kopiate łyżki gęstej śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- pieprz
- sól

Przygotowanie:
 

Krok 1: Zagotowujemy wodę w garnku, a w tym czasie orzechy siekamy lub trzemy na tarce.

Krok 2: Jajka mieszamy z mąką, solą i pieprzem, tak żeby uzyskać gęstą ale leistą konsystencje.

Krok 3: Gdy woda zagotuje się w garnku, małą łyżeczką wrzucamy kleksy do gotującej się wody.

Krok 4: Gotujemy, aż wypłyną na wierzch i wtedy jeszcze przez około 1 minutę.

Krok 5: Wyjmujemy kluski, dodajemy orzechy, zgniecione ząbki czosnku, posiekaną pietruszkę, śmietankę, sól i pieprz, wszystko podgrzewamy na patelni.



Mięsożerni powinni wrzucić tutaj kawałek dobrego mięsa. 

Zobacz również

Kopytka na słodko

Kopytka na słodko

Przygotowanie: Krok 1: Gnocchi gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie ok. 3 min. Krok 2: W garnku...

Lemoniada jagodowo-miętowa

Lemoniada jagodowo-miętowa

Przygotowanie: Krok 1: Jagody myjemy i blendujemy wraz z wodą mineralną. Krok 2: Dodajemy...
Komentarze (2)
2
dziedzico
dziedzico
2013-10-18 15:49:45

Makaron pod kazda postacia jest dla mnie zbawieniem. cgyba bie trudne - sprawdze czy ogarne temat!

Gość
koment
2013-10-16 13:07:44

wyglada pieeeeeknie

Twój komentarz
Ocena