Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Limonkowe koszyczki z łososiem, mozzarellą,...

Przepisy

Limonkowe koszyczki z łososiem, mozzarellą, chili i pesto pietruszkowym na brązowym ryżu

Ulubione0
Trudność

Limonkowe koszyczki to pomysł na rozwiązanie problemu nudy w kuchni. Jeśli Wasze maluchy lubią wybrzydzać przy jedzeniu, warto je namówić do pomocy w gotowaniu. Razem możecie przygotować same koszyczki z limonki a zrobicie resztę sami w mgnieniu oka. W dodatku to idealny sposób na przemycenie kawałka zdrowej ryby na talerz dzieciaków.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 3 limonki
- mozarella
- 150g świeżego łososia
- 3 łyżeczki pesto
- chili
- torebka brązowego ryżu
- pęczek pietruszki
- 4 orzechy laskowe
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki parmezanu
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Pietruszkę, orzechy, parmezan i czosnek blendujemy, dodajemy oliwę, przyprawy i ponownie blendujemy.

Krok 2: Gotujemy ryż w osolonej wodzie.

Krok 3: Limonki sparzamy wrzątkiem.

Krok 4: Ucinamy delikatnie spodek limonek tak by swobodnie stały.

Krok 5: Odcinamy wierzch limonek i wydrążamy miąższ.

Krok 6: Koszyczki z limonek wypełniamy pokrojonym w dużą kostkę łososiem i pokrojoną w dużą kostkę mozzarellą i również pokrojonym chili z pestkami.

Krok 7: Na wierzch kładziemy po łyżeczce pesto.

Krok 8: Zapiekamy w opcji grill przez 15 min.

Krok 9: Ryż (opcjonalnie) siekamy nożem, żeby uzyskać delikatną kaszkę.

Krok 10: Koszyczki układamy na ryżu.


 

Przepis ten daje nam ogromne pole do popisu. Farsz możemy dowolnie modyfikować, w zależności od tego, co w danym momencie gości w naszej lodówce.

Zobacz również

Tagliatelle z cukinii marynowane w oliwie limonkowej z wędzonym łososiem

Tagliatelle z cukinii marynowane w oliwie...

Przygotowanie: Krok 1: Cukinie umyć, osuszyć i pociąć w cieniutkie podłużne paseczki. Krok...

Dorsz zapiekany w cydrze

Dorsz zapiekany w cydrze

Przygotowanie:   Krok 1: Dorsza umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem uformować w...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena