Limonkowe koszyczki z łososiem, mozzarellą, chili i pesto pietruszkowym na brązowym ryżu
Limonkowe koszyczki to pomysł na rozwiązanie problemu nudy w kuchni. Jeśli Wasze maluchy lubią wybrzydzać przy jedzeniu, warto je namówić do pomocy w gotowaniu. Razem możecie przygotować same koszyczki z limonki a zrobicie resztę sami w mgnieniu oka. W dodatku to idealny sposób na przemycenie kawałka zdrowej ryby na talerz dzieciaków.
Przygotowanie:
Krok 1: Pietruszkę, orzechy, parmezan i czosnek blendujemy, dodajemy oliwę, przyprawy i ponownie blendujemy.
Krok 2: Gotujemy ryż w osolonej wodzie.
Krok 3: Limonki sparzamy wrzątkiem.
Krok 4: Ucinamy delikatnie spodek limonek tak by swobodnie stały.
Krok 5: Odcinamy wierzch limonek i wydrążamy miąższ.
Krok 6: Koszyczki z limonek wypełniamy pokrojonym w dużą kostkę łososiem i pokrojoną w dużą kostkę mozzarellą i również pokrojonym chili z pestkami.
Krok 7: Na wierzch kładziemy po łyżeczce pesto.
Krok 8: Zapiekamy w opcji grill przez 15 min.
Krok 9: Ryż (opcjonalnie) siekamy nożem, żeby uzyskać delikatną kaszkę.
Krok 10: Koszyczki układamy na ryżu.
Przepis ten daje nam ogromne pole do popisu. Farsz możemy dowolnie modyfikować, w zależności od tego, co w danym momencie gości w naszej lodówce.