Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Makarony / Farfalle w pikantnym sosie z tuńczykiem i białym...

Makarony

Farfalle w pikantnym sosie z tuńczykiem i białym winem

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 20 min

To danie jak i większość moich sosów pomidorowych powstało podczas studiów we Włoszech. Do dziś pamiętam godzinne rozmowy z moją współlokatorką, na temat "jak zagospodarować passatę pomidorową". Kupowałyśmy ją tonami jako najtańszy produkt w sklepie i była obok makaronu głównym składnikiem naszego menu. Była dosłownie we wszystkim, w zupie, wszystkich sosach do makaronu... tylko dodatki się zmieniały, oczywiście w granicach naszego "studenckiego" budżetu. W prawdzie w studenckiej wersji nie było wina, ale zdecydowanie smakuje lepiej z jego dodatkiem.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 400g makaronu farfalle
- 2 średnie cebule
- 1 puszka tuńczyka w oliwie
- 500ml passaty pomidorowej
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
- 1 papryczka peperoncino (ilość zależy od upodobań i od stopnia ostrości papryczki)
- natka pietruszki
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Cebulę pokroić w kostkę o bokach około 5mm, natomiast papryczkę w bardzo drobną kostkę, a następnie wszystko podsmażyć lekko na oliwie.

Krok 2: Tuńczyka odcedzić z zalewy i rozdrobnić.

Krok 3: Gdy cebula się zeszkli, dodać tuńczyka i nadal smażyć około 3 minuty.

Krok 4: Zawartość patelni zalać winem i dusić, czekając, aż odparuje cały alkohol.

Krok 5: Gdy nie czujemy już zapachu alkoholu, zalewamy zawartość patelni passatą pomidorową i zmniejszamy ogień.

Krok 6: Dusimy, aż nadmiar wody odparuje i sos się zagęści.

Krok 7: Doprawiamy sos solą i świeżo mielonym pieprzem.

Krok 8: W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu producenta.

Krok 9: Makaron odcedzamy, gdy jest al dente, czyli jeszcze lekko twardawy w środku, a następnie dodajemy go do sosu.

Krok 10: Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.




Muszę zdradzić, że to danie ma jeszcze mięsną wersję. Jest dokładnie identyczna, tylko zmienia się składnik główny... jest to włoska "salsicia" czyli włoska surowa kiełbasa... ona też była najtańsza w sklepie, w Polsce nie dość, że trudno na nią trafić w sklepie, to do tego lubi zabijać ceną.... myślę, że nasza polska biała kiełbasa dobrej jakości, też zda egzamin w tej roli.

Zobacz również

Makaron z kiełkami brokułu, zieloną fasolką i suszonymi pomidorami

Makaron z kiełkami brokułu, zieloną fasolką i...

Przygotowanie: Krok 1: Makaron gotujemy aldente. Krok 2: Na rozgrzaną patelnię wlewamy...

Makaron sojowy z kurczakiem, chili i ananasem

Makaron sojowy z kurczakiem, chili i ananasem

Przygotowanie:   Krok 1 (marynata do mięsa): Do miski wlewamy 2 łyżki sosu rybnego oraz 2...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena