Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Makarony / Makaron z kiełkami brokułu, zieloną fasolką i...

Makarony

Makaron z kiełkami brokułu, zieloną fasolką i suszonymi pomidorami

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 15 min

Pewnego razu, gdy zatrzymałem się w sklepie przed półką z suszonymi pomidorami zacząłem się zastanawiać z jakim innym warzywem stanowiłyby idealny duet. Na myśl przyszła mi zielona fasolka, która pod względem smaku idzie w zupełnie inną stronę i właśnie o to chodzi przy dobieraniu składników do jednego dania. Zapraszam na wyśmienitą makaronową ucztę.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki dla 2 osób:
- 300 g makaronu (najlepiej świderki)
- 100 g suszonych pomidorów z oliwnej zalewy
- 100 g zielonej fasolki
- kiełki brokułu
- 50 ml białego wytrawnego wina
- szczypta cukru
- 1 ząbek czosnku
- 4 szalotki
- natka pietruszki
- kilka listków świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- tarty parmezan
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Makaron gotujemy aldente.

Krok 2: Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy szalotki skrojone w plastry oraz posiekany czosnek, podsmażamy minutę na dużym ogniu i dodajemy suszone pomidory skrojone w paski. Następnie wrzucamy fasolkę skrojoną na 1 cm kawałki, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut.

Krok 3: Do podsmażonych warzyw dodajemy cukier, wlewamy wino i redukujemy ciecz, następnie dodajemy masło, posiekaną natkę pietruszki oraz poszarpane listki bazylii, a także kiełki brokułu i ugotowany makaron.

Krok 4: Całość przesmażamy minutę i wykładamy na talerze posypując po wierzchu parmezanem.


 

Należy pamiętać, aby podczas podsmażania czosnku nie przypalić go zbytnio, ponieważ nada potrawie nieprzyjemny, gorzki smak.

Zobacz również

Makaron szpinakowy pappardelle z pulpetami drobiowymi w sosie grzybowym.

Makaron szpinakowy pappardelle z pulpetami...

Przygotowanie: Krok 1: Do miski wkładamy mięso mielone, świeżą posiekaną natkę...

Makaron z podgrzybkami, rozmarynem i orzechami włoskimi

Makaron z podgrzybkami, rozmarynem i orzechami...

Przygotowanie: Krok 1: Do mąki dodajemy jajko, oliwę, sól, wodę (wody w takiej ilości, żeby...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena