Makaron z kiełkami brokułu, zieloną fasolką i suszonymi pomidorami
Pewnego razu, gdy zatrzymałem się w sklepie przed półką z suszonymi pomidorami zacząłem się zastanawiać z jakim innym warzywem stanowiłyby idealny duet. Na myśl przyszła mi zielona fasolka, która pod względem smaku idzie w zupełnie inną stronę i właśnie o to chodzi przy dobieraniu składników do jednego dania. Zapraszam na wyśmienitą makaronową ucztę.
Przygotowanie:
Krok 1: Makaron gotujemy aldente.
Krok 2: Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy szalotki skrojone w plastry oraz posiekany czosnek, podsmażamy minutę na dużym ogniu i dodajemy suszone pomidory skrojone w paski. Następnie wrzucamy fasolkę skrojoną na 1 cm kawałki, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut.
Krok 3: Do podsmażonych warzyw dodajemy cukier, wlewamy wino i redukujemy ciecz, następnie dodajemy masło, posiekaną natkę pietruszki oraz poszarpane listki bazylii, a także kiełki brokułu i ugotowany makaron.
Krok 4: Całość przesmażamy minutę i wykładamy na talerze posypując po wierzchu parmezanem.
Należy pamiętać, aby podczas podsmażania czosnku nie przypalić go zbytnio, ponieważ nada potrawie nieprzyjemny, gorzki smak.