Pistou szpinakowe
Pistou to rodzina pesto, różni się od niego dwoma składnikami. Otóż w pistou nie ma parmezanu i orzechów pini, jednak istnieją różne kombinacje i coraz częściej można znaleźć pistou z serem. Podałam moje szpinakowe pistou z razowym makaronem spaghetti i pepperoni, dzięki temu przyjemna konsystencja papki dostała charakteru.
Przygotowanie:
Krok 1: Gotujemy makaron al dente, a w tym czasie kroimy szpinak lub rozmrażamy go.
Krok 2: Pokrojoną drobno papryczke przysmażamy na oliwie z oliwek.
Krok 3: Blendujemy szpinak, papryczkę, czosnek i kilka łyżek oliwy z oliwek, sól.
Krok 4: Dodajemy do makaronu, do smaku posypujemy pestkami z dyni.
Jeśli ktoś nie lubi ostrych smaków, proponuje popruszyć makaron odrobiną pieprzu i sera koziego, zamiast papryczki pepperoni.
ok.