Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Makarony / Tortelloni z wędzoną pancettą i Portobello na...

Makarony

Tortelloni z wędzoną pancettą i Portobello na kremie z cukinii

Ulubione2
Trudność
Czas przygotowania 90 min

Pamiętam moje pierwsze lekcje z robienia włoskiego makaronu. Co dwie minuty pytałam czy tak rozwałkowane wystarczy i zazwyczaj słyszałam słowo nie. Wałkowanie do odpowiedniej grubości było żmudne a musiało przebiegać szybko, aby makaron się zbytnio nie wysuszył. Nic nie zastąpi ręcznie wałkowanego makaronu, ale przyznam z ręką na sercu, że maszynka to jeden z moich ulubionych gadżetów kuchennych.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 200g mąki typ 450 lub 500

- 2 duże jaja (około 70g)

- 100g wędzonej pancetty

- 400g grzybów portobello

- 1 opakowanie ricotty

- 1 młoda cukinia około 300g

- 2 średnie cebule

- 3 duże ząbki czosnku

- chochelka wywaru warzywnego

- oliwa z oliwek extravergine z odmiany Leccino

- sól

- pieprz

- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

 

Krok 1: Z mąki utworzyć kopiec, wbić jaja i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i odłożyć do lodówki na około 20 minut.

 

Krok 2: Pancettę pokroić w kostkę o boku 5x5mm i usmażyć, aż będzie chrupiąca.

 

Krok 3: Grzyby obrać i pokroić w kostkę o boku 1cm, a następnie podsmażyć na złoty kolor na oliwie.

 

Krok 4: Zarówno pancettę jak i grzyby wymieszać z ricottą, a następnie doprawić solą i pieprzem.

 

Krok 5: Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 0,5 mm, w razie potrzeby podsypywać mąką aby się nie przyklejało do wałka. Wyciąć kwadraty o boku 7-8 cm.

 

Krok 6: Farsz nałożyć na każdy kwadrat łyżeczką do herbaty. Nie należy nakładać zbyt dużo farszu, ponieważ chrupiący boczek lub grzyby mogą podziurawić ciasto, kiedy zbytnio je naciągniemy.

 

Krok 7: Pierożki skleić podobnie do naszych polskich "uszek" do barszczu wigilijnego. Jeżeli ciasto podeschło i mamy trudność ze sklejaniem go, za pomocą pędzelka namoczonego w wodzie posmarować brzegi.

 

Krok 8: Gotowe tortelloni ułożyć na stolnicy dobrze posypanej mąką. Farsz jest dość wilgotny i jeżeli nie posypiemy porządnie stolnicy, to pierożki mogą przykleić się do niej.

 

Krok 9: Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na grubych oczkach cukinię, chochelkę wywaru, startą gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. Gotować około 10 minut a następnie rozdrobnić blenderem wszystko na gładko.

 

Krok 10: Cztery plastry pancettty podsmażyć na chrupiąco. Tortelloni wrzucić na wrzątek i gotować 4-5 minut od momentu wypłynięcia. Podawć na kremie z cukinii wraz z chipsem z boczku.

 

 

 

Jeżeli nie znajdziesz na sklepowych półkach Portobello ani pancetty, możesz swobodnie użyć pieczarek i wędzonego boczku. Smak nie będzie ten sam, ale gwarantuję, że będzie smakowało wyśmienicie.

Zobacz również

Pistou szpinakowe

Pistou szpinakowe

Przygotowanie:   Krok 1: Gotujemy makaron al dente, a w tym czasie kroimy szpinak lub...

Łazanki z ricottą i rozmarynem

Łazanki z ricottą i rozmarynem

Przygotowanie:   Krok 1: Makaron gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie.   Krok 2: Serek...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena