Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Makarony / Zapiekany makaron fusilli z warzywami, mięsem i...

Makarony

Zapiekany makaron fusilli z warzywami, mięsem i peperoncino

Ulubione2
Trudność
Czas przygotowania 60 min

Makarony to szeroki rozdział w kulinarnych zmaganiach z garami, przyrządzamy je na wiele różnorodnych sposobów, od słodkich po mocno wytrawne i pikantne. Potrawy makaronowe cieszą się popularnością wśród gorąco zapracowanej, młodej grupy społecznej ze względu na krótki czas przygotowania i całkiem niezły efekt smakowy i wizualny. Myślę że mój przepis dołączy do waszych kuchennych inspiracji makaronowych.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Porcja dla 4 osób:

- 500g makaronu fusilli
- 500 g zmielonej szynki wieprzowej
- kilka szalotek
- 1 papryka czerwona
- 1 cukinia
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 opakowanie krojonych pomidorów bez skórki
- 250 g sera mozarella w zalewie
- świeża bazylia
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka pasty Sambal Oelek
- kilka suszonych papryczek peperoncino
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy posiekany ząbek czosnku i wrzucamy mielone mięso. Smażymy na dużym ogniu aż się lekko zrumieni ok 3-4 minuty, następnie dodajemy pastę Sambal Oelek, pomidorki z puszki, doprawiamy solą i pieprzem, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy ok 20 minut od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie gotujemy makaron do poziomu aldente. Po uduszeniu mięsa ściągamy je z ognia na bok, makaron odcedzamy i zabieramy się za przygotowanie warzyw.

Krok 2: Szalotki obieramy, kroimy na ćwiartki, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy skrojoną w paski paprykę, oraz cukinię pokrojoną w półtalarki, dodajemy pokruszone papryczki peperoncino, doprawiamy solą i pieprzem oraz poszarpanymi liśćmi bazylii i smażymy na większym ogniu ciągle mieszając ok. 6-8 minut, na ok 1 minutę przed końcem smażenia dodajemy skrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Warzywa muszą pozostać lekko twarde ponieważ będą się jeszcze zapiekać.

Krok 3: Naczynie do pieczenia smarujemy lekko oliwą, mięso mieszamy z makaronem i wykładamy połowę porcji na spód naczynia, następnie na mięsno-makaronowe podłoże kładziemy połowę porcji smażonych warzyw, znów drugą połowę mięsa z makaronem i na wierzch kolejną część warzyw. Na górze układamy poszarpane kawałki sera mozarella, oprószamy świeżo zmielonym, czarnym pieprzem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut/200 st. C.




Pamiętajmy o tym aby pilnować kolejności dodawania składników warzywnych podczas smażenia.

Zobacz również

Makaron (rigatoni) z serem pleśniowym, szpinakiem, gruszką i sezamkami

Makaron (rigatoni) z serem pleśniowym,...

Przygotowanie:   Krok 1: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, bez dodawania tłuszczu (tłuszcz...

Spaghetti w sosie z sera camembert, z burakami, marchewką i pietruszką

Spaghetti w sosie z sera camembert, z burakami,...

Przygotowanie: Krok 1: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, tak aby był al dente. Krok 2: Ser...
Komentarze (1)
1
kapitan
kapitan
2014-02-11 09:33:24

oooo syta uczta. Arrr!

Twój komentarz
Ocena