Zapiekany makaron fusilli z warzywami, mięsem i peperoncino
Makarony to szeroki rozdział w kulinarnych zmaganiach z garami, przyrządzamy je na wiele różnorodnych sposobów, od słodkich po mocno wytrawne i pikantne. Potrawy makaronowe cieszą się popularnością wśród gorąco zapracowanej, młodej grupy społecznej ze względu na krótki czas przygotowania i całkiem niezły efekt smakowy i wizualny. Myślę że mój przepis dołączy do waszych kuchennych inspiracji makaronowych.
Przygotowanie:
Krok 1: Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy posiekany ząbek czosnku i wrzucamy mielone mięso. Smażymy na dużym ogniu aż się lekko zrumieni ok 3-4 minuty, następnie dodajemy pastę Sambal Oelek, pomidorki z puszki, doprawiamy solą i pieprzem, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy ok 20 minut od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie gotujemy makaron do poziomu aldente. Po uduszeniu mięsa ściągamy je z ognia na bok, makaron odcedzamy i zabieramy się za przygotowanie warzyw.
Krok 2: Szalotki obieramy, kroimy na ćwiartki, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy skrojoną w paski paprykę, oraz cukinię pokrojoną w półtalarki, dodajemy pokruszone papryczki peperoncino, doprawiamy solą i pieprzem oraz poszarpanymi liśćmi bazylii i smażymy na większym ogniu ciągle mieszając ok. 6-8 minut, na ok 1 minutę przed końcem smażenia dodajemy skrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Warzywa muszą pozostać lekko twarde ponieważ będą się jeszcze zapiekać.
Krok 3: Naczynie do pieczenia smarujemy lekko oliwą, mięso mieszamy z makaronem i wykładamy połowę porcji na spód naczynia, następnie na mięsno-makaronowe podłoże kładziemy połowę porcji smażonych warzyw, znów drugą połowę mięsa z makaronem i na wierzch kolejną część warzyw. Na górze układamy poszarpane kawałki sera mozarella, oprószamy świeżo zmielonym, czarnym pieprzem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut/200 st. C.
Pamiętajmy o tym aby pilnować kolejności dodawania składników warzywnych podczas smażenia.
oooo syta uczta. Arrr!