Mięso i Drób - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Mięso i Drób - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Mięso i drób Grillowany filet z indyka, por i młode...

Mięso i drób


Grillowany filet z indyka, por i młode ziemniaczki

Gdy robi się ciepło, staję się monotematyczna. To znaczy, że w mojej kuchni i ogrodzie króluje grill. Na upartego można by zgrillować prawie wszystko, jednak muszę pamiętać że nie zawsze moich gości satysfakcjonuje moja zabawa w kombinowanie. Jednak grillowany por sprawdził się już na wielu spotkaniach, więc mam nadzieję, że Was też urzeknie.


Przygotowanie:

Krok 1: Ziemniaczki dobrze myjemy i gotujemy w skórce, do momentu aż będą delikatnie miękkie.

Krok 2: Filet z indyka kroimy na cienkie plastry, solimy, pieprzymy i polewamy delikatnie oliwą z oliwek.

Krok 3: Por obieramy z wierzchniej skórki, nacinamy zostawiając 2cm nieprzeciętej części, smarujemy oliwą z oliwek, solimy oraz pieprzymy.

Krok 4: Na rozgrzanego grilla wrzucamy ugotowane ziemniaczki, pora i plastry indyka. Smażymy, aż się wszystko zarumieni, a por będzie miękki.



Jeśli pogoda nie pozwala na zorganizowanie grilla w ogrodzie, możecie użyć patelni grillowej lub grilla elektrycznego. 

Komentarze


1.25/5 4 4
5

O czad!


Pyszna kombinacja. Warto spróbować :)


Ten przepis bardzo dobrze sprawdza się w restauracji moich znajomy- spróbowali tego u mnie, posmakowało im i postanowi wprowadzić to do swojej karty. Efekty tej zmiany widać, ponieważ jest coraz więcej ludzi, którzy przychodząc tam wybierają właśnie to danie.


Ciężko zastąpić specyficzny smak jaki mają potrawy z grilla ale zdecydowanie mogę polecić patelnię grillową do przyrządzania tego typu dań. Wychodzą mniej tłuste niż w przypadku tradycyjnego smażenia a mięsko jest chrupiące i soczyste.

Zobacz również


Kruchy indyk w potrawce z limonką


Jeśli chodzi o mięso z indyka to ujmuje mnie jego różnorodność. Filet z piersi...

Pieczona słodka pierś z indyka w marynacie miodowej


Lubię słodki akcent mięs, bardzo często występuje w kuchni orientalnej, ale tym razem...

Carpaccio z pieczonego indyka z marynowanym patisonem


Zima jest taką porą roku, kiedy to w naszych piwnicach i spiżarniach półki uginają...