Grillowany kurczak z chorizo
Propozycja na grilla i dla domowych obiadów. Kurczak to mięso, które możemy łączyć z innymi wędlinami, a nawet i z anchois. W przepisie wspomnę o tak zwanej fałszywej piersi. To mały kawałek odchodzący od właściwej części piersi z kurczaka. Jeśli chcemy mieć regularną część mięsa, niestety musimy się jej pozbyć.
Przygotowanie:
Krok 1: Mięso myjemy i dokładnie oczyszczamy z błon i kostek.
Krok 2: Odkrawamy tak zwaną fałszywą pierś.
Krok 3: Plastry chorizo układamy na jednej stronie mięsa i "przypinamy" za pomocą wykałaczek.
Krok 4: Na rozgrzaną patelnię grillową, kładziemy pierś z kurczaka, smażymy z każdej strony, aż do zarumienienia.
Krok 5: Na sam koniec wkładamy danie na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Jeśli nie mamy grilla, wystarczy nam specjalna patelnia grillowa. Wystarczy raz użyć, żeby się przekonać o jej użyteczności przy przyrządzaniu posiłków.
Fajny pomysł na podanie innego kurczaka niż zwykle :) Warto spróbować.
Popieram użytkownika BARTEKSMAKOSZ - kurczak jest na prawdę pyszny, a w dodatku szybki i łatwy w przyrządzeniu