Gulasz z dziczyzny z wędzonymi śliwkami, prawdziwkami oraz pęczkiem zielonej pietruszki
Chciałem połączyć wszystkie smaki lasu i podać je w towarzystwie zdrowego akcentu, czyli w tym daniu – pietruszki. Gdy za oknem temperatura spadła poniżej zera, to danie przywołuje wspomnienie lata. Fantastyczny czas. Powróci, ale dopiero za kilka miesięcy.
Przygotowanie:
Krok 1: Mięso kroimy w grubą kostkę i podsmażamy z obu stron na oleju rzepakowym.
Krok 2: Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy wodą. Dodajemy do niego marchewki pokrojone w talarki, cebulę pokrojona w kostkę oraz wszystkie wymienione zioła. Gotujemy wszystko ok. 20 min.
Krok 3: Naczynie z mięsem dajemy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Na patelni roztapiamy masło i smażymy na nim prawdziwki pokrojone na połowę. Nastepnie po 5 minutach smażenia wlewamy trochę koniaku i podpalamy - flambirujemy.
Krok 4: Grzyby oraz pokrojone na połowę śliwki przekładamy do całowści i pieczemy ok 1,5 godz. Po tym czasie możemy, lecz nie musimy zagęścić. Sos powinien być gęsty.
Krok 5: Podajemy najlepiej z placuszkami ziemniaczanymi wraz z kleksem kwaśnej śmietany.
Bardzo lubię eksperymentować w kuchni i ten przepis to włąśnie pokazuje. Technika flambirowania tutaj sprawdza się genialnie, gdyż flambirowane grzyby to unikalny smak lasu.
Wygląda to ... delikatnie mówiąc ŹLE
łeee :/