Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Mięso i drób / Gulasz z dziczyzny z wędzonymi śliwkami,...

Mięso i drób

Gulasz z dziczyzny z wędzonymi śliwkami, prawdziwkami oraz pęczkiem zielonej pietruszki

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 2 h

Chciałem połączyć wszystkie smaki lasu i podać je w towarzystwie zdrowego akcentu, czyli w tym daniu – pietruszki. Gdy za oknem temperatura spadła poniżej zera, to danie przywołuje wspomnienie lata. Fantastyczny czas. Powróci, ale dopiero za kilka miesięcy.

Bartek Boratyn
Bartek Boratyn
Gotowanie to moja pasja. Kocham wszystkie kuchnie świata, ale jednak najbliższa mojemu sercu jest tradycja, czyli kuchnia polska... Z chęcią poznaje nowe smaki i aromaty, które są kluczem do kolejnych potraw. Moja kuchnia jest bardzo specyficzna, uwielbiam zaskakiwać moich gości podając niekiedy kontrowersyjne łączenia składników, kolorów i zapachów. Na co dzień prowadzę blog http://szafranowyraj.blogspot.com/, prezentując innym swe kulinarne eksperymenty.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 1kg szynki z sarny lub dzika
- 4 niewielkie marchewki
- 2 cebule
- pęczek pietruszki
- koniak
- 10 dag prawdziwków
- 2 łyżki smalcu
- olej rzepakowy
- kminek
- liście laurowe
- ziele angielskie
- owoce jałowca
- 2 łyżki masła
- 1 opakowanie śliwek wędzonych

Przygotowanie:

Krok 1: Mięso kroimy w grubą kostkę i podsmażamy z obu stron na oleju rzepakowym.

Krok 2: Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy wodą. Dodajemy do niego marchewki pokrojone w talarki, cebulę pokrojona w kostkę oraz wszystkie wymienione zioła. Gotujemy wszystko ok. 20 min.

Krok 3: Naczynie z mięsem dajemy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Na patelni roztapiamy masło i smażymy na nim prawdziwki pokrojone na połowę. Nastepnie po 5 minutach smażenia wlewamy trochę koniaku i podpalamy - flambirujemy.

Krok 4: Grzyby oraz pokrojone na połowę śliwki przekładamy do całowści i pieczemy ok 1,5 godz. Po tym czasie możemy, lecz nie musimy zagęścić. Sos powinien być gęsty.

Krok 5: Podajemy najlepiej z placuszkami ziemniaczanymi wraz z kleksem kwaśnej śmietany.


 

Bardzo lubię eksperymentować w kuchni i ten przepis to włąśnie pokazuje. Technika flambirowania tutaj sprawdza się genialnie, gdyż flambirowane grzyby to unikalny smak lasu.

Zobacz również

Kotleciki schabowe z pikantnymi nektarynkami

Kotleciki schabowe z pikantnymi nektarynkami

Przygotowanie: Krok 1: Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Krok 2: Dodać sos sojowy...

Pieczony udziec z wiejskiej kury w ziołach

Pieczony udziec z wiejskiej kury w ziołach

Przygotowanie: Krok 1: Posiekaj świeże zioła, dodaj sól i pieprz oraz musztardę i...
Komentarze (2)
2
Gość
softandeasier
2013-12-05 14:50:23

Wygląda to ... delikatnie mówiąc ŹLE

dorka
dorka
2013-12-06 14:03:43

łeee :/

Twój komentarz
Ocena