Mięso i Drób - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Mięso i Drób - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Mięso i drób Kaczka na puree z topinamburu

Mięso i drób


Kaczka na puree z topinamburu

Topinambur powoli pojawia się zarówno na półkach sklepowych.. Warto wprowadzić go do naszej diety chociażby ze względu na jego właściwości prozdrowotne. Wpływa on korzystnie nie tylko na gospodarkę węglowodanową, ale także tłuszczową organizmu, zmniejsza również poziom cholesterolu we krwi, stabilizuje ciśnienie, wykazuje działanie moczopędne i pozytywnie wpływa na pracę nerek. Lista korzyści jedzenia słonecznika bulwiastego jest długa. Nie zapominajmy jednak o jego walorach smakowych, które zdecydowanie wprowadzą powiem świeżości do naszej kuchni.

Przygotowanie:

 

Krok 1: Topinambur obrać, pokroić na mniejsze części i ugotować w osolonej wodzie.


Krok 2: Warzywa odcedzić i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać śmietanę, wywar i masło dalej miksując. Gdy składniki się połączą, doprawić solą,pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić w ciepłe miejsce.


Krok 3: Fasolę umyć, oczyścić z końcówek i pokroić na cieniutkie paski.


Krok 4: Mięso umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Naciąć skórę w drobną kratkę.


Krok 5: Na zimnej patelni ułożyć piersi z kaczki, skórą do dołu. Smażyć mięso na średnim ogniu, aż wytopi się cały tłuszcz, a skóra stanie się chrupiąca.


Krok 6: Przełożyć mięso na drugą stronę i smażyć, aż nabierze złotego koloru.


Krok 7: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Ułożyć mięso na blaszce do pieczenia skórą do dołu i piec około 7-8 minut.

 

 

 

Przygotowanie piersi z kaczki wcale nie jest takie łatwe. Powinna być różowa i soczysta w środku z chrupiącą skórką z zewnątrz. Najlepszą metodą jest jej dokładne obsmażenie, wytopienie tłuszczu ze skóry, a następnie przełożenie mięsa do piekarnika, gdzie powoli uzyska właściwy stopień wypieczenia. Pamiętajmy, aby nie kroić mięsa od razu po upieczeniu. Soki wyleją się nam na talerz a danie straci na estetyce i soczystości. Pozwólmy ustabilizować się sokom przez kilka minut pod folią zanim ułożymy danie na talerzach.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Lekka sałatka z pieczoną piersią z kaczki


Sałatka ta idealnie sprawdza się jako przystawka przed wystawną kolacją lub jako lekki...

Filet z kaczki z drobnym makaronem z kozim serem i...


Często rezygnuje z wykonania przepisów, które wymagają długiego czasu marynowania...

Kacze udo duszone w winnej zaprawie z jabłkami, czerwoną...


Kaczka i jabłka to idealny duet, który swoim smakiem podrażni każde, nawet...