Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Mięso i drób / Kaczka na puree z topinamburu

Mięso i drób

Kaczka na puree z topinamburu

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 50 min

Topinambur powoli pojawia się zarówno na półkach sklepowych.. Warto wprowadzić go do naszej diety chociażby ze względu na jego właściwości prozdrowotne. Wpływa on korzystnie nie tylko na gospodarkę węglowodanową, ale także tłuszczową organizmu, zmniejsza również poziom cholesterolu we krwi, stabilizuje ciśnienie, wykazuje działanie moczopędne i pozytywnie wpływa na pracę nerek. Lista korzyści jedzenia słonecznika bulwiastego jest długa. Nie zapominajmy jednak o jego walorach smakowych, które zdecydowanie wprowadzą powiem świeżości do naszej kuchni.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 4 piersi z kaczki
-1kg topinambura
- 100 ml śmietany kremówki
- 50ml wywaru drobiowego
- 50 g masła
- gałka muszkatołowa
- 300 g fasoli mamut
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

 

Krok 1: Topinambur obrać, pokroić na mniejsze części i ugotować w osolonej wodzie.


Krok 2: Warzywa odcedzić i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać śmietanę, wywar i masło dalej miksując. Gdy składniki się połączą, doprawić solą,pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić w ciepłe miejsce.


Krok 3: Fasolę umyć, oczyścić z końcówek i pokroić na cieniutkie paski.


Krok 4: Mięso umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Naciąć skórę w drobną kratkę.


Krok 5: Na zimnej patelni ułożyć piersi z kaczki, skórą do dołu. Smażyć mięso na średnim ogniu, aż wytopi się cały tłuszcz, a skóra stanie się chrupiąca.


Krok 6: Przełożyć mięso na drugą stronę i smażyć, aż nabierze złotego koloru.


Krok 7: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Ułożyć mięso na blaszce do pieczenia skórą do dołu i piec około 7-8 minut.

 

 

 

Przygotowanie piersi z kaczki wcale nie jest takie łatwe. Powinna być różowa i soczysta w środku z chrupiącą skórką z zewnątrz. Najlepszą metodą jest jej dokładne obsmażenie, wytopienie tłuszczu ze skóry, a następnie przełożenie mięsa do piekarnika, gdzie powoli uzyska właściwy stopień wypieczenia. Pamiętajmy, aby nie kroić mięsa od razu po upieczeniu. Soki wyleją się nam na talerz a danie straci na estetyce i soczystości. Pozwólmy ustabilizować się sokom przez kilka minut pod folią zanim ułożymy danie na talerzach.

Zobacz również

Drobiowe roladki z sosem żurawinowym

Drobiowe roladki z sosem żurawinowym

Przygotowanie: Krok 1: Do malaksera dajemy piersi z kurczaka, jajka, mąkę pszenną i...

Paluszki rybne z polędwicy z dorsza z dipem migdałowym

Paluszki rybne z polędwicy z dorsza z dipem...

Przygotowanie: Krok 1: Czosnek (całą główkę) owinąć folią aluminiową i piec w...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena