Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Mięso i drób / Mielona wieprzowina duszona z chili i młodym...

Mięso i drób

Mielona wieprzowina duszona z chili i młodym bobem

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 40 min

Zawsze z niecierpliwością czekam, aż w sklepie pojawi się młody bób, wtedy pobudzone kubki smakowe mobilizują mnie do wszelkich kombinacji z jego udziałem. Tym razem postanowiłem na wieczorną przekąskę skonsolidować go w jednej potrawie z mieloną wieprzowiną i chili. Do tego proponuję kufelek dobrze schłodzonego piwa.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 400 g mielonej szynki wieprzowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego
- 250 g młodego bobu
- 1 świeża papryczka chili
- 2 cebule szalotki
- 1 ząbek czosnku
- Kilka listków świeżej bazylii
- Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Bób płuczemy i wrzucamy do wrzątku, gotujemy ok. 20 minut, tak aby był jeszcze lekko twardy, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą aby go lekko zahartować.

Krok 2: Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy mięso. Smażymy na dużym ogniu ok 5-6 minut aż się zarumieni.

Krok 3: Do mięsa wrzucamy posiekany czosnek, chili oraz szalotki skrojone w pióra. Całość doprawiamy solą i pieprzem, podlewamy niewielka ilością bulionu warzywnego i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 7-8 minut.

Krok 4: Gdy mięso jest już miękkie, dodajemy obrany ze skórek bób oraz poszarpane listki bazylii. Całość znów dusimy ok 5-6 minut i po tym czasie powinno być gotowe.


 

Pamiętajmy, aby bób był lekko twardy po ugotowaniu, w przeciwnym razie podczas duszenia wraz z mięsem może przekształcić się w miazgę.

Zobacz również

Orientalny kurczak z grzybami mun i świeżym imbirem

Orientalny kurczak z grzybami mun i świeżym...

Przygotowanie: Krok 1 (marynata): Do miski wlewamy olej sezamowy i mieszamy z przyprawą „5...

Placki ziemniaczane z kurczakiem w jogurcie, cytrynie i curry

Placki ziemniaczane z kurczakiem w jogurcie,...

Przygotowanie: Krok 1: Kurczaka płuczemy w zimnej wodzie i wycinamy wszystkie błony. Krok 2:...
Komentarze (1)
1
ok
ok
2014-06-27 15:11:45

ok

Twój komentarz
Ocena