Mięso i Drób - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Mięso i Drób - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Mięso i drób Mielona wieprzowina duszona z chili i młodym...

Mięso i drób


Mielona wieprzowina duszona z chili i młodym bobem

Zawsze z niecierpliwością czekam, aż w sklepie pojawi się młody bób, wtedy pobudzone kubki smakowe mobilizują mnie do wszelkich kombinacji z jego udziałem. Tym razem postanowiłem na wieczorną przekąskę skonsolidować go w jednej potrawie z mieloną wieprzowiną i chili. Do tego proponuję kufelek dobrze schłodzonego piwa.


Przygotowanie:

Krok 1: Bób płuczemy i wrzucamy do wrzątku, gotujemy ok. 20 minut, tak aby był jeszcze lekko twardy, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą aby go lekko zahartować.

Krok 2: Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy mięso. Smażymy na dużym ogniu ok 5-6 minut aż się zarumieni.

Krok 3: Do mięsa wrzucamy posiekany czosnek, chili oraz szalotki skrojone w pióra. Całość doprawiamy solą i pieprzem, podlewamy niewielka ilością bulionu warzywnego i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 7-8 minut.

Krok 4: Gdy mięso jest już miękkie, dodajemy obrany ze skórek bób oraz poszarpane listki bazylii. Całość znów dusimy ok 5-6 minut i po tym czasie powinno być gotowe.


 

Pamiętajmy, aby bób był lekko twardy po ugotowaniu, w przeciwnym razie podczas duszenia wraz z mięsem może przekształcić się w miazgę.

Komentarze


1.00/5 1 1
1

ok

Zobacz również


Kotleciki schabowe z pikantnymi nektarynkami


Schab najczęściej kojarzy się nam z kotletem i ciężko jest nam przełamać pogląd,...

Tatar z wędzonej polędwicy wieprzowej ze świeżym...


Nic tak nie dodaje energii jak dobry tatar, co prawda nie jest to lekkostrawna potrawa...

Polędwiczki wieprzowe w warzywach z nutą orientu


Nie da się ukryć, że uwielbiam kuchnię orientalną. Nie mogę się oprzeć, aby co...