Mielona wieprzowina duszona z chili i młodym bobem
Zawsze z niecierpliwością czekam, aż w sklepie pojawi się młody bób, wtedy pobudzone kubki smakowe mobilizują mnie do wszelkich kombinacji z jego udziałem. Tym razem postanowiłem na wieczorną przekąskę skonsolidować go w jednej potrawie z mieloną wieprzowiną i chili. Do tego proponuję kufelek dobrze schłodzonego piwa.
Przygotowanie:
Krok 1: Bób płuczemy i wrzucamy do wrzątku, gotujemy ok. 20 minut, tak aby był jeszcze lekko twardy, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą aby go lekko zahartować.
Krok 2: Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy mięso. Smażymy na dużym ogniu ok 5-6 minut aż się zarumieni.
Krok 3: Do mięsa wrzucamy posiekany czosnek, chili oraz szalotki skrojone w pióra. Całość doprawiamy solą i pieprzem, podlewamy niewielka ilością bulionu warzywnego i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 7-8 minut.
Krok 4: Gdy mięso jest już miękkie, dodajemy obrany ze skórek bób oraz poszarpane listki bazylii. Całość znów dusimy ok 5-6 minut i po tym czasie powinno być gotowe.
Pamiętajmy, aby bób był lekko twardy po ugotowaniu, w przeciwnym razie podczas duszenia wraz z mięsem może przekształcić się w miazgę.
ok