Podpłomyk z boczkiem, boczniakami i czerwoną cebulą
Mięso i drób
Podpłomyk to cudowna alternatywa dla pizzy. Za każdym razem, kiedy mam ochotę ją upiec, nie mam drożdży i zazwyczaj nie chce mi się czekać...
Kurczak pieczony w jabłkach i pomarańczach aromatyzowany calvadosem
Mięso i drób
Lato powoli się kończy... powoli wchodzimy w jesienne aromaty... korzenne i rozgrzewające, takie jak cynamon, anyż gwiaździsty, imbir. Kurczak w...
Filet z kurczaka z holenderskim sosem pomarańczowo-rozmarynowym
Mięso i drób
Sos holenderski niesłusznie został okrzyknięty jednym z najtrudniejszych sosów, choć moim zdaniem całkiem niesłusznie. Stworzyłam już jego...
Schab smażony w konfiturze śliwkowej z ziemniakami z patelni
Mięso i drób
Jesteśmy przyzwyczajeni do rozbijania schabu na kotlety schabowe, w przekonaniu iż w innym wydaniu będzie on twardy i niesmaczny. Schab można...
Udka z kurczaka z kuskusem
Mięso i drób
Kurczak często gości na naszych stołach podczas wspólnych obiadów. Z kolei często też zastanawiamy się jak uzyskać tą uwielbianą...
Pieczona wieprzowina w sosie z grillowanej papryki i śmietankowego sera topionego
Mięso i drób
Uwielbiam pieczoną lub duszoną pajdę wieprzowiny. Oczywiście musi mieć jakiś ciekawy dodatek żeby w pełni wyśmienicie smakowała. Dzisiaj...
Kurczak duszony w cydrze z jabłkami i pietruszką
Mięso i drób
W związku z zaistniałą sytuacją zrobiłem na złość Władimirowi Putinowi i wykorzystałem nasze - polskie jabłka do przygotowania pysznej...
Kaczka na puree z topinamburu
Mięso i drób
Topinambur powoli pojawia się zarówno na półkach sklepowych.. Warto wprowadzić go do naszej diety chociażby ze względu na jego właściwości...
Polędwica wołowa na ostro
Mięso i drób
Po raz kolejny wracam do kuchni orientalnej, tym razem w roli głównej soczysta wołowina w bardzo ostrym towarzystwie potraktowana przez „wok"...
Polędwica wieprzowa na kremie borowikowym
Mięso i drób
Polędwiczka wieprzowa, jak i inne chude mięsa, to bardzo delikatny produkt. Jej stopień upieczenia najłatwiej kontrolować termometrem,...
Kurczak Doro Wat, czyli pikantny kurczak w cebuli
Mięso i drób
Doro wat to potrawa wywodząca się z Etiopii. Główną przyprawą jest berberia, którą dość ciężko dostać w Polsce. Jednak można stworzyć...
Grillowane hot dogi z kiełbaskami jagnięcymi
Mięso i drób
Kolejna odsłona fast food'a z nieco zmienioną koncepcją smakową. Tym razem zamiast gąbczastej podłużnej buły użyłem ciemnej grahamki, a...
Pikantne stir fry z groszkiem cukrowym
Mięso i drób
Do przygotowania stir fry najlepiej użyć woka. Cały proces smażenia powinien przebiegać dość szybko, na dużym ogniu. Potrawę należy mieszać...
Grillowany rostbef wołowy w ciemnej glazurze miodowej
Mięso i drób
W końcu pojawiła się chwila do wykorzystania przy grillu. Uwielbiam, kiedy żar z rozpalonych do czerwoności brykietów tryska na mięso i...
Soczyste burgery grillowane z chili i musztardą dijon
Mięso i drób
Uwielbiam własnej produkcji fast food. Znacznie odbiega jakością i smakiem od tych serwowanych w ulicznych barach. Zawsze z utęsknieniem czekam na...
Orientalny kurczak z grzybami mun i świeżym imbirem
Mięso i drób
Czasem czuję się tak, jakbym był uzależniony od kuchni orientalnej. Wtedy właśnie pojawia się ten deszcz pomysłów na pachnące wschodem...
Paluszki rybne z polędwicy z dorsza z dipem migdałowym
Mięso i drób
Paluszki rybne kojarzą się często z fast-foodem, tak jak hamburgery itp. Jednak wysoka jakość składników może zmnienić te dania na prawdę...
Sałatka z pomarańczą i czosnkiem niedźwiedzim
Mięso i drób
Sezon na pyszne, chrupiące sałaty powoli się rozpoczyna. Dobrze skomponowana sałata może zastępować pełno warościowy posiłek.
Mielona wieprzowina duszona z chili i młodym bobem
Mięso i drób
Zawsze z niecierpliwością czekam, aż w sklepie pojawi się młody bób, wtedy pobudzone kubki smakowe mobilizują mnie do wszelkich kombinacji z...
Kruchy indyk w potrawce z limonką
Mięso i drób
Jeśli chodzi o mięso z indyka to ujmuje mnie jego różnorodność. Filet z piersi indyczej po obróbce termicznej jest bardzo kruchy i soczysty –...
Kotleciki schabowe z pikantnymi nektarynkami
Mięso i drób
Schab najczęściej kojarzy się nam z kotletem i ciężko jest nam przełamać pogląd, ze należy go rozbić, bo inaczej będzie twardy jak...
Łopatka wołowa w korzennym sosie na bazie wina
Mięso i drób
Bardzo często przyrządzałam to danie we Włoszech, podczas zbiorów oliwek. Po całym dniu pracy czekała na mnie gotowa pyszna kolacja. Jest...
Jagnięce pulpeciki z rozmarynem w sosie ze świeżego kopru
Mięso i drób
Jagnięcina wyróżnia się bardzo delikatnym mięsem, pod warunkiem, że jagnię miało nie więcej niż 12 miesięcy. Stosując odpowiednie...
Pieczona karkówka marynowana w syropie z ananasa
Mięso i drób
Karkówka to mięso, które często kojarzy się wszystkim z grillowaniem na świeżym powietrzu, owszem ta z rusztu jest smakowita, lecz istnieje...
Grillowane filetowane udo z kurczaka na szpinaku
Mięso i drób
Wakacje tuż tuż, to znakomity czas na wielkie grillowanie. Aby uniknąć tradycyjnych kiełbas i karkówek warto sięgnąć po dużo lepsze...
Soczysta polędwica wieprzowa marynowana w czosnku niedźwiedzim
Mięso i drób
Polędwica wieprzowa to bardzo delikatne mięso, które nie wymaga długiego czasu pieczenia, wystarczy odpowiednia mieszanka ziół i...
Skrzydełka piekło-niebo
Mięso i drób
Skrzydełka...kolejne danie z serii szybkich smakujących wszystkim. Domowej roboty skrzydełka sa wyśmienite. Soczyste w środku i chrupiące z...
Delikatna zupa z kurczakiem i kaszą jęczmienną
Mięso i drób
Uwielbiam takie zupy, znajdziemy w nich zarówno pożywne mięso jak i pełne witamin warzywa. Zazwyczaj taka zupa potrafi zaspokoić...
Szaszłyki z kurczaka w sezamie z dipem z mięty i cytryny
Mięso i drób
Szaszłyki kojarzą się raczej z sezonem grillowym. Ja przyrządzam je przez cały rok. Krótko obsmażam na patelni i wkładam je do piekarnika. Z...
Żeberka pieczone w pszenicznym piwie
Mięso i drób
Żeberka kojarzą mi się nieodłącznie z piłką nożną. Pamiętam, że było to danie hurtowo zamawiane przez moich kolegów, na czas...