Mięso i drób
Pieczony udziec z wiejskiej kury w ziołach
Mięso i drób
Jeśli macie możliwość zakupu lub otrzymania w prezencie od kogoś z rodziny czy znajomych wiejską kurę, która na co dzień zajada dary...
Pieczona słodka pierś z indyka w marynacie miodowej
Mięso i drób
Lubię słodki akcent mięs, bardzo często występuje w kuchni orientalnej, ale tym razem jednak nie jest to ten kierunek smakowy. Przygotowałem...
Klopsiki z bazylią w sosie z pieczonej papryki i pomidorów
Mięso i drób
Bardzo lubię pieczoną paprykę. Jest miękka i soczysta, możemy ją wykorzystać na wiele sposobów. W tym przypadku postanowiłem...
Pikantna zupa z suszonych pomidorów z kurczakiem i makaronem lasagne
Mięso i drób
Tym razem postanowiłem pomieszać trochę smaki orientalne ze śródziemnomorskim klimatem i tak oto mamy bardzo dobrą zupę, która łączy w sobie...
Barszcz biały z domowymi kiełbaskami na ostro
Mięso i drób
Barszcz biały gotujemy według rodzinnej lub ulubionej receptury z kawałkiem wędzonego boczku i na wywarze z parzenia białej kiełbasy. Podajemy z...
Polędwiczki wieprzowe w warzywach z nutą orientu
Mięso i drób
Nie da się ukryć, że uwielbiam kuchnię orientalną. Nie mogę się oprzeć, aby co najmniej raz w tygodniu nie przygotować dania z tej kategorii...
Grillowany antrykot z sosem ziołowo-musztardowym
Mięso i drób
Antrykot jest przepysznym mięsem, często leżącym sobie w cieniu polędwicy wołowej. Warto zainteresować się nim troszeczkę nie tylko dlatego,...
Stek z masłem śliwkowo-tymiankowym
Mięso i drób
Steki to bardzo proste danie. Oczywiście gdy chemy uzyskać odpowiedni stopień wysmażenia, poprzeczka się podnosi. Jak we wszystkim praktyka czyni...
Polędwiczki wieprzowe na puree kalafiorowo-truflowym
Mięso i drób
Uwielbiam trufle w każdej postaci. Co rok jeżdżę na targi truflowe do ich światowej stolicy Acqualagna. Świeże trufle to wspaniały, aczkolwiek...
Makaron sojowy z kurczakiem, chili i ananasem
Mięso i drób
I znów przyszła pora na szczyptę orientalnych smaków. Tym razem słodycz ananasa tłumi ostry akcent chili, a całość przeplata sprężysty...
Ostry kurczak duszony w konfiturze z szalotek i marchwi
Mięso i drób
Muszę się przyznać, że miał to być indyk lecz dostawca mięsa zawiódł, no ale nie żałuję bo udało się skomponować coś całkiem...
Kotleciki jagnięce z szafranowymi ziemniakami i musem z groszku zielonego
Mięso i drób
Szef kuchni powinien być kreatorem. Kreując danie, staram się więc nie nawiązywać zbytnio do jego oryginalnego przepisu, tylko wymyślam je sam,...
Carpaccio z pieczonego indyka z marynowanym patisonem
Mięso i drób
Zima jest taką porą roku, kiedy to w naszych piwnicach i spiżarniach półki uginają się pod ciężarem zalegających tam różnego rodzaju...
Ratatouille z różnymi rodzajami mięs
Mięso i drób
Bardzo lubię potrawy, które cechuje różnorodność składników, zarówno mięs jak i warzyw, czy też przypraw. Ta potrawa to istna uczta dla...
Drobiowe roladki z sosem żurawinowym
Mięso i drób
Będąc na kulinarnych warsztatach w Krakowie, które prowadził Charles z MasterChefa dostałem pewnych inspiracji do stworzenia bardzo...
Orientalny schab
Mięso i drób
Uwielbiam smaki kuchni azjatyckiej, nieskończona ilość możliwych kombinacji często namawia mnie do eksperymentowania w tym kierunku....
Befsztyk tatarski
Mięso i drób
Tatar (befsztyk tatarski) jest daniem, które pojawia się na stołach podczas wielu okazji. Jedni go uwielbiają, inni nie koniecznie. Bardziej...
Gulasz piwny
Mięso i drób
Ciągle wracam pamięcią do chwili, gdy podczas degustacji piwa w Praskim browarze klasztornym Strahov podano gulasz piwny - niezapomniany smak i...
Kacze udo duszone w winnej zaprawie z jabłkami, czerwoną cebulą i rozmarynem
Mięso i drób
Kaczka i jabłka to idealny duet, który swoim smakiem podrażni każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie. Dodatkowo można dobrać...
Szynka drobiowa
Mięso i drób
Dziś przygotowałam bardzo dietetyczną szynkę z piersi kurczaka, której smak urozmaiciłam moimi ulubionymi przyprawami. Wbrew pozorom nie...
Makaron ręcznie robiony z kurczakiem i kapustą czerwoną
Mięso i drób
Wykonany ręcznie makaron, z użyciem naszych możliwości manualnych i poświęconego czasu, smakuje najlepiej! Wbrew pozorom, nie zajmuje to wiele...
Krucha wędlina domowej roboty
Mięso i drób
Wraz ze świętami przychodzi okres największych starań o to aby nasze zmysły smakowe doznały ogromnych rozkoszy. Przygotowując różnego rodzaju...
Pierogi z grillowanym kurczakiem i szałwią
Mięso i drób
Pierogi to niezbyt skomplikowana potrawa. Dlatego też postanowiłem urozmaicić troszkę to tradycyjne danie i stworzyłem połączenie grillowanego...
Zrazy wołowe w sosie grzybowym podawane z ziemniakami lub kaszą gryczaną
Mięso i drób
Zrazy wołowe to na Śląsku tradycyjne danie. Podawane są najczęściej z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Przepis ten przekazała mi Mama,...
Roladki schabowe ze śliwką
Mięso i drób
Klasyczne połączenie schabu ze śliwką zawsze zdaje egzamin. Aby podkreślić świąteczny charakter tej potrawy dodałem odrobinę cynamonu....
Gulasz z dziczyzny z wędzonymi śliwkami, prawdziwkami oraz pęczkiem zielonej pietruszki
Mięso i drób
Chciałem połączyć wszystkie smaki lasu i podać je w towarzystwie zdrowego akcentu, czyli w tym daniu – pietruszki. Gdy za oknem temperatura...
Tatar z wędzonej polędwicy wieprzowej ze świeżym tymiankiem
Mięso i drób
Nic tak nie dodaje energii jak dobry tatar, co prawda nie jest to lekkostrawna potrawa lecz smak jakim dysponuje przewyższa wszelkie jego negatywne...
Pierś z kaczki z puree z selera w sosie cytrusowym
Mięso i drób
Przygotowanie piersi z kaczki nie wymaga zbyt wiele czasu, zaś efekt jest wyśmienity i bardzo efektowny. Pieczona w sosie pierś jest bardzo...
Klopsiki wołowe z kaszą jęczmienną z warzywami i sokiem z pomarańczy
Mięso i drób
Po niedzielnym spacerze, kiedy złapał porządny mróz, wróciłam do domu porządnie zmarznięta. Nie było lepszego rozwiązania od czegoś sytego...
Lekka sałatka z pieczoną piersią z kaczki
Mięso i drób
Sałatka ta idealnie sprawdza się jako przystawka przed wystawną kolacją lub jako lekki obiad. Kaczka podawana w towarzystwie intensywnych w smaku...