Mięso i Drób - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Mięso i Drób - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Mięso i drób Pieczony udziec z wiejskiej kury w ziołach

Mięso i drób


Pieczony udziec z wiejskiej kury w ziołach

Jeśli macie możliwość zakupu lub otrzymania w prezencie od kogoś z rodziny czy znajomych wiejską kurę, która na co dzień zajada dary natury oraz korzysta z szeroko pojętej wolności nie zastanawiajcie się ani minuty. Może mięso ma nieco twardszą konsystencję, lecz smakiem bije na głowę każdą inną kurę chowaną na fermach w niewoli. Dzisiaj zapraszam na wyśmienity kurzy udziec pieczony w aromatycznych ziołach.


Przygotowanie:

Krok 1: Posiekaj świeże zioła, dodaj sól i pieprz oraz musztardę i dokładnie wymieszaj.

Krok 2: Umyj dokładnie mięso, wyjmij dolną kość, następnie lekko odciągnij skórkę nie odrywając jej i posmaruj mięso dokładnie w środku pod skórką. Następnie pozostałą ilością rozmarynu oraz estragonu natrzyj skórkę na zewnątrz oraz spód udźca.

Krok 3: Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st.C i pieczemy ok 1,5 h polewając od czasu do czasu tłuszczem i sokami, które wydzielą się podczas pieczenia.



 

Najlepiej podać takie mięso z pomidorową salsą z chili i czerwoną cebulą. Czas pieczenia wiejskiej kury jest nieco dłuższy niż marketowego kurczaka.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Sałatka z pomarańczą i czosnkiem niedźwiedzim


Sezon na pyszne, chrupiące sałaty powoli się rozpoczyna. Dobrze skomponowana sałata...

Słodko-pikantna, grillowana pierś z kurczaka


Jesienna, deszczowa pogoda nie nastraja pozytywnie. W takie dni poprawiam sobie nastrój...

Pierogi z grillowanym kurczakiem i szałwią


Pierogi to niezbyt skomplikowana potrawa. Dlatego też postanowiłem urozmaicić troszkę...