Pieczony udziec z wiejskiej kury w ziołach
Jeśli macie możliwość zakupu lub otrzymania w prezencie od kogoś z rodziny czy znajomych wiejską kurę, która na co dzień zajada dary natury oraz korzysta z szeroko pojętej wolności nie zastanawiajcie się ani minuty. Może mięso ma nieco twardszą konsystencję, lecz smakiem bije na głowę każdą inną kurę chowaną na fermach w niewoli. Dzisiaj zapraszam na wyśmienity kurzy udziec pieczony w aromatycznych ziołach.
Przygotowanie:
Krok 1: Posiekaj świeże zioła, dodaj sól i pieprz oraz musztardę i dokładnie wymieszaj.
Krok 2: Umyj dokładnie mięso, wyjmij dolną kość, następnie lekko odciągnij skórkę nie odrywając jej i posmaruj mięso dokładnie w środku pod skórką. Następnie pozostałą ilością rozmarynu oraz estragonu natrzyj skórkę na zewnątrz oraz spód udźca.
Krok 3: Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st.C i pieczemy ok 1,5 h polewając od czasu do czasu tłuszczem i sokami, które wydzielą się podczas pieczenia.
Najlepiej podać takie mięso z pomidorową salsą z chili i czerwoną cebulą. Czas pieczenia wiejskiej kury jest nieco dłuższy niż marketowego kurczaka.