Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Mięso i drób / Pieczony udziec z wiejskiej kury w ziołach

Mięso i drób

Pieczony udziec z wiejskiej kury w ziołach

Ulubione3
Trudność
Czas przygotowania 2,5 godz

Jeśli macie możliwość zakupu lub otrzymania w prezencie od kogoś z rodziny czy znajomych wiejską kurę, która na co dzień zajada dary natury oraz korzysta z szeroko pojętej wolności nie zastanawiajcie się ani minuty. Może mięso ma nieco twardszą konsystencję, lecz smakiem bije na głowę każdą inną kurę chowaną na fermach w niewoli. Dzisiaj zapraszam na wyśmienity kurzy udziec pieczony w aromatycznych ziołach.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 2 udźce z wiejskiej kury ze skórką
- 2 łyżki musztardy dijon
- świeży rozmaryn
- świeży estragon
- mielony kmin
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Posiekaj świeże zioła, dodaj sól i pieprz oraz musztardę i dokładnie wymieszaj.

Krok 2: Umyj dokładnie mięso, wyjmij dolną kość, następnie lekko odciągnij skórkę nie odrywając jej i posmaruj mięso dokładnie w środku pod skórką. Następnie pozostałą ilością rozmarynu oraz estragonu natrzyj skórkę na zewnątrz oraz spód udźca.

Krok 3: Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st.C i pieczemy ok 1,5 h polewając od czasu do czasu tłuszczem i sokami, które wydzielą się podczas pieczenia.



 

Najlepiej podać takie mięso z pomidorową salsą z chili i czerwoną cebulą. Czas pieczenia wiejskiej kury jest nieco dłuższy niż marketowego kurczaka.

Zobacz również

Roladki schabowe ze śliwką

Roladki schabowe ze śliwką

Przygotowanie: Krok 1: Mięso kroimy w cienkie plasterki grubości 0,5cm. Nastepnie solimy...

Pierogi z grillowanym kurczakiem i szałwią

Pierogi z grillowanym kurczakiem i szałwią

Przygotowanie: Krok 1: Udko z kurczaka kroimy na malutkie kawałeczki i podsmażamy je na maśle....
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena