Mięso i Drób - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Mięso i Drób - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Mięso i drób Pieczony udziec z wiejskiej kury w ziołach

Mięso i drób


Pieczony udziec z wiejskiej kury w ziołach

Jeśli macie możliwość zakupu lub otrzymania w prezencie od kogoś z rodziny czy znajomych wiejską kurę, która na co dzień zajada dary natury oraz korzysta z szeroko pojętej wolności nie zastanawiajcie się ani minuty. Może mięso ma nieco twardszą konsystencję, lecz smakiem bije na głowę każdą inną kurę chowaną na fermach w niewoli. Dzisiaj zapraszam na wyśmienity kurzy udziec pieczony w aromatycznych ziołach.


Przygotowanie:

Krok 1: Posiekaj świeże zioła, dodaj sól i pieprz oraz musztardę i dokładnie wymieszaj.

Krok 2: Umyj dokładnie mięso, wyjmij dolną kość, następnie lekko odciągnij skórkę nie odrywając jej i posmaruj mięso dokładnie w środku pod skórką. Następnie pozostałą ilością rozmarynu oraz estragonu natrzyj skórkę na zewnątrz oraz spód udźca.

Krok 3: Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st.C i pieczemy ok 1,5 h polewając od czasu do czasu tłuszczem i sokami, które wydzielą się podczas pieczenia.



 

Najlepiej podać takie mięso z pomidorową salsą z chili i czerwoną cebulą. Czas pieczenia wiejskiej kury jest nieco dłuższy niż marketowego kurczaka.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Grillowane filetowane udo z kurczaka na szpinaku


Wakacje tuż tuż, to znakomity czas na wielkie grillowanie. Aby uniknąć tradycyjnych...

Kurczak pieczony w jabłkach i pomarańczach aromatyzowany...


Lato powoli się kończy... powoli wchodzimy w jesienne aromaty... korzenne i...

Pikantne stir fry z groszkiem cukrowym


Do przygotowania stir fry najlepiej użyć woka. Cały proces smażenia powinien...