Polędwiczki wieprzowe w sosie z masła orzechowego, z brązowym ryżem
Dziś był obiad na śniadanie. Wszystko przez to, że nie mogłam się doczekać smaku polędwicy wieprzowej z masłem orzechowym, sokiem z pomarańczy i kolendrą. Smak podbił kubki smakowe wszystkich, którzy mieli okazję spróbować. Przepis absolutnie do powtarzania i goszczenia przy okazji kolacji w większym gronie.
Przygotowanie:
Krok 1: Ryż gotujemy na wolnym ogniu, w osolonej wodzie.
Krok 2: Polędwice oczyszczamy z włókien, kroimy w cienkie plastry.
Krok 3: Mięso smażymy na rozgrzanym ogniu, wcześniej solimy i pieprzymy.
Krok 4: Dodajemy pokrojoną drobno cebulę lub szalotkę, smażymy na średnim ogniu, aż mięso się zarumieni.
Krok 5: Wlewamy mleko kokosowe, dusimy na średnim ogniu przez 5 minut.
Krok 6: Dodajemy masło orzechowe i dalej dusimy przez 5 minut.
Krok 7: Dodajemy posiekaną kolendrę, sok z pomarańczy, mieszamy i odstawiamy z ognia. Solimy i dodajemy pieprz (dodałam sporo pieprzu).
Krok 8: Podajemy z ryżem.
Zamiast ryżu, świetnie będą też pasować noodle.
nie przepadam za wieprzowina - jak bedzie smakowac to z kyurczakiem?
Ja niestety nie jestem przekonana do tego połączenia, a szczególnie nie pasuje mi tu sos z masła orzechowego...
Połączenie trochę dziwne aczkolwiek można by spróbować :)
Ja powoli zaczynam się przekonywać do tego typu, eksperymentalnych połączeń. Kiedyś co prawda mięso w wydaniu na słodko wydawało mi się nie do przełknięcia ale od czasu kiedy zachwycił mnie kurczak w czekoladzie z dodatkiem chili poszukuje tego typu przepisów. Na pewno przyrządzę niebawem :)