Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Mięso i drób / Polędwiczki wieprzowe w warzywach z nutą orientu

Mięso i drób

Polędwiczki wieprzowe w warzywach z nutą orientu

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 40 min

Nie da się ukryć, że uwielbiam kuchnię orientalną. Nie mogę się oprzeć, aby co najmniej raz w tygodniu nie przygotować dania z tej kategorii smakowej. Dzisiaj zapraszam na bardzo delikatne polędwiczki z chrupiącymi warzywami.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 300 g wieprzowych polędwiczek

- kilka różyczek świeżego brokułu

- ½ czerwonej papryki

- ½ małego selera

- ½ świeżego pora

- cebula dymka

- 2 ząbki czosnku

- 3 łyżki sosu sojowego

- 1 łyżka sosu rybnego

- 1 łyżka octu ryżowego

- 1 łyżka oleju sezamowego

- ½ łyżeczki orientalnej przyprawy „5 smaków"

- ½ szklanki wody

- olej do smażenia

Przygotowanie:

 

Krok 1 (marynata do mięsa): Do miski wlewamy 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego, 1 łyżkę sosu rybnego i mieszamy, następnie do powstałej marynaty wrzucamy skrojone w paski polędwiczki wieprzowe. Marynujemy ok 15 minut w lodówce.

 

Krok 2: Czosnek siekamy drobno i wrzucamy na mocno rozgrzany olej, przesmażamy pół minuty i dorzucamy zamarynowane mięso, następnie dodajemy pora skrojonego w talarki, smażymy na dużym ogniu następną minutę, po czym dodajemy kolejno paprykę i seler skrojone w słupki oraz różyczki brokułu. Na koniec wrzucamy posiekaną cebulę dymkę, wszystko smażymy ok 2 minuty.

 

Krok 3 (sos): Do ½ szklanki wody dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego, ocet ryżowy i przyprawę „5 smaków", całość mieszamy i zalewamy wcześniej przysmażone mięso z warzywami, podgrzewamy pół minuty na dużym ogniu i gotowe.

 

 

Danie możemy podać z ryżem lub makaronem wonton.

Zobacz również

Pierś z kaczki z puree z selera w sosie cytrusowym

Pierś z kaczki z puree z selera w sosie...

Przygotowanie:   Krok 1: Piersi z kaczki dokładnie myjemy, nacieramy tymiankiem, solą i...

Polędwica wołowa  na ostro

Polędwica wołowa na ostro

Przygotowanie: Krok 1 (marynata do mięsa): Do głębszego naczynia wlewamy ciemny sos sojowy,...
Komentarze (1)
1
mariusz
mariusz
2014-04-11 14:37:36

fajne! hciałobysie zjeść

Twój komentarz
Ocena