Polędwiczki wieprzowe w warzywach z nutą orientu
Nie da się ukryć, że uwielbiam kuchnię orientalną. Nie mogę się oprzeć, aby co najmniej raz w tygodniu nie przygotować dania z tej kategorii smakowej. Dzisiaj zapraszam na bardzo delikatne polędwiczki z chrupiącymi warzywami.
Przygotowanie:
Krok 1 (marynata do mięsa): Do miski wlewamy 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego, 1 łyżkę sosu rybnego i mieszamy, następnie do powstałej marynaty wrzucamy skrojone w paski polędwiczki wieprzowe. Marynujemy ok 15 minut w lodówce.
Krok 2: Czosnek siekamy drobno i wrzucamy na mocno rozgrzany olej, przesmażamy pół minuty i dorzucamy zamarynowane mięso, następnie dodajemy pora skrojonego w talarki, smażymy na dużym ogniu następną minutę, po czym dodajemy kolejno paprykę i seler skrojone w słupki oraz różyczki brokułu. Na koniec wrzucamy posiekaną cebulę dymkę, wszystko smażymy ok 2 minuty.
Krok 3 (sos): Do ½ szklanki wody dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego, ocet ryżowy i przyprawę „5 smaków", całość mieszamy i zalewamy wcześniej przysmażone mięso z warzywami, podgrzewamy pół minuty na dużym ogniu i gotowe.
Danie możemy podać z ryżem lub makaronem wonton.
fajne! hciałobysie zjeść