Mięso i Drób - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Mięso i Drób - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2025 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2025 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Mięso i drób Polędwiczki wieprzowe w warzywach z nutą orientu

Polędwiczki wieprzowe w warzywach z nutą orientu

Nie da się ukryć, że uwielbiam kuchnię orientalną. Nie mogę się oprzeć, aby co najmniej raz w tygodniu nie przygotować dania z tej kategorii smakowej. Dzisiaj zapraszam na bardzo delikatne polędwiczki z chrupiącymi warzywami.


Przygotowanie:

 

Krok 1 (marynata do mięsa): Do miski wlewamy 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego, 1 łyżkę sosu rybnego i mieszamy, następnie do powstałej marynaty wrzucamy skrojone w paski polędwiczki wieprzowe. Marynujemy ok 15 minut w lodówce.

 

Krok 2: Czosnek siekamy drobno i wrzucamy na mocno rozgrzany olej, przesmażamy pół minuty i dorzucamy zamarynowane mięso, następnie dodajemy pora skrojonego w talarki, smażymy na dużym ogniu następną minutę, po czym dodajemy kolejno paprykę i seler skrojone w słupki oraz różyczki brokułu. Na koniec wrzucamy posiekaną cebulę dymkę, wszystko smażymy ok 2 minuty.

 

Krok 3 (sos): Do ½ szklanki wody dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego, ocet ryżowy i przyprawę „5 smaków", całość mieszamy i zalewamy wcześniej przysmażone mięso z warzywami, podgrzewamy pół minuty na dużym ogniu i gotowe.

 

 

Danie możemy podać z ryżem lub makaronem wonton.

Komentarze


4.00/5 1 1
4

fajne! hciałobysie zjeść

Zobacz również


Polędwiczki wieprzowe w sosie z masła orzechowego, z...


Dziś był obiad na śniadanie. Wszystko przez to, że nie mogłam się doczekać smaku...

Sola z zielonym ryżem w aromatycznym musie


Poszukując pomysłu na wczorajszy obiad, nie mogłem zdecydować się na konkretne danie....

Puree grzybowe z polędwiczką wieprzową marynowaną


Odwiedzając targ z warzywami, nie mogłam oprzeć się wszechobecnemu grzybowemu...