Przepisy
Kotleciki jagnięce z szafranowymi ziemniakami i musem z groszku zielonego
Mięso i drób
Szef kuchni powinien być kreatorem. Kreując danie, staram się więc nie nawiązywać zbytnio do jego oryginalnego przepisu, tylko wymyślam je sam,...
Carpaccio z pieczonego indyka z marynowanym patisonem
Przystawki
Zima jest taką porą roku, kiedy to w naszych piwnicach i spiżarniach półki uginają się pod ciężarem zalegających tam różnego rodzaju...
Zapiekany makaron fusilli z warzywami, mięsem i peperoncino
Makarony
Makarony to szeroki rozdział w kulinarnych zmaganiach z garami, przyrządzamy je na wiele różnorodnych sposobów, od słodkich po mocno...
Słodkie placuszki z wiórkami kokosowymi i żurawiną w konfiturze
Ciasta i desery
Nie ma to jak szybka przekąska w słodkim wydaniu. Krótki czas przygotowania, ciekawy smak i szereg kombinacji jeśli chodzi o dodatki do...
Wegetariańskie naleśniki z warzywami i chili
Przepisy
Naleśniki mają w sobie ogromny potencjał jeśli chodzi o sam farsz. Jest tutaj tysiące możliwości, dzięki którym możemy umilić sobie...
Muffinki czekoladowe
Ciasta i desery
Zimowe popołudnie i ochota na czekoladę? Nic może być nic lepszego od muffinek pełnych czekolady. Musicie spróbować tego przepisu bo...
Ratatouille z różnymi rodzajami mięs
Mięso i drób
Bardzo lubię potrawy, które cechuje różnorodność składników, zarówno mięs jak i warzyw, czy też przypraw. Ta potrawa to istna uczta dla...
Miodownik orzechowy
Ciasta i desery
Ciasto które uwodzi - nie tyle smakiem, aromatem co samym wyglądem. To połączenie smaków, które większość z nas lubi....
Drobiowe roladki z sosem żurawinowym
Mięso i drób
Będąc na kulinarnych warsztatach w Krakowie, które prowadził Charles z MasterChefa dostałem pewnych inspiracji do stworzenia bardzo...
Soczysty omlet z salami, fetą i oliwkami
Przepisy
Kuchnia śródziemnomorska to jeden z moich ulubionych kierunków smakowych. Uwielbiam potrawy, w których królują oliwki...
Kremowa zupa z białych szparagów
Zupy
Kiedy za oknem zima lubię przywoływać wspomnienia cieplejszych pór roku. Dlatego czeto przygotowuję potrawy przypominające np. wiosenną aurę....
Kolorowy keks
Ciasta i desery
Keks jest prosty i bogaty za razem, wszystko zawdzięczamy delikatnemu ciastu, które zyskuje na smaku z dnia na dzień i olbrzymiej ilości bakalii,...
Przekąska z kalarepy z pizzą
Przystawki
Mało znana kalarepa, dodawana najczęściej do zupy odchodzi coraz bardziej w niepamięć. Postanowiłem stworzyć bardzo prostą i szybką...
Orientalny schab
Mięso i drób
Uwielbiam smaki kuchni azjatyckiej, nieskończona ilość możliwych kombinacji często namawia mnie do eksperymentowania w tym kierunku....
Makaron szpinakowy pappardelle z pulpetami drobiowymi w sosie grzybowym.
Makarony
Kuchnia włoska to prostota, bogactwo różnorodnych produktów i składników, które pozwalają na dużą kreatywność i...
Austriackie krokieciki
Przystawki
Pomysł na taki przepis pojawił się po przeglądnięciu książki o kuchni austriackiej, w której zakochałem się od pierwszego...
Tagliatelle z duszonymi porami i śmietaną
Wegetariańskie
Czasami prostota w kuchni całkiem nieźle skutkuje. Wykorzystując zalewie kilka produktów można stworzyć całkiem niezłe danie,...
Pieczone placki z selera z paprykowym serkiem
Wegetariańskie
Pieczone placuszki z różnych "zimowych" warzyw, to hit tego tygodnia w mojej kuchni. Co ciekawe, zawsze przygotowuje je na śniadanie. Taki...
Grillowana polenta z miodowym salami
Dania główne
Czasami nie warto iść na skróty, skoro możemy uzyskać znacznie lepszy smak wkładając w to minimalny wysiłek. Tak właśnie jest z polentą....
Cynamonowy ryż z sosem ananasowym
Wegetariańskie
To pyszne danie możemy zjeść zarówno na śniadanie jak i na kolację. Ryż powoduje u nas uczucie sytości także dlatego nie musimy jeść go...
Sałatka zastrzyk witamin
Sałatki
Pogoda o tej porze jest zmienna i kapryśna, czujemy się osłabieni oraz zmęczeni. To znak, że brakuje nam witamin i pora o to zadbać. Znam na to...
Chrupiący chleb domowej roboty
Wegetariańskie
Najlepszym dodatkiem do domowych wypieków typu chleb czy bułka jest po prostu masło. To ono dodaje charakteru takim wypiekom oraz wspaniale...
Pieczony ziemniak z ricottą i emulsją z bazylii
Dania główne
Ziemniak to warzywo, które chętnie pojawia się w naszych domowych kuchniach. Jednak powoli staje się nudne, kiedy 5 dzień z rzędu...
Befsztyk tatarski
Przystawki
Tatar (befsztyk tatarski) jest daniem, które pojawia się na stołach podczas wielu okazji. Jedni go uwielbiają, inni nie koniecznie. Bardziej...
Smażone banany w sosie truskawkowo - piernikowym
Ciasta i desery
Banany... słodycz sama w sobie, truskawki, rozkosz lata, a pierniki hmmm...zapach świąt. Jeśli chcemy zjeść coś słodkiego to często sięgamy...
Gulasz piwny
Mięso i drób
Ciągle wracam pamięcią do chwili, gdy podczas degustacji piwa w Praskim browarze klasztornym Strahov podano gulasz piwny - niezapomniany smak i...
Otwarta lasagne z warzywami w sosie pomidorowym z ricottą
Pomysł na szybki obiad
Tłusto i ciężko to dwa słowa, które kojarzą mi się z typową lasagne. Najczęściej gości w niej sos beszamelowy, co tym bardziej mnie...
Zupa czosnkowa z serem
Zupy
Zupa krem czosnkowa to propozycja na chłodne dni, kiedy niska temperatura wyjątkowo nam doskwiera. Po takiej zupie, nawet i przeziębienie...
Ciastka z kolendrą i cytryną
Ciasta i desery
W zakamarkach mojej kuchni zawsze znajdzie się coś słodkiego. Często przyjmuję nieoczekiwanych gości więc muszę mieć coś w zapasach. Moje...
Tatar ze śledzia
Przystawki
Dziś przygotowałam tatar ze śledzia. Podawany z ogórkiem kiszonym, czerwoną papryką i cebulą czerwoną, z jakiem na twardo i świeżymi...