Pierogi z buraczkami, cebulką i boczkiem
Pierogi to danie, które przywołuje tysiące wspomnień z dzieciństwa. Warto wiedzieć, że nie jest to wyłącznie polska potrawa, bowiem w każdym kraju znajdziecie jakieś odmiany pierogów. Są gotowane na parze, drożdżowe, pieczone, podsmażane, albo takie jak te po prostu gotowane. Żeby nie było im blado, wykorzystałam buraka, który nadał cudownie różowy kolor.
Przygotowanie ciasta na pierogi:
Krok 1: Wszystkie składniki zagniatamy dokładnie i odstawiamy na 30 min, żeby ciasto odpoczęło.
Krok 2: Następnie ciasto partiami rozwałkujemy i wykrawamy z niego okręgi za pomocą szklanki.
Przygotowanie farszu:
Krok 1: Buraki obieramy i ścieramy na tarku, na drobnym oczku (użyjcie do tej czynności jednorazowych rękawiczek).
Krok 2: Pokrojony boczek i cebulkę w drobną kosteczkę przesmażamy, aż boczek stanie się chrupiący.
Krok 3: Dodajemy buraki, sól, pieprz i smażymy wszystko około 15 min na średnim ogniu.
Krok 4: Ściągamy wszystko z ognia, dodajemy serek, mieszamy dokładnie i odstawiamy do schłodzenia.
Krok 5: Wykrojone okręgi nadziewamy farszem i lepimy pierogi, gotujemy we wrzącej osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na wierzch (od momentu wypłynięcia gotujmy jeszcze około 2 minuty).
Dla większej sytości, możecie pomieszać ziemniaki ze startymi burakami.
przepis mnie troche zdziwił - sama nie wiem co o nim myslec
Moim zdaniem to świetny pomysł
MNIAM!
CUDO! Moja ciocia przygotowywała podobne!
za*****ste! Trzeba przygotować! Nie ma wyboru!
Co to znaczy \"ścieramy na tarku, na drobnym oczku\" ???