Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Pierogi z buraczkami, cebulką i boczkiem

Przepisy

Pierogi z buraczkami, cebulką i boczkiem

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 40 min

Pierogi to danie, które przywołuje tysiące wspomnień z dzieciństwa. Warto wiedzieć, że nie jest to wyłącznie polska potrawa, bowiem w każdym kraju znajdziecie jakieś odmiany pierogów. Są gotowane na parze, drożdżowe, pieczone, podsmażane, albo takie jak te po prostu gotowane. Żeby nie było im blado, wykorzystałam buraka, który nadał cudownie różowy kolor.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki na ciasto na pierogi:


- 250 g mąki
- jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- ok. 150 ml ciepłej wody (tyle, żeby uzyskać elastyczne ciasto)

 

Składniki na farsz:


- 3 buraki
- 250 g serka śmietankowego do smarowania (typu bieluch)
- 100 g boczku
- cebula
- sól
- pieprz

Przygotowanie ciasta na pierogi:
 


Krok 1: Wszystkie składniki zagniatamy dokładnie i odstawiamy na 30 min, żeby ciasto odpoczęło.

Krok 2: Następnie ciasto partiami rozwałkujemy i wykrawamy z niego okręgi za pomocą szklanki.
 
 

Przygotowanie farszu:


Krok 1: Buraki obieramy i ścieramy na tarku, na drobnym oczku (użyjcie do tej czynności jednorazowych rękawiczek).

Krok 2: Pokrojony boczek i cebulkę w drobną kosteczkę przesmażamy, aż boczek stanie się chrupiący.

Krok 3: Dodajemy buraki, sól, pieprz i smażymy wszystko około 15 min na średnim ogniu.

Krok 4: Ściągamy wszystko z ognia, dodajemy serek, mieszamy dokładnie i odstawiamy do schłodzenia.

Krok 5: Wykrojone okręgi nadziewamy farszem i lepimy pierogi, gotujemy we wrzącej osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na wierzch (od momentu wypłynięcia gotujmy jeszcze około 2 minuty).



Dla większej sytości, możecie pomieszać ziemniaki ze startymi burakami. 

Zobacz również

Brownie potrójnie czekoladowe

Brownie potrójnie czekoladowe

Przygotowanie:   Krok 1: Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej.   Krok 2: Cukier...

Tagliatelle z cukinii marynowane w oliwie limonkowej z wędzonym łososiem

Tagliatelle z cukinii marynowane w oliwie...

Przygotowanie: Krok 1: Cukinie umyć, osuszyć i pociąć w cieniutkie podłużne paseczki. Krok...
Komentarze (6)
6
ciasteczko13
ciasteczko13
2013-11-22 10:03:19

przepis mnie troche zdziwił - sama nie wiem co o nim myslec

Gość
zofia
2013-11-22 10:27:30

Moim zdaniem to świetny pomysł

Gość
softandeasier
2013-11-25 12:05:24

MNIAM!

Gość
koszernaanna
2013-11-25 13:54:24

CUDO! Moja ciocia przygotowywała podobne!

varko
varko
2013-11-26 11:54:16

za*****ste! Trzeba przygotować! Nie ma wyboru!

Gość
ewa
2016-05-09 15:43:00

Co to znaczy \"ścieramy na tarku, na drobnym oczku\" ???

Twój komentarz
Ocena