Cukinia zapiekana z pesto truflowym i serem camembert
Cukinia sama w sobie nie ma zbyt szlachetnego smaku, dopiero w połączeniu z innymi dodatkami można wydobyć z niej coś, co zachwyci nie jedno podniebienie. Przedstawiam Wam pomysł na szybki obiad, który może również zagościć na stole u tych, którzy mięsa nie uznają.
Przygotowanie:
Krok 1: Cukinię dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Kładziemy na blasze płaską częścią do góry i smarujemy truflowym pesto.
Krok 2: Na pesto układamy plastry sera camembert i posypujemy białym pieprzem.
Krok 3: Na mocno rozgrzaną patelnię wsypujemy siekane migdały i prażymy, do momentu aż lekko zbrązowieją, następnie posypujemy ser camembert znajdujący się na cukinii.
Krok 4: Tak przygotowane cukinie wkładamy do pieca rozgrzanego do temperatury 180 st. C na 25 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną dymką.
Należy pamiętać, aby przy wyborze cukinii zwrócić uwagę na jej świeżość. Gdy cukinia jest świeża zachowuje sprężystość i chrupkość nawet po długim pieczeniu.
nie przepadam za cukinia - nasancza sie tluszczem i smaku nie ma - no ale ten przepis kusi - może kiedyś....