Grillowany antrykot z sosem ziołowo-musztardowym
Antrykot jest przepysznym mięsem, często leżącym sobie w cieniu polędwicy wołowej. Warto zainteresować się nim troszeczkę nie tylko dlatego, że jest bardziej łaskawy dla naszego portfela ale przede wszystkim dlatego, że jest naprawdę pyszny. Najlepiej smakuje grillowane z kością. Ja zawsze kupuję plastry antrykotu o grubości 3cm i smażę jak steki... dziecinnie proste.
Przygotowanie:
Krok 1: Mięso wyjąć z lodówki, umyć, osuszyć i pozostawić w temperaturze pokojowej na przynajmniej 30 minut.
Krok 2: Do śmietany dodać musztardę, a następnie gotować, aż do zgęstnienia sosu. Mieszać intensywnie, aby sos nie przypalił się do dna.
Krok 3: Gdy sos musztardowy osiągnie odpowiadającą nam gęstość, doprawić go solą oraz pieprzem.
Krok 4: Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni.
Krok 5: Patelnię grillową rozgrzać tak, aby się z niej dymiło. Mięso oprószyć solą i pieprzem z jednej strony, następnie posmarować pędzlem zamoczonym w oliwie.
Krok 6: Na rozgrzaną patelnię położyć mięso, doprawioną stroną do dołu. Smażyć, aż się zrumieni.
Krok 7: Wierzch mięsa przyprawić jak poprzednio, posmarować oliwą i odwrócić na patelni. Ponownie smażyć do zrumienienia.
Krok 8: Mięso przełożyć na blachę i włożyć do piekarnika na około 7-10 minut w zależności od preferencji w stopniu wypieczenia.
Krok 9: Gotowe mięso wyjąć z piekarnika i przykryć folią aluminiową na około 3 minuty (błyszczącą stroną do mięsa), aby ustabilizowały się soki.
Krok 10: W międzyczasie podgrzać sos, dodać do niego świeże zioła.
Krok 11: Mięso wyjąć spod folii, skropić oliwą z oliwek extravergine i podawać z gorącym sosem.
Smak sosu musztardowego zmienia się wraz z użytą musztardą. Można używać dowolnej z nich...od Dijon, przez ostrą Sarepską, delikatną miodową, po Francuską z ziarnami gorczycy. Macie tutaj bardzo szerokie pole do popisu.
ok