Pomysł Na Szybki Obiad - Sprawdzone Przepisy | Max Kuchnie
Pomysł Na Szybki Obiad - Sprawdzone Przepisy | Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Pomysł na szybki obiad Grillowany antrykot z sosem ziołowo-musztardowym

Pomysł na szybki obiad


Grillowany antrykot z sosem ziołowo-musztardowym

Antrykot jest przepysznym mięsem, często leżącym sobie w cieniu polędwicy wołowej. Warto zainteresować się nim troszeczkę nie tylko dlatego, że jest bardziej łaskawy dla naszego portfela ale przede wszystkim dlatego, że jest naprawdę pyszny. Najlepiej smakuje grillowane z kością. Ja zawsze kupuję plastry antrykotu o grubości 3cm i smażę jak steki... dziecinnie proste.


Przygotowanie:
 

Krok 1: Mięso wyjąć z lodówki, umyć, osuszyć i pozostawić w temperaturze pokojowej na przynajmniej 30 minut.

Krok 2: Do śmietany dodać musztardę, a następnie gotować, aż do zgęstnienia sosu. Mieszać intensywnie, aby sos nie przypalił się do dna.

Krok 3: Gdy sos musztardowy osiągnie odpowiadającą nam gęstość, doprawić go solą oraz pieprzem.

Krok 4: Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni.

Krok 5: Patelnię grillową rozgrzać tak, aby się z niej dymiło. Mięso oprószyć solą i pieprzem z jednej strony, następnie posmarować pędzlem zamoczonym w oliwie.

Krok 6: Na rozgrzaną patelnię położyć mięso, doprawioną stroną do dołu. Smażyć, aż się zrumieni.

Krok 7: Wierzch mięsa przyprawić jak poprzednio, posmarować oliwą i odwrócić na patelni. Ponownie smażyć do zrumienienia.

Krok 8: Mięso przełożyć na blachę i włożyć do piekarnika na około 7-10 minut w zależności od preferencji w stopniu wypieczenia.

Krok 9: Gotowe mięso wyjąć z piekarnika i przykryć folią aluminiową na około 3 minuty (błyszczącą stroną do mięsa), aby ustabilizowały się soki.

Krok 10: W międzyczasie podgrzać sos, dodać do niego świeże zioła.

Krok 11: Mięso wyjąć spod folii, skropić oliwą z oliwek extravergine i podawać z gorącym sosem.

 

 

Smak sosu musztardowego zmienia się wraz z użytą musztardą. Można używać dowolnej z nich...od Dijon, przez ostrą Sarepską, delikatną miodową, po Francuską z ziarnami gorczycy. Macie tutaj bardzo szerokie pole do popisu.

Komentarze


3.00/5 1 1
3

ok

Zobacz również


Zrazy wołowe w sosie grzybowym podawane z ziemniakami lub...


Zrazy wołowe to na Śląsku tradycyjne danie. Podawane są najczęściej z kluskami...

Bigos z młodą kapustą


Mam ogromny szacunek do kuchni staropolskiej, dlatego bardzo często źródłem...

Klopsiki wołowe z kaszą jęczmienną z warzywami i sokiem...


Po niedzielnym spacerze, kiedy złapał porządny mróz, wróciłam do domu porządnie...