Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Pomysł na obiad / Grillowany antrykot z sosem ziołowo-musztardowym

Pomysł na obiad

Grillowany antrykot z sosem ziołowo-musztardowym

Ulubione2
Trudność
Czas przygotowania 25 min

Antrykot jest przepysznym mięsem, często leżącym sobie w cieniu polędwicy wołowej. Warto zainteresować się nim troszeczkę nie tylko dlatego, że jest bardziej łaskawy dla naszego portfela ale przede wszystkim dlatego, że jest naprawdę pyszny. Najlepiej smakuje grillowane z kością. Ja zawsze kupuję plastry antrykotu o grubości 3cm i smażę jak steki... dziecinnie proste.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 2 plastry antrykotu z kością o grubości 3cm (około 1kg)
- 500ml śmietany kremówki
- 4 łyżki musztardy ziołowej
- 10 listków bazylii
- 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek extravergine (najlepiej monocultivar Frantoio lub Coratina)

Przygotowanie:
 

Krok 1: Mięso wyjąć z lodówki, umyć, osuszyć i pozostawić w temperaturze pokojowej na przynajmniej 30 minut.

Krok 2: Do śmietany dodać musztardę, a następnie gotować, aż do zgęstnienia sosu. Mieszać intensywnie, aby sos nie przypalił się do dna.

Krok 3: Gdy sos musztardowy osiągnie odpowiadającą nam gęstość, doprawić go solą oraz pieprzem.

Krok 4: Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni.

Krok 5: Patelnię grillową rozgrzać tak, aby się z niej dymiło. Mięso oprószyć solą i pieprzem z jednej strony, następnie posmarować pędzlem zamoczonym w oliwie.

Krok 6: Na rozgrzaną patelnię położyć mięso, doprawioną stroną do dołu. Smażyć, aż się zrumieni.

Krok 7: Wierzch mięsa przyprawić jak poprzednio, posmarować oliwą i odwrócić na patelni. Ponownie smażyć do zrumienienia.

Krok 8: Mięso przełożyć na blachę i włożyć do piekarnika na około 7-10 minut w zależności od preferencji w stopniu wypieczenia.

Krok 9: Gotowe mięso wyjąć z piekarnika i przykryć folią aluminiową na około 3 minuty (błyszczącą stroną do mięsa), aby ustabilizowały się soki.

Krok 10: W międzyczasie podgrzać sos, dodać do niego świeże zioła.

Krok 11: Mięso wyjąć spod folii, skropić oliwą z oliwek extravergine i podawać z gorącym sosem.

 

 

Smak sosu musztardowego zmienia się wraz z użytą musztardą. Można używać dowolnej z nich...od Dijon, przez ostrą Sarepską, delikatną miodową, po Francuską z ziarnami gorczycy. Macie tutaj bardzo szerokie pole do popisu.

Zobacz również

Skrzydełka piekło-niebo

Skrzydełka piekło-niebo

Przygotowanie: Krok 1: Skrzydełka umyć i osuszyć. Krok 2: Obciąć najcieńsze końcówki...

Babeczka z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną

Babeczka z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną

Przygotowanie:   Krok 1: Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie. Krok 2: Szynkę drobno...
Komentarze (1)
1
ok
ok
2014-04-04 10:43:37

ok

Twój komentarz
Ocena