Mini tarty z figami i szynką
Mała tarta, w sam raz na jeden kęs, na delikatny głód, na chęć posmakowania czegoś z konkretnym smakiem. Słona szynka szwarcwaldzka i delikatnie słodka figa to boskie połączenie. Figi można teraz dostać z łatwością, więc z ochotą sięga się po nie podczas zakupów.
Przygotowanie:
Krok 1: Mąkę, masło, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy, a na koniec dodajemy zimne mleko w takiej ilości, żeby wyszło zwarte ciasto.
Krok 2: Ciasto cienko wałkujemy, kroimy kółka, tak duże jak się chce i dorobiamy im stojące brzegi.
Krok 3: Ciasto dziurkujemy widelcem, nakładamy ser kozi i pokrojone w małe księżyce figi.
Krok 4: Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut.
Krok 5: Wyciągamy i dodajemy pokrojoną szynkę oraz polewamy delikatnie śmietanką. Wstawiamy jeszcze na ok. 5 min.
Szynka szwarcwaldzka może być spokojnie zastąpiona inną suszoną szynką.
oooo mniom mniom! Pyszota i chyba proste w wykonaniu
megaaa, jestem mile zaskoczony, ciekawe czy uda mi sie odtworzyc przepis