Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Pomysł na obiad / Mini tarty z figami i szynką

Pomysł na obiad

Mini tarty z figami i szynką

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 30 min

Mała tarta, w sam raz na jeden kęs, na delikatny głód, na chęć posmakowania czegoś z konkretnym smakiem. Słona szynka szwarcwaldzka i delikatnie słodka figa to boskie połączenie. Figi można teraz dostać z łatwością, więc z ochotą sięga się po nie podczas zakupów.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki na ciasto:


- 250g mąki
- 50g masła
- mleko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sól

Składniki na tarte:


- 2 świeże figi
- 200g sera koziego camambert 
- 200g szynki szwarcwaldzkiej
- 125ml śmietanki kremówki 30%

Przygotowanie:

Krok 1: Mąkę, masło, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy, a na koniec dodajemy zimne mleko w takiej ilości, żeby wyszło zwarte ciasto.

Krok 2: Ciasto cienko wałkujemy, kroimy kółka, tak duże jak się chce i dorobiamy im stojące brzegi.

Krok 3: Ciasto dziurkujemy widelcem, nakładamy ser kozi i pokrojone w małe księżyce figi.

Krok 4: Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut.

Krok 5: Wyciągamy i dodajemy pokrojoną szynkę oraz polewamy delikatnie śmietanką. Wstawiamy jeszcze na ok. 5 min.



Szynka szwarcwaldzka może być spokojnie zastąpiona inną suszoną szynką. 

Zobacz również

Grillowany antrykot z sosem ziołowo-musztardowym

Grillowany antrykot z sosem ziołowo-musztardowym

Przygotowanie:   Krok 1: Mięso wyjąć z lodówki, umyć, osuszyć i pozostawić w...

Risotto z zielonym pieprzem, pomidorkami i serem kozim

Risotto z zielonym pieprzem, pomidorkami i serem...

Przygotowanie:   Krok 1: Posiekaną cebulę i czosnek szklimy na 2 łyżkach masła.   Krok...
Komentarze (2)
2
Gość
karolMoskwa
2013-10-16 16:26:14

megaaa, jestem mile zaskoczony, ciekawe czy uda mi sie odtworzyc przepis

Gość
kinga.wie
2013-10-11 13:30:18

oooo mniom mniom! Pyszota i chyba proste w wykonaniu

Twój komentarz
Ocena