Pieczona słodka pierś z indyka w marynacie miodowej
Lubię słodki akcent mięs, bardzo często występuje w kuchni orientalnej, ale tym razem jednak nie jest to ten kierunek smakowy. Przygotowałem pyszną i soczystą pierś indyczą, na którą przepis musicie koniecznie wypróbować.
Przygotowanie:
Krok 1: Do miski wlewamy wszystkie płynne składniki, dodajemy zgnieciony czosnek, paprykę w proszku, a także połamany rozmaryn i świeżo zmielony pieprz. Całość mieszamy bardzo dokładnie.
Krok 2: Do marynaty wrzucamy mięso nakłute wcześniej wykałaczką dokładnie obtaczamy, nakrywamy folią i marynujemy ok 2-3 godziny w lodówce.
Krok 3: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni, wkładamy mięso w naczyniu bez pokrywy.
Krok 4: Pieczemy ok. 10-15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy dalej ok. 1h 15 min. polewając dość często płynami, które wydzielają się z mięsa i marynaty podczas pieczenia.
Krok 5: Podajemy z kuskusem lub ryżem.
Opcjonalnie możemy tak zamarynowane mięso upiec również na grillu podczas wieczornego garden party.