Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Pomysł na obiad / Pieczona słodka pierś z indyka w marynacie...

Pomysł na obiad

Pieczona słodka pierś z indyka w marynacie miodowej

Ulubione2
Trudność
Czas przygotowania 1,5

Lubię słodki akcent mięs, bardzo często występuje w kuchni orientalnej, ale tym razem jednak nie jest to ten kierunek smakowy. Przygotowałem pyszną i soczystą pierś indyczą, na którą przepis musicie koniecznie wypróbować.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 1 kg piersi indyczej
- 5 łyżek oliwy
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1 łyżka balsamico di modena
- świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Do miski wlewamy wszystkie płynne składniki, dodajemy zgnieciony czosnek, paprykę w proszku, a także połamany rozmaryn i świeżo zmielony pieprz. Całość mieszamy bardzo dokładnie.

Krok 2: Do marynaty wrzucamy mięso nakłute wcześniej wykałaczką dokładnie obtaczamy, nakrywamy folią i marynujemy ok 2-3 godziny w lodówce.

Krok 3: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni, wkładamy mięso w naczyniu bez pokrywy.

Krok 4: Pieczemy ok. 10-15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy dalej ok. 1h 15 min. polewając dość często płynami, które wydzielają się z mięsa i marynaty podczas pieczenia.

Krok 5: Podajemy z kuskusem lub ryżem.


 

Opcjonalnie możemy tak zamarynowane mięso upiec również na grillu podczas wieczornego garden party.

Zobacz również

Łopatka wołowa w korzennym sosie na bazie wina

Łopatka wołowa w korzennym sosie na bazie wina

Przygotowanie:   Krok 1: Łopatkę umyj, osusz i dopraw solą.   Krok 2: Mięso w...

Otwarta lasagne z warzywami w sosie pomidorowym z ricottą

Otwarta lasagne z warzywami w sosie pomidorowym z...

Przygotowanie:   Krok 1: Pieczarki obieramy i kroimy na pół.   Krok 2: Pozbywamy się...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena