Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Pomysł na obiad / Risotto z zielonym pieprzem, pomidorkami i serem...

Pomysł na obiad

Risotto z zielonym pieprzem, pomidorkami i serem kozim

Ulubione7
Trudność
Czas przygotowania 40 minut

Czasami pewne zapachy i smaki przęśladują mnie na tyle mocno, że jestem zmuszona do podjęcia kolejnego kulinarnego eksperymentu. Tak właśnie było z zielonym pieprzem, a własciwie z jego aromatem. W lodówce zalegał jeszcze kozi serek, który podbił kremowy smak risotta. Muszę przyznać - uzależniłam wszystkich moich współlokatorów od smaku risotta.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki na 2 porcje:

- 100g ryżu arborio

- mała cebula

- ząbek czosnku

- 4 łyżki masła

- garść pomidorków koktajlowych

- łyżka utłuczonych ziaren zielonego pieprzu

- 2 kopiate łyżki serka koziego, typu rolada.

- sól

- pół szklanki białego wytrawnego wina

- ok. 700 ml bulionu

Przygotowanie:
 

Krok 1: Posiekaną cebulę i czosnek szklimy na 2 łyżkach masła.
 

Krok 2: Dorzucamy ryż i trzymamy na ogniu aż ziarna zeszklą się.
 

Krok 3: Podlewamy winem i czekamy aż wino wyparuje.
 

Krok 4: Stopniowo dodajemy gorący bulion, po połowie szklanki, mieszając ryż. Dodawać kolejną porcję bulionu dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.
 

Krok 5: Przed ostatnią porcją bulionu dodajemy pieprz.
 

Krok 6: Risotto ściagamy z ognia, dodajemy 2 łyżki masła, kozi serek i pomidorki przecięte na pół.




Jeśli nie macie wina, nie przejmujcie się, cudnie smakować będzie i bez niego. 

Zobacz również

Mini tarty z figami i szynką

Mini tarty z figami i szynką

Przygotowanie: Krok 1: Mąkę, masło, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy, a na...

Pieczona słodka pierś z indyka w marynacie miodowej

Pieczona słodka pierś z indyka w marynacie...

Przygotowanie: Krok 1: Do miski wlewamy wszystkie płynne składniki, dodajemy zgnieciony...
Komentarze (5)
5
callmechef
callmechef
2013-07-08 14:37:17

jak dla mnie super przepis, a takie kombinacje to bardzo nowoczesne podejscie do kuchni

malyjohn
malyjohn
2013-07-08 14:31:57

Lubię rizoto, ale taki mix to nie mój gust

Gość
leszkodociekliwy
2013-06-14 16:13:07

pycha, dzisiaj zrobie

moje.gotowanie
moje.gotowanie
2013-06-06 16:24:25

nie przepadam za rizoto - mamałyga

Gość
koszernaanna
2013-06-05 16:18:24

z winem lepsze hehehe ;)

Twój komentarz
Ocena