Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Przepisy konkursowe / Delikatne wątróbki drobiowe duszone w winie z...

Przepisy konkursowe

Delikatne wątróbki drobiowe duszone w winie z czerwoną cebulą i jabłkami podane z pieczonymi burakami w balsamicznej marynacie

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 60 minut
Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

0,5 kg wątróbki drobiowej oczyszczonej z błonek i tłuszczu
5 małych czerwonych cebul
4 średniej wielkości buraki ćwikłowe
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
2 jabłka
5 łyżek oliwy z oliwek
5 łyżek octu balsamicznego
szczypta rozmarynu
olej do smażenia
1 pęczek dymki
sól i pieprz
(Marynata do buraków):
Do małego naczynia wlewamy oliwę, ocet balsamiczny oraz wsypujemy rozmaryn i wszystko mieszamy. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w grube plastry buraki. W marynacie powinny moczyć się ok 15 minut. Po tym czasie wkładamy do piekarnika (180 stopni, 35-40 minut). Pieczemy pod przykryciem do uzyskania miękkości.

Na patelni mocno rozgrzewamy olej i wrzucamy wątróbkę obsmażając po 2-3 minuty z każdej strony, na koniec solimy z obu stron. Następnie przekładamy wątróbkę do rondla z odrobiną oliwy na spodzie, dodając kolejno cebulę skrojoną w ćwiartki oraz jabłka również podzielone na cztery części. Całość zalewamy winem, dodajemy pieprz, przykrywamy i dusimy ok. 15 minut. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i w dalszym ciągu gotując na średnim ogniu redukujemy ciecz powstałą z wina tak aby zgęstniała (zwykle trwa to kolejne 15 minut). Na talerz wykładamy plastry upieczonego buraka, na to kładziemy wątróbkę oraz jabłka i cebulkę. Całość posypujemy posiekaną dymką.

Zobacz również

Soczyste placuszki CUKINI

Soczyste placuszki CUKINI

Przygotuj sobie jajka ,bułkę tartą czy mąkę .Jajka wybić do miseczki dodać do niech soli i...

Makaronowo - pieczarkowo

Makaronowo - pieczarkowo

SOS: Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, na złoty kolor. Pieczarki czyścimy, kroimy na...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena