Przepisy konkursowe - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Przepisy konkursowe - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Przepisy konkursowe Delikatne wątróbki drobiowe duszone w winie z...

Przepisy konkursowe


Delikatne wątróbki drobiowe duszone w winie z czerwoną cebulą i jabłkami podane z pieczonymi burakami w balsamicznej marynacie

(Marynata do buraków):
Do małego naczynia wlewamy oliwę, ocet balsamiczny oraz wsypujemy rozmaryn i wszystko mieszamy. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w grube plastry buraki. W marynacie powinny moczyć się ok 15 minut. Po tym czasie wkładamy do piekarnika (180 stopni, 35-40 minut). Pieczemy pod przykryciem do uzyskania miękkości.

Na patelni mocno rozgrzewamy olej i wrzucamy wątróbkę obsmażając po 2-3 minuty z każdej strony, na koniec solimy z obu stron. Następnie przekładamy wątróbkę do rondla z odrobiną oliwy na spodzie, dodając kolejno cebulę skrojoną w ćwiartki oraz jabłka również podzielone na cztery części. Całość zalewamy winem, dodajemy pieprz, przykrywamy i dusimy ok. 15 minut. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i w dalszym ciągu gotując na średnim ogniu redukujemy ciecz powstałą z wina tak aby zgęstniała (zwykle trwa to kolejne 15 minut). Na talerz wykładamy plastry upieczonego buraka, na to kładziemy wątróbkę oraz jabłka i cebulkę. Całość posypujemy posiekaną dymką.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Łopatka wołowa w korzennym sosie na bazie wina


Bardzo często przyrządzałam to danie we Włoszech, podczas zbiorów oliwek. Po...

Risotto z szafranem i szynką parmeńską


Szafran to prawdziwy skarb wśród przypraw, nadaje potrawom śliczny żółty kolor, a...