Delikatne wątróbki drobiowe duszone w winie z czerwoną cebulą i jabłkami podane z pieczonymi burakami w balsamicznej marynacie
(Marynata do buraków):
Do małego naczynia wlewamy oliwę, ocet balsamiczny oraz wsypujemy rozmaryn i wszystko mieszamy. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w grube plastry buraki. W marynacie powinny moczyć się ok 15 minut. Po tym czasie wkładamy do piekarnika (180 stopni, 35-40 minut). Pieczemy pod przykryciem do uzyskania miękkości.
Na patelni mocno rozgrzewamy olej i wrzucamy wątróbkę obsmażając po 2-3 minuty z każdej strony, na koniec solimy z obu stron. Następnie przekładamy wątróbkę do rondla z odrobiną oliwy na spodzie, dodając kolejno cebulę skrojoną w ćwiartki oraz jabłka również podzielone na cztery części. Całość zalewamy winem, dodajemy pieprz, przykrywamy i dusimy ok. 15 minut. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i w dalszym ciągu gotując na średnim ogniu redukujemy ciecz powstałą z wina tak aby zgęstniała (zwykle trwa to kolejne 15 minut). Na talerz wykładamy plastry upieczonego buraka, na to kładziemy wątróbkę oraz jabłka i cebulkę. Całość posypujemy posiekaną dymką.
Do małego naczynia wlewamy oliwę, ocet balsamiczny oraz wsypujemy rozmaryn i wszystko mieszamy. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w grube plastry buraki. W marynacie powinny moczyć się ok 15 minut. Po tym czasie wkładamy do piekarnika (180 stopni, 35-40 minut). Pieczemy pod przykryciem do uzyskania miękkości.
Na patelni mocno rozgrzewamy olej i wrzucamy wątróbkę obsmażając po 2-3 minuty z każdej strony, na koniec solimy z obu stron. Następnie przekładamy wątróbkę do rondla z odrobiną oliwy na spodzie, dodając kolejno cebulę skrojoną w ćwiartki oraz jabłka również podzielone na cztery części. Całość zalewamy winem, dodajemy pieprz, przykrywamy i dusimy ok. 15 minut. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i w dalszym ciągu gotując na średnim ogniu redukujemy ciecz powstałą z wina tak aby zgęstniała (zwykle trwa to kolejne 15 minut). Na talerz wykładamy plastry upieczonego buraka, na to kładziemy wątróbkę oraz jabłka i cebulkę. Całość posypujemy posiekaną dymką.