Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Przepisy konkursowe / KRUCHE CIASTO Z BITĄ ŚMIETANĄ I BORÓWKĄ

Przepisy konkursowe

KRUCHE CIASTO Z BITĄ ŚMIETANĄ I BORÓWKĄ

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 60 minut
Monika
Monika

Składniki

500 g mąki krupczatki
250 g margaryny
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
330 ml śmietany 30 %
3-4 łyżki dżemu porzeczkowego
150-200 g borówek
2 łyżki cukru waniliowego
Zagnieść ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder,wymieszać. Dodać margarynę i posiekać nożem. Potem dodać żółtka i zagnieść ciasto, jeśli będzie zbyt sypkie dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię aluminiową i włożyć na ok pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim tortownicę o średnicy 26 cm. Tortownicę wcześniej natłuścić margaryną i posypać tartą bułką. Ciastem wylepić spód formy i boki na wysokość ok 3 cm. Na dnie nakłuć widelcem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 minut w 220 C aż ciasto dobrze się zarumieni. Ciasto wystudzić, spód posmarować dżemem. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru waniliowego i wyłożyć na posmarowane dżemem ciasto.Na wierzchu ułożyć borówki.

Zobacz również

Chrupiące pomidorowe bułeczki

Chrupiące pomidorowe bułeczki

Majonez z oregano, lubczykiem, papryką mieszamy, pieprzem świeżo mielonym doprawiamy. Pomidory...

Tarty 4 smaków

Tarty 4 smaków

Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać wodę i szybko zagnieść ciasto, owinąć folią...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena