Mini zraziki
Sposób przygotowania:
Do mięsa mielonego dodać 1 jajko, bułkę wyciśniętą z wody i bułkę tartą, sól oraz pieprz do smaku wg swojego uznania. Wszystkie te składniki wymieszać.
Pokroić cebulę, ogórek i boczek w cienkie paski. Z mięsa mielonego formujemy na dłoni placuszek, Nakładamy na niego cebulę, ogórek i boczek i zwinąć w wałeczki- mini zraziki.
Wlewamy do patelni olej. Na rozgrzaną patelnię nakładamy zraziki, a następnie obsmażamy z trzech stron na złocisty kolor. Usmażone wkładamy do garnka.
Następnie przygotowujemy sos. Do pozostawionego tłuszczu na patelni wlewamy 2 szklanki wody oraz dodajemy łyżkę przyprawy do grilla. I gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy rozmieszane wcześniej 2 łyżki mąki z 1/2 szklanki wody i ponownie zagotować. Następnie doprawić do smaku pieprzem i solą .
Gotowym sosem zalewamy zraziki i gotować je przez 10minut.
Po wyłączeniu dodać 1 łyżkę śmietany i wymieszać.
Podawać z ziemniakami i bukietem warzyw.
Życzę smacznego :)
Do mięsa mielonego dodać 1 jajko, bułkę wyciśniętą z wody i bułkę tartą, sól oraz pieprz do smaku wg swojego uznania. Wszystkie te składniki wymieszać.
Pokroić cebulę, ogórek i boczek w cienkie paski. Z mięsa mielonego formujemy na dłoni placuszek, Nakładamy na niego cebulę, ogórek i boczek i zwinąć w wałeczki- mini zraziki.
Wlewamy do patelni olej. Na rozgrzaną patelnię nakładamy zraziki, a następnie obsmażamy z trzech stron na złocisty kolor. Usmażone wkładamy do garnka.
Następnie przygotowujemy sos. Do pozostawionego tłuszczu na patelni wlewamy 2 szklanki wody oraz dodajemy łyżkę przyprawy do grilla. I gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy rozmieszane wcześniej 2 łyżki mąki z 1/2 szklanki wody i ponownie zagotować. Następnie doprawić do smaku pieprzem i solą .
Gotowym sosem zalewamy zraziki i gotować je przez 10minut.
Po wyłączeniu dodać 1 łyżkę śmietany i wymieszać.
Podawać z ziemniakami i bukietem warzyw.
Życzę smacznego :)