Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Przepisy konkursowe

Mini zraziki

Ulubione30
Trudność
Czas przygotowania 30 minut
Bernadeta Kasprzycka
Bernadeta Kasprzycka

Składniki

1/2kg mielonego
1 cebula
2 ogórki kiszone
10dag boczku wędzonego
1 jajko
1 bułka (namoczyć w wodzie)
3 łyżki bułki tartej
sól i pieprz
1 łyżka przyprawy do grilla
1 łyżka śmietany 18%
1/2 szklanki oleju
2 łyżki mąki
2,5 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Do mięsa mielonego dodać 1 jajko, bułkę wyciśniętą z wody i bułkę tartą, sól oraz pieprz do smaku wg swojego uznania. Wszystkie te składniki wymieszać.
Pokroić cebulę, ogórek i boczek w cienkie paski. Z mięsa mielonego formujemy na dłoni placuszek, Nakładamy na niego cebulę, ogórek i boczek i zwinąć w wałeczki- mini zraziki.
Wlewamy do patelni olej. Na rozgrzaną patelnię nakładamy zraziki, a następnie obsmażamy z trzech stron na złocisty kolor. Usmażone wkładamy do garnka.
Następnie przygotowujemy sos. Do pozostawionego tłuszczu na patelni wlewamy 2 szklanki wody oraz dodajemy łyżkę przyprawy do grilla. I gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy rozmieszane wcześniej 2 łyżki mąki z 1/2 szklanki wody i ponownie zagotować. Następnie doprawić do smaku pieprzem i solą .
Gotowym sosem zalewamy zraziki i gotować je przez 10minut.
Po wyłączeniu dodać 1 łyżkę śmietany i wymieszać.
Podawać z ziemniakami i bukietem warzyw.

Życzę smacznego :)

Zobacz również

Szaszłyki z warzywną sałatką i serkiem fetta

Szaszłyki z warzywną sałatką i serkiem fetta

Wcześniej należy przygotować sobie mięso ,pokroić je na kawałki i zamarynować i w przyprawie...

Makaronowo - pieczarkowo

Makaronowo - pieczarkowo

SOS: Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, na złoty kolor. Pieczarki czyścimy, kroimy na...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena