Paluszki krabowe w cieście piwnym
1. Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, odsączamy i zostawiamy pod przykryciem w garnku aby się zaparzył.
2. Do niedużego garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go.
3. Do miseczki wlewamy piwo, dodajemy jajko oraz mąkę. Produkty mieszamy aż do uzyskania ciasta o konsystencji trochę gęstszej od ciasta naleśnikowego. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
4. Paluszki surimi zanurzamy z obu stron w cieście i wrzucamy do rozgrzanego wcześniej oleju. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
5. Sałatę oraz pomidorki myjemy. Sałatę rwiemy na małe kawałki a pomidorki przecinamy na pół. Warzywa wrzucamy do salaterki i mieszamy z sosem winegret.
6. Na środku talerza nakładamy w formie koła ryż, wokół ryżu układamy porcję warzyw. Usmażone paluszki krabowe układamy na ryżu (jeżeli są zbyt tłuste przed podaniem należy odsączyć olej ręcznikiem papierowym).
7. Gotowe danie podajemy niezwłocznie naszym gościom.
8. Dodatkowo można podać wedle upodobań gości sos czosnkowy, francuski lub jogurtowy.
Smacznego ;)
2. Do niedużego garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go.
3. Do miseczki wlewamy piwo, dodajemy jajko oraz mąkę. Produkty mieszamy aż do uzyskania ciasta o konsystencji trochę gęstszej od ciasta naleśnikowego. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
4. Paluszki surimi zanurzamy z obu stron w cieście i wrzucamy do rozgrzanego wcześniej oleju. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
5. Sałatę oraz pomidorki myjemy. Sałatę rwiemy na małe kawałki a pomidorki przecinamy na pół. Warzywa wrzucamy do salaterki i mieszamy z sosem winegret.
6. Na środku talerza nakładamy w formie koła ryż, wokół ryżu układamy porcję warzyw. Usmażone paluszki krabowe układamy na ryżu (jeżeli są zbyt tłuste przed podaniem należy odsączyć olej ręcznikiem papierowym).
7. Gotowe danie podajemy niezwłocznie naszym gościom.
8. Dodatkowo można podać wedle upodobań gości sos czosnkowy, francuski lub jogurtowy.
Smacznego ;)