Quiche z cukinią
Mąkę przesiej i posiekaj z masłem. Następnie wlej wodę i dodaj szczyptę soli. Zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę. Włóż na pół godziny do lodówki. Po upływie czasu rozwałkuj i przełóż do formy.
Szynkę,paprykę i żółty ser pokrój w kostkę. Cukinię pokrój w cieńkie półplasterki, czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Pora pokrój w talarki.
Paprykę, czosnek i cukinię, podsmaż chwilę na patelni.
Warzywa i żółty ser wyłóż na ciasto.
Jaja rozbełtaj z mlekiem i śmietana, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodaj zioła prowansalskie.
Masą śmietanowo-jajeczną równomiernie polej wierzch Quicha.
Zapiekaj około 40min temp.180st. C
Wierzch powinien być lekko zarumieniony.
Smacznego!
Szynkę,paprykę i żółty ser pokrój w kostkę. Cukinię pokrój w cieńkie półplasterki, czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Pora pokrój w talarki.
Paprykę, czosnek i cukinię, podsmaż chwilę na patelni.
Warzywa i żółty ser wyłóż na ciasto.
Jaja rozbełtaj z mlekiem i śmietana, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodaj zioła prowansalskie.
Masą śmietanowo-jajeczną równomiernie polej wierzch Quicha.
Zapiekaj około 40min temp.180st. C
Wierzch powinien być lekko zarumieniony.
Smacznego!