Suflet czekoladowy z sosem malinowym i bitą śmietaną
1. Maliny rozdrabniamy za pomocą blendera. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z połowy limonki oraz cukier. Gotujemy przez parę minut w rondelku na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.
2. Sos można dodatkowo przecedzić przez sitko, aby uzyskać bardziej jednolitą konsystencję.
3. Rozgrzać piekarnik do 200*C z termoobiegiem, 220*C bez termoobiegu.
4. Masło roztapiamy w małym rondelku na średnim ogniu. Chwilę czekamy aż ostygnie. Następnie smarujemy kokilki roztopionym masłem, następnie oprószamy cukrem pudrem. Nadmiar cukru należy usunąć. Tak przygotowane kokilki wkładamy do lodówki.
5. Czekoladę dzielimy na kawałki i roztapiamy w żaroodpornej miseczce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą. Mieszamy aż masa będzie gładka. Zdejmujemy z ognia do ostudzenia.
6. Białka ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę dodając 1 łyżkę cukru pudru.
7. Do ostygniętej czekolady dodajemy żółtka i mieszamy trzepaczką do momentu aż składniki się połączą. Następnie do powstałej masy dodajemy ubite białka. Delikatnie mieszamy składniki aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
8. Masę wlewamy do kokilek i pieczemy przez 10 min.
9. Śmietanę ubijamy za pomocą miksera na sztywną, jednolitą masę, w między czasie dodając łyżkę cukru pudru.
10. Kostki czekolady ścieramy na tarce i dodajemy do bitej śmietany. Całość delikatnie mieszamy.
11. Upieczony suflet podajemy na dużym talerzu. Obok sufletu umieszczamy bitą śmietanę z tartą czekoladą. Całość polewamy sosem. Suflet można dodatkowo udekorować malinami i listkami świeżej mięty.
2. Sos można dodatkowo przecedzić przez sitko, aby uzyskać bardziej jednolitą konsystencję.
3. Rozgrzać piekarnik do 200*C z termoobiegiem, 220*C bez termoobiegu.
4. Masło roztapiamy w małym rondelku na średnim ogniu. Chwilę czekamy aż ostygnie. Następnie smarujemy kokilki roztopionym masłem, następnie oprószamy cukrem pudrem. Nadmiar cukru należy usunąć. Tak przygotowane kokilki wkładamy do lodówki.
5. Czekoladę dzielimy na kawałki i roztapiamy w żaroodpornej miseczce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą. Mieszamy aż masa będzie gładka. Zdejmujemy z ognia do ostudzenia.
6. Białka ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę dodając 1 łyżkę cukru pudru.
7. Do ostygniętej czekolady dodajemy żółtka i mieszamy trzepaczką do momentu aż składniki się połączą. Następnie do powstałej masy dodajemy ubite białka. Delikatnie mieszamy składniki aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
8. Masę wlewamy do kokilek i pieczemy przez 10 min.
9. Śmietanę ubijamy za pomocą miksera na sztywną, jednolitą masę, w między czasie dodając łyżkę cukru pudru.
10. Kostki czekolady ścieramy na tarce i dodajemy do bitej śmietany. Całość delikatnie mieszamy.
11. Upieczony suflet podajemy na dużym talerzu. Obok sufletu umieszczamy bitą śmietanę z tartą czekoladą. Całość polewamy sosem. Suflet można dodatkowo udekorować malinami i listkami świeżej mięty.