Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Przepisy konkursowe

Tarty 4 smaków

Ulubione3
Trudność
Czas przygotowania 90 minut
Julianna Bednarczuk

Składniki

Ciasto:
150g masła
230g mąki
2 łyżki drobnego cukru
3 łyżki zimnej wody

Nadzienie 1:
3 jabłka antonówki
0,5 szklanki mąki
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki rodzynków
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
Płatki migdałowe do posypania

Nadzienie 2:
2 gruszki
1 kopiasta łyżka mąki
1 łyżka cukru
0,5 łyżeczki kardamonu
20g czekolady do posypania

Nadzienie 3:
3 brzoskwinie
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka tartych migdałów
Płatki migdałowe do posypania

Nadzienie 4:
300g śliwek
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka tartych orzechów włoskich
Posiekane orzechy włoskie do posypania


Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać wodę i szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na placek o średnicy 25cm. Rozwałkowane ciasto przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Nadzienie 1: jabłka umyć, przekroić na pół, każdą połówkę na 6 plasterków. Mąkę, cukier i cynamon wymieszać, wysypać na ciasto, zostawiając 3cm brzegi. Posypać rodzynkami, wyłożyć jabłka. Brzegi zawinąć, aby lekko przykryły owoce. Na jabłka wyłożyć wiórki masła (lub polać roztopionym masłem), polać miodem, posypać płatkami migdałowymi.

Nadzienie 2: Gruszki umyć, przekroić na pół, każdą połówkę na 6 plasterków. Mąkę, cukier i kardamon wymieszać, wysypać na ciasto, zostawiając 3cm brzegi, wyłożyć gruszki. Brzegi zawinąć, aby lekko przykryły owoce. Posypać startą czekoladą.

Nadzienie 3: Brzoskwinie myć, na kilka sekund zanurzyć we wrzącej wodzie i usunąć skórki. przekroić na pół, każdą połówkę na 6 plasterków. Mąkę, cukier i tarte migdały wymieszać, wysypać na ciasto, zostawiając 3cm brzegi, wyłożyć brzoskwinie. Brzegi zawinąć, aby lekko przykryły owoce. Posypać startą płatkami migdałowymi.

Nadzienie 2: Śliwki umyć, pokroić na ćwiartki. Mąkę, cukier i tarte orzechy wymieszać, wysypać na ciasto, zostawiając 3cm brzegi, wyłożyć śliwki skórką do dołu. Brzegi zawinąć, aby lekko przykryły owoce. Posypać posiekanymi orzechami.

Tarty wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20-25 minut w temp. 190st. C. Wyjąć z piekarnika, studzić na kratce. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno

Zobacz również

Deser z mango

Deser z mango

Rozgrzać patelnię. Połączyć na niej olej z miodem. Wsypać płatki i orzechy - chwilkę...

Pierś z kurczaka w glazurze z miodu podana na rukoli.

Pierś z kurczaka w glazurze z miodu podana na...

Pierś z kurczaka umyć i pokroić w paski grubości 3 cm.Do miseczki wlać 3 łyżki miodu i...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena