Przepisy konkursowe - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Przepisy konkursowe - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE

Przepisy konkursowe


Tarty 4 smaków

Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać wodę i szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na placek o średnicy 25cm. Rozwałkowane ciasto przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Nadzienie 1: jabłka umyć, przekroić na pół, każdą połówkę na 6 plasterków. Mąkę, cukier i cynamon wymieszać, wysypać na ciasto, zostawiając 3cm brzegi. Posypać rodzynkami, wyłożyć jabłka. Brzegi zawinąć, aby lekko przykryły owoce. Na jabłka wyłożyć wiórki masła (lub polać roztopionym masłem), polać miodem, posypać płatkami migdałowymi.

Nadzienie 2: Gruszki umyć, przekroić na pół, każdą połówkę na 6 plasterków. Mąkę, cukier i kardamon wymieszać, wysypać na ciasto, zostawiając 3cm brzegi, wyłożyć gruszki. Brzegi zawinąć, aby lekko przykryły owoce. Posypać startą czekoladą.

Nadzienie 3: Brzoskwinie myć, na kilka sekund zanurzyć we wrzącej wodzie i usunąć skórki. przekroić na pół, każdą połówkę na 6 plasterków. Mąkę, cukier i tarte migdały wymieszać, wysypać na ciasto, zostawiając 3cm brzegi, wyłożyć brzoskwinie. Brzegi zawinąć, aby lekko przykryły owoce. Posypać startą płatkami migdałowymi.

Nadzienie 2: Śliwki umyć, pokroić na ćwiartki. Mąkę, cukier i tarte orzechy wymieszać, wysypać na ciasto, zostawiając 3cm brzegi, wyłożyć śliwki skórką do dołu. Brzegi zawinąć, aby lekko przykryły owoce. Posypać posiekanymi orzechami.

Tarty wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20-25 minut w temp. 190st. C. Wyjąć z piekarnika, studzić na kratce. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Polędwica wołowa na ostro


Po raz kolejny wracam do kuchni orientalnej, tym razem w roli głównej soczysta wołowina...

Tarta z grzybami, buraczkami i makrelą


Święta to u mnie czas delikatnych sprzeczek o pozycję w kuchni u mojej Mamy. To...

Walentynkowy drink z truskawkami, miodem i amaretto


Po raz kolejny obchodzimy święto, w którym dominują barwy czerwieni. Tym razem...

Ustawienia prywatności Polityka prywatności