Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Przystawki / Austriackie krokieciki

Przystawki

Austriackie krokieciki

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 30 min

Pomysł na taki przepis pojawił się po przeglądnięciu książki o kuchni austriackiej, w której zakochałem się od pierwszego spróbowania. Kuchnia południa jest bardzo zróżnicowana. Austria to głównie produkty pochodzenia zwierzęcego, dlatego farsz ze zmielonej dziczyzny z grzybami okazał się wspaniałym pomysłem.

Mariola Grzęda
Mariola Grzęda

Składniki

- mąka
- 2 jajka
- 200ml mleka
- 100ml wody
- sól, pieprz
- łyżka masła
- 200g pasztetu z dziczyzny
- 200g świeżych prawdziwków
- bułka tarta
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Krok 1: Robimy słone ciasto na naleśniki i smażymy ok 10 szt.

Krok 2: Gdy naleśniki mamy już gotowe zabieramy się za farsz. Na patelnie dajemy łyżkę masła i podsmażamy na nim prawdziwki.

Krok 3: Po ok 15 minutach smażenia dodajemy do borowików pasztety z dziczyzny i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 4: Farsz układany na naleśnika po środku, zawijamy, a następnie kroimy w kwadraty ok 5/6cm.

Krok 5: Panierujemy kwadraciki w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor.


 

Dobrym pomysłem będzie również zapieczenie kwadracików bez panierowania w jajku, ale lepsze będą tradycyjne.

Zobacz również

Lasagne z karczocha z szafranowym beszamelem

Lasagne z karczocha z szafranowym beszamelem

Przygotowanie: Krok 1: Do garnka wlewamy wodę, solimy, dodajemy odrobinę oleju i gotujemy...

Kulki z oliwką, serem i pestkami z dyni

Kulki z oliwką, serem i pestkami z dyni

Przygotowanie: Krok 1: Oliwki odcedzamy i osuszamy, żeby lepiej trzymał się ser. Krok 2: Do...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena