Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Przystawki / Austriackie krokieciki

Przystawki

Austriackie krokieciki

Ulubione2
Trudność
Czas przygotowania 30 min

Pomysł na taki przepis pojawił się po przeglądnięciu książki o kuchni austriackiej, w której zakochałem się od pierwszego spróbowania. Kuchnia południa jest bardzo zróżnicowana. Austria to głównie produkty pochodzenia zwierzęcego, dlatego farsz ze zmielonej dziczyzny z grzybami okazał się wspaniałym pomysłem.

Bartek Boratyn
Bartek Boratyn
Gotowanie to moja pasja. Kocham wszystkie kuchnie świata, ale jednak najbliższa mojemu sercu jest tradycja, czyli kuchnia polska... Z chęcią poznaje nowe smaki i aromaty, które są kluczem do kolejnych potraw. Moja kuchnia jest bardzo specyficzna, uwielbiam zaskakiwać moich gości podając niekiedy kontrowersyjne łączenia składników, kolorów i zapachów. Na co dzień prowadzę blog http://szafranowyraj.blogspot.com/, prezentując innym swe kulinarne eksperymenty.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- mąka
- 2 jajka
- 200ml mleka
- 100ml wody
- sól, pieprz
- łyżka masła
- 200g pasztetu z dziczyzny
- 200g świeżych prawdziwków
- bułka tarta
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Krok 1: Robimy słone ciasto na naleśniki i smażymy ok 10 szt.

Krok 2: Gdy naleśniki mamy już gotowe zabieramy się za farsz. Na patelnie dajemy łyżkę masła i podsmażamy na nim prawdziwki.

Krok 3: Po ok 15 minutach smażenia dodajemy do borowików pasztety z dziczyzny i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 4: Farsz układany na naleśnika po środku, zawijamy, a następnie kroimy w kwadraty ok 5/6cm.

Krok 5: Panierujemy kwadraciki w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor.
 

 

Dobrym pomysłem będzie również zapieczenie kwadracików bez panierowania w jajku, ale lepsze będą tradycyjne.

 

Zobacz również

Karmelizowany arbuz z fetą i miętą

Karmelizowany arbuz z fetą i miętą

Przygotowanie:   Krok 1: Odkrawamy skórkę z arbuza i wyciągamy pestki które są na...

Biała fasola z pesto z brokuła

Biała fasola z pesto z brokuła

Przygotowanie:   Krok 1: Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, a łodygę obieramy i kroimy...
Komentarze (1)
1
ciasteczko13
ciasteczko13
2014-01-23 17:26:24

jedyne co mnie nie przekonuje to pasztet z dziczyzny - nie jestem fanka

Twój komentarz
Ocena