Austriackie krokieciki
Pomysł na taki przepis pojawił się po przeglądnięciu książki o kuchni austriackiej, w której zakochałem się od pierwszego spróbowania. Kuchnia południa jest bardzo zróżnicowana. Austria to głównie produkty pochodzenia zwierzęcego, dlatego farsz ze zmielonej dziczyzny z grzybami okazał się wspaniałym pomysłem.
Przygotowanie:
Krok 1: Robimy słone ciasto na naleśniki i smażymy ok 10 szt.
Krok 2: Gdy naleśniki mamy już gotowe zabieramy się za farsz. Na patelnie dajemy łyżkę masła i podsmażamy na nim prawdziwki.
Krok 3: Po ok 15 minutach smażenia dodajemy do borowików pasztety z dziczyzny i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4: Farsz układany na naleśnika po środku, zawijamy, a następnie kroimy w kwadraty ok 5/6cm.
Krok 5: Panierujemy kwadraciki w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor.
Dobrym pomysłem będzie również zapieczenie kwadracików bez panierowania w jajku, ale lepsze będą tradycyjne.
jedyne co mnie nie przekonuje to pasztet z dziczyzny - nie jestem fanka