Bataty z pastą brokułową i serem brie
Pamiętam twarde czasy PRL'U, kiedy to o batatach tylko się w szkole uczyłem, gdy w sklepie na półce tylko ocet i papier toaletowy trudno mówić o dostawie świeżych batatów. Dzisiaj to żaden problem, więc zapraszam na świetne smakołyki z wykorzystaniem tych słodkich ziemniaków.
Przygotowanie:
Krok 1: Bataty obieramy, kroimy w plastry ok. 0,5 cm i smażymy na patelnii z obu stron.
Krok 2: Brokuł gotujemy na parze do miękkości, następnie rozgniatamy jego różyżki oraz dodajemy odrobinę oliwy, posiekany ząbek czosnku, sól i pieprz. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Krok 3: Plastry batatów odsączamy z tłuszczu ręcznikiem papierowym, kładziemy na nie plastry sera brie, na ser nakładamy pastę brokułową oraz pomidorka koktajlowego i gotowe.
Proponuję wypróbować jako szybką przekąskę na wiosenny wieczór.
nie pryewpadam ya batatami ale moyna yastapic je smakowitzm rostem