Focaccia z cytryną
Jak co tydzień, w moim mieszkaniu musiał zagościć zapach świeżo pieczonego pieczywa. Miałam sporo gości, więc pomyślałam że najlepszym sposobem na ich przyjęcie będzie spory kawał chleba i oliwa, w której będą mogli zamoczyć jeszcze ciepłą focaccia'e.
Przygotowanie:
Krok 1: Drożdże łączymy z 60 ml ciepłej wody, płaską łyżeczką cukru i dwiema łyżkami mąki.
Krok 2: Pozostawiamy na ok. 25 minut, do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Krok 3: Mąkę mieszamy z solą, oliwą, resztką wody i drożdżami.
Krok 4: Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy na pokaźny placek o grubości ok. 2 cm i odstawiamy na ponad 1h, gdzieś w ciepłym miejscu.
Krok 5: Ciasto nadziewamy dodatkami, czyli obraną cytryną pokrojoną w plastry, ziarnami jałowca delikatnie rozgniecionymi, suszonym rozmarynem, posiekanym chili i posypujemy solą morską.
Krok 6: Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy około 25-30 min.
Pamiętajcie żeby pozbyć się skórki od cytryny, ponieważ to ona może pozostawić nieprzyjemną gorzkość na chlebie.
Na imprezę jak znalazł, czesto przygotowuje focatie, moi przyjaciele przepadaja za taka przekaską. Polecam