Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Przystawki / Focaccia z cytryną

Przystawki

Focaccia z cytryną

Ulubione4
Trudność

Jak co tydzień, w moim mieszkaniu musiał zagościć zapach świeżo pieczonego pieczywa. Miałam sporo gości, więc pomyślałam że najlepszym sposobem na ich przyjęcie będzie spory kawał chleba i oliwa, w której będą mogli zamoczyć jeszcze ciepłą focaccia'e.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 10 g drożdży
- 250g mąki + 2 łyżki
- 150ml ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- łyżka oliwy z oliwek
- sól morska
- cytryna
- ziarna jałowca
- suszony rozmaryn
- papryczka chili

Przygotowanie:

Krok 1: Drożdże łączymy z 60 ml ciepłej wody, płaską łyżeczką cukru i dwiema łyżkami mąki.

Krok 2: Pozostawiamy na ok. 25 minut, do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Krok 3: Mąkę mieszamy z solą, oliwą, resztką wody i drożdżami.

Krok 4: Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy na pokaźny placek o grubości ok. 2 cm i odstawiamy na ponad 1h, gdzieś w ciepłym miejscu.

Krok 5: Ciasto nadziewamy dodatkami, czyli obraną cytryną pokrojoną w plastry, ziarnami jałowca delikatnie rozgniecionymi, suszonym rozmarynem, posiekanym chili i posypujemy solą morską.

Krok 6: Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy około 25-30 min.




Pamiętajcie żeby pozbyć się skórki od cytryny, ponieważ to ona może pozostawić nieprzyjemną gorzkość na chlebie. 

Zobacz również

Grillowana sałata rzymska z sosem z wędzonej makreli

Grillowana sałata rzymska z sosem z wędzonej...

Przygotowanie: Krok 1: Makrelę obieramy ze skóry i ości. Krok 2: Makrelę bendujemy z...

Grillowane szparagi z sosem jajeczno-musztardowym

Grillowane szparagi z sosem jajeczno-musztardowym

Zdjęcie: Kuchnia + Przygotowanie: Krok 1: Do miski wlewam miód i dorzucam musztardę oraz...
Komentarze (1)
1
lila
lila
2013-11-14 16:23:07

Na imprezę jak znalazł, czesto przygotowuje focatie, moi przyjaciele przepadaja za taka przekaską. Polecam

Twój komentarz
Ocena