Przystawki - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Przystawki - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Przystawki Focaccia z cytryną

Przystawki


Focaccia z cytryną

Jak co tydzień, w moim mieszkaniu musiał zagościć zapach świeżo pieczonego pieczywa. Miałam sporo gości, więc pomyślałam że najlepszym sposobem na ich przyjęcie będzie spory kawał chleba i oliwa, w której będą mogli zamoczyć jeszcze ciepłą focaccia'e.


Przygotowanie:

Krok 1: Drożdże łączymy z 60 ml ciepłej wody, płaską łyżeczką cukru i dwiema łyżkami mąki.

Krok 2: Pozostawiamy na ok. 25 minut, do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Krok 3: Mąkę mieszamy z solą, oliwą, resztką wody i drożdżami.

Krok 4: Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy na pokaźny placek o grubości ok. 2 cm i odstawiamy na ponad 1h, gdzieś w ciepłym miejscu.

Krok 5: Ciasto nadziewamy dodatkami, czyli obraną cytryną pokrojoną w plastry, ziarnami jałowca delikatnie rozgniecionymi, suszonym rozmarynem, posiekanym chili i posypujemy solą morską.

Krok 6: Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy około 25-30 min.




Pamiętajcie żeby pozbyć się skórki od cytryny, ponieważ to ona może pozostawić nieprzyjemną gorzkość na chlebie. 

Komentarze


2.00/5 1 1
2

Na imprezę jak znalazł, czesto przygotowuje focatie, moi przyjaciele przepadaja za taka przekaską. Polecam

Zobacz również


Kwiat cukinii nadziewany serem na ciemnym chlebie


Zdaję sobie sprawę, że często brakuje nam czasu na zakupy i gotowanie oraz na...

Ciastka z żurawiną i chipsami bananowymi


Uwielbiam fundować najbliższym kulinarne niespodzianki. Otrzymują więc ode mnie małe...

Jabłka w aroniowym karmelu ze słonecznikiem i popcornem


Halloween! To przyjemne urozmaicenie jesieni, a co najfajniejsze to z pewnością...