Przystawki - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Przystawki - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Przystawki Francuskie tosty z żytniego chleba ze szpinakiem...

Przystawki


Francuskie tosty z żytniego chleba ze szpinakiem i śliwką kalifornijską

Prawdziwą ojczyzną chleba smażonego w rozkłóconym jajku jest Francja - tak zwane „francuskie tosty", można przygotować z wielu rodzajów pieczywa. Pewnej zimy będąc na wyjeździe narciarskim w jednym z hoteli podano do śniadania tosty francuskie ze słodkiej chałki i muszę powiedzieć że były wyjątkowo smaczne. Ja postanowiłem jak zwykle poeksperymentować i urozmaicić ten tradycyjny przysmak. Zapraszam do wypróbowania bo efekt smakowy jest naprawdę ciekawy.


Przygotowanie:

Krok 1: Szpinak dokładnie płuczemy, suszymy i przekładamy do miski. Do szpinaku wrzucamy suszone śliwki i wlewamy oliwę oraz sok z cytryny.

Krok 2: Na talerz wbijamy jajka i musimy je rozkłócić. Jajka doprawiamy solą i pieprzem oraz wsypujemy prażoną cebulkę i dokładnie mieszamy.

Krok 3: Chleb należy zamoczyć z dwóch stron i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po kilkanaście sekund z każdej strony.

Krok 4: Usmażone tosty przekładamy na talerze i nakładamy na nie szpinak ze śliwkami. Smacznego!


 

Pamiętajmy, aby dobrze wypłukać szpinak, ponieważ jeśli to zrobimy niestarannie będziemy musieli się zmagać z uczuciem „piasku w zębach". 

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Rozgrzewający orange curd


O lemon curd wiemy już praktycznie wszystko. Jest to krem cytrynowy pochodzący z Anglii,...

Tatar z wędzonej polędwicy wieprzowej ze świeżym...


Nic tak nie dodaje energii jak dobry tatar, co prawda nie jest to lekkostrawna potrawa...

Jajko benedyktyńskie w koszyczku z chleba tostowego


Jednym słowem mówiąc, to śniadanie mistrzów i moja absolutnie ulubiona wersja...