Francuskie tosty z żytniego chleba ze szpinakiem i śliwką kalifornijską
Prawdziwą ojczyzną chleba smażonego w rozkłóconym jajku jest Francja - tak zwane „francuskie tosty", można przygotować z wielu rodzajów pieczywa. Pewnej zimy będąc na wyjeździe narciarskim w jednym z hoteli podano do śniadania tosty francuskie ze słodkiej chałki i muszę powiedzieć że były wyjątkowo smaczne. Ja postanowiłem jak zwykle poeksperymentować i urozmaicić ten tradycyjny przysmak. Zapraszam do wypróbowania bo efekt smakowy jest naprawdę ciekawy.
Przygotowanie:
Krok 1: Szpinak dokładnie płuczemy, suszymy i przekładamy do miski. Do szpinaku wrzucamy suszone śliwki i wlewamy oliwę oraz sok z cytryny.
Krok 2: Na talerz wbijamy jajka i musimy je rozkłócić. Jajka doprawiamy solą i pieprzem oraz wsypujemy prażoną cebulkę i dokładnie mieszamy.
Krok 3: Chleb należy zamoczyć z dwóch stron i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po kilkanaście sekund z każdej strony.
Krok 4: Usmażone tosty przekładamy na talerze i nakładamy na nie szpinak ze śliwkami. Smacznego!
Pamiętajmy, aby dobrze wypłukać szpinak, ponieważ jeśli to zrobimy niestarannie będziemy musieli się zmagać z uczuciem „piasku w zębach".