Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Przystawki / Grillowana sałata rzymska z sosem z wędzonej...

Przystawki

Grillowana sałata rzymska z sosem z wędzonej makreli

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 15 minut

Grill przeważnie kojarzy się z mięsnymi propozycjami, a tu proszę bardzo pyszna warzywna przystawka. Nie dość, że pyszna to jeszcze robi się ją w mig. Moja kolejna porcja leży w lodówce i czeka na jutrzejsze, drugie śniadanie w pracy. Takie kolory i smaki z pewnością umilą mi te "8 godzin".

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki na 4 osoby:
- sałata rzymska
- makrela wędzona
- 180ml jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- kilka kropel cytryny
- oliwa z oliwek
- sól morska

Przygotowanie:

Krok 1: Makrelę obieramy ze skóry i ości.

Krok 2: Makrelę bendujemy z jogurtem, pieprzem cayenne i kilkoma kroplami cytryny.

Krok 3: Sałatę obieramy z pierwszych liści i dokładnie płuczemy.

Krok 4: Sałatę kroimy wzdłuż na 4 kawałki, oblewamy oliwą z oliwek i posypujemy solą, grillujemy z każdej strony.

Krok 5: Sałatę podajemy z sosem z wędzonej makreli.



Jeśli chcemy, żeby sos z makreli był mniej ostry, wystarczy że zamienimy pieprz cayenne na pieprz czarny. 

Zobacz również

Lasagne z karczocha z szafranowym beszamelem

Lasagne z karczocha z szafranowym beszamelem

Przygotowanie: Krok 1: Do garnka wlewamy wodę, solimy, dodajemy odrobinę oleju i gotujemy...

Złociste kapuśniaki drożdżowe z kminkiem

Złociste kapuśniaki drożdżowe z kminkiem

Przygotowanie: Krok 1 (ciasto): Mąkę i masło siekamy na stolnicy, następnie dodajemy kolejno...
Komentarze (4)
4
Gość
agacina
2013-07-31 15:55:49

Jeśli chodzi o grilla to raczej wolę bardziej pożywne potrawy – niekoniecznie mięso – ale myślę, że kilkoma listkami sałaty z sosem bym się nie najadła :) niemniej bardzo spodobał mi się sam pomysł na sos z makreli – nigdy bym nie pomyślała aby tworzyć sos na bazie ryby. Jestem ciekawa smaku i na pewno spróbuję w wersji na ostro czyli z pieprzem cayenne albo z pieprzem cytrynowym dla bardziej wyrafinowanego smaku.

ogrodnik
ogrodnik
2013-07-22 12:48:50

Jeśli chodzi o mnie to myślę, że fajna jest taka przekąska, a w dodatku jest bardzo tania jeśli chodzi o produkty jak i samo przyrządzenie:))

okularnik
okularnik
2013-07-19 10:08:38

Jak dla mnie propozycja jest super. Jest nie tylko pyszna ale bardzo łatwa i szybka w przyrządzeniu - bardzo fajnie sprawdza się na spotkaniach ze znajomymi :))

Gość
capitalclub
2013-07-19 09:39:45

Hmmm dość ciekawy ten przepis- choć pierwszy raz słyszę o takich przystawkach z grilla. Brzmi smakowicie i myślę, że nie będę miał problemu by tego spróbować - może akurat wpadnie w mój gust.

Twój komentarz
Ocena