Grillowana sałata rzymska z sosem z wędzonej makreli
Grill przeważnie kojarzy się z mięsnymi propozycjami, a tu proszę bardzo pyszna warzywna przystawka. Nie dość, że pyszna to jeszcze robi się ją w mig. Moja kolejna porcja leży w lodówce i czeka na jutrzejsze, drugie śniadanie w pracy. Takie kolory i smaki z pewnością umilą mi te "8 godzin".
Przygotowanie:
Krok 1: Makrelę obieramy ze skóry i ości.
Krok 2: Makrelę bendujemy z jogurtem, pieprzem cayenne i kilkoma kroplami cytryny.
Krok 3: Sałatę obieramy z pierwszych liści i dokładnie płuczemy.
Krok 4: Sałatę kroimy wzdłuż na 4 kawałki, oblewamy oliwą z oliwek i posypujemy solą, grillujemy z każdej strony.
Krok 5: Sałatę podajemy z sosem z wędzonej makreli.
Jeśli chcemy, żeby sos z makreli był mniej ostry, wystarczy że zamienimy pieprz cayenne na pieprz czarny.
Hmmm dość ciekawy ten przepis- choć pierwszy raz słyszę o takich przystawkach z grilla. Brzmi smakowicie i myślę, że nie będę miał problemu by tego spróbować - może akurat wpadnie w mój gust.
Jak dla mnie propozycja jest super. Jest nie tylko pyszna ale bardzo łatwa i szybka w przyrządzeniu - bardzo fajnie sprawdza się na spotkaniach ze znajomymi :))
Jeśli chodzi o mnie to myślę, że fajna jest taka przekąska, a w dodatku jest bardzo tania jeśli chodzi o produkty jak i samo przyrządzenie:))
Jeśli chodzi o grilla to raczej wolę bardziej pożywne potrawy – niekoniecznie mięso – ale myślę, że kilkoma listkami sałaty z sosem bym się nie najadła :) niemniej bardzo spodobał mi się sam pomysł na sos z makreli – nigdy bym nie pomyślała aby tworzyć sos na bazie ryby. Jestem ciekawa smaku i na pewno spróbuję w wersji na ostro czyli z pieprzem cayenne albo z pieprzem cytrynowym dla bardziej wyrafinowanego smaku.